Karavana!

A -
A +
Türkiye büyüyor, hisse senetleri zirveden zirveye uçuyor. Borsa İstanbul 20 yılın en uzun soluklu yükselişini sürdürüyor. 2016 yılının Kasım ayını 73 bin 995 puanla tamamlayan ulusal 100 endeksi, 9 aylık istikrarlı çıkışıyla 110 bin 531 puana ulaştı, 3,2 sent zirvesini test etti. Yabancı takas oranı %66’ya ulaşarak rekor kırdı. Şimdi bu durumda herkesin aklına takılan sorular var: “Bu kadar hızlı yükselen borsanın dinlenmeye ihtiyacı yok mu? Hisse senetlerinin üzerindeki kaymağın alınma zamanı gelmedi mi? Bu yüksek seviyeler alım için riskli değil mi? Hepsine tek bir cevap verelim: Hayır! Benzer ülkelere göre hisse senetleri %30 daha ucuz. Özellikle dolar bazında şu anda 3,2 sent düzeyindeyiz. 2013’te 3,5 sent ile zirve yapmıştık. 3,5 sentin karşılığı bugün 120 bin puan. ABD merkez bankasının faiz artırım ihtimali, düşük enflasyon sebebiyle 2018 Eylül ayına kaldığı için gelişen ülkeler rahatladı. Sermaye akışı yoğunlaştı. Hızlı büyüme potasındaki Türkiye daha iyi performans gösteriyor. dünyada enflasyonun gerilemesi ve bunun süreceği beklentisi, Türkiye üzerindeki "yüksek enflasyon" baskısını azalttı. Fiyat artışlarında tek haneye döndü. 2019 seçimleri öncesinde ekonomide reform hareketinin hızlanacak olması piyasaları çok olumlu etkiliyor. Ülkenin risk primi 160 düzeyi ile son derece düşük seviyeye inmiş durumda. Kuzey Kore’nin füze denemesiyle dünyayı tehdit etmesine piyasalar prim vermiyor. Avrupa'da yüzde 1'lik büyüme Türkiye'nin ihracatını yüzde 10 artırıyor. Merkel’in Türkiye’nin AB üyelik sürecine yönelik söylemleri tamamen seçim yatırımı. Türkiye’de faizler yüksek kaldığı için BİST’teki ataklar frenleniyor. 14 Eylül’de para politikası kurulundan faizin üst bandında 50 baz puanlık indirim gerçekleşirse, borsadaki ataklar sertleşecek. 
Peki borsa endeksinin rekor düzeyde artış göstermesi tüm hisse senetlerine de aynen yansıdı mı? Hayır!. Şirket hisselerinin %60’ı yatırımcısına yüksek getiri sağlayamadı. Bir başka ifadeyle endeks altında getiri sağlayan 249 hisse senedinden 58 adedi yatırımcısına zarar ettirdi. Bu hisseleri alanlar gözleri yaşlı, endeksin zirve yapmasını izlemekle yetindi. Neden? Yanlış hisse seçtiler! Borsa İstanbul'da işlem gören 415 hisse senedi var. Ama Türkiye'de kısa vadede yüksek getiri peşinde koşan küçük yatırımcılar daha çok derinliği az, fiyatları hızlı hareket eden hisse senetlerini tercih ediyor. Kısa zamanda çok para kazanma hırsı büyük zararlara yol açabiliyor. Ya aldıkları hisse senedi yükseliyor, ama satmak istediklerinde karşılarında alıcı bulamıyorlar. Ya da almak istediklerinde satıcı çıkmıyor. Borsa asla bir kumarhane değildir. Aldığınız hisse senedi ile şirkete ortak oluyorsunuz. En az 3, en fazla 6 ay beklemeniz gerekiyor. Yatırımcılara Türkiye’nin büyüme dinamiklerini oluşturan sektörlerde pozisyon almalarını tavsiye ediyorum. Enerji, demir çelik, inşaat, cam ve iletişimde faaliyet gösteren BİST 30 kâğıtlarında alım yapın ve bunları en az 6 ay tutun. Aldığınız hisse senedi prim yaptığı zaman satın… Sürekli yükselecek diye bir kural yok. Trenden inildiği zaman siz de inin. Yoksa geri dönüş başladığında büyük zarar edersiniz. Borsa kuralı: En az kazanç, en az zarardan çok daha iyidir. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.