Müşteri nasıl tavlanır?

A -
A +
Piyasanın ilk hâli mübadele. Yani malların takas edilmesi.. Herkes pazara malını getirir, ihtiyacı olanla değiştirirdi.
Daha sonra para çıktı piyasa oluştu. Piyasa, en basit anlatımıyla paranın bir cepten bir başka cebe aktarılması demektir. 
İnsanları kandırmanın yüzlerce yolu var. En meşru yol, beklentiler..
Peki beklentiler nasıl oluşur. Açıklanan göstergeler.. Alınan ekonomik kararlar… Büyük siyasi olaylar.. Ve yazılan raporlar… Bunlar bazen tek tek bazen birleşerek piyasalar üzerinde baskı unsuru meydana getirirler. Aslında bu tezgâhı hazırlayan da bizatihi piyasa oyuncularından başkası değil.
Bugün dünyada bütün siyasi ve ekonomik olayların hedefi güç kazanmaktır. Gücün en belirgin göstergesi paradır. Yani paran varsa güçlüsün ezensin. Yoksa fakirsin ezilirsin.
Güçlüler ayakta durur, güçsüzler yıkılır. 
İnsanlar piyasada yönlendirilerek, alım ya da satıma zorlanır. Sonuçta birileri kaybeder birileri kazanır.
Dünya piyasaları entegre vaziyette.. Yani iç içe girmiş durumda.. Önceleri ABD hapşırınca dünya nezle olurdu.
Şimdi ilk sırada gelişmekte olan ülkeler var. Zira büyük paralar artık bu ülkelerde kazanılıyor. 
İşte burada risk unsuru ön plana çıkıyor. Bir ülkenin risk primi ne kadar yüksekse, o ülkede kaybetme şansınız da o kadar yüksektir. 
Gezi olayları sonrasında Ağustos 2015’te Türkiye’nin risk primi yani tahvil ve bonoların ödenmeme ihtimali 300’lere dayanmıştı. Bugün 162 düzeyinde. Yarı yarıya düştü. 16 Nisan anayasa referandumunun halk tarafından kabul edilmesi Türkiye’nin geleceğini belirledi. 
Peki bir ülkenin risk primi nasıl düşer? Güvenle... 
Ekonomi güven veriyor.. İş dünyası bu güvenle büyüyor.. Sanayi üretimi artıyor, işsizlik azalıyor. İşte paramızın değerine bakın güveni görün.
Bir ülkeye güven arttığı için yurt dışından fon akar.. Bugün dolar niye değer kaybediyor. Amerika’ya güven azaldığı için. 
Piyasalar müşteri tavlama sanatının icra edildiği alandır. Bunun için bazen hisse senetleri, bazen döviz, bazen faiz bazen de altın kullanılır.
Yatırımcılar tasarruflarını bu araçlar üzerinde değerlendirdiği için, rakamları yakından izler.. Ama çok defa bunları hangi gelişmelerin etkilediğini göremez. Ya da büyük resme bakmadıkları için olan biteni anlamakta zorlanırlar. Çok defa yanılırlar, ya yanlış ata oynarlar, ya da tabiri caizse fena hâlde gaza gelirler. İnsanlarda para hırsı olduğu sürece piyasalar varlıklarını sürdürecektir.
Para, para, para… Varlığı dert, yokluğu yara…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.