Değer mi?

A -
A +
Beyaz Saray Türk ekonomisini kökünden sarsacak yaptırımları teker teker devreye sokuyor. ABD’nin İran’a koyduğu ilk tur yaptırımlar dün itibarıyla başladı. Biz de otomatik olarak aynı potaya girdik. Ankara ABD yaptırımlarına uymayacağını daha önce açıklamıştı. Başımıza yeni dert açıldı. Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasının engellenmesine dönük yaptırım tasarısı ABD Senatosu’na sunuldu, kabul edilirse ekonomiye çok ağır bir darbe indirilmiş olacak. Amerika Türk ürünlerine tanıdığı muafiyeti gözden geçirmeye karar verdi. Türkiye programdan çıkarılırsa ABD'ye vergisiz girebilen 1.6 milyar dolar değerindeki Türk menşeli ürün otomotiv, ziynet eşyası ve değerli metaller bu karardan etkilenmiş olacak. İçişleri ve Adalet Bakanımızın ABD'deki mal varlıklarına el konulmasının ardından Türkiye'yi hedef alan yeni yaptırımların yolda olduğu söyleniyor. Bunlar arasında çılgın projeleri üstlenen şirketler hedefte. Üçüncü havalimanı, köprüler, Kanal İstanbul gibi projeler için şu ana kadar 200 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Şimdi bu kaynaklara el atılacağı öne sürülüyor. 1974 yılındaki Johnson Mektubu ve ABD silah ambargosundan bu yanda ikili ilişkilerdeki en ciddi kriz, Beyaz Saray’ın sert tutumu ve sürekli yaptırım tehdidiyle iyice derinleşti...
Başkan Trump’ın papaz olayını 6 Kasım’daki seçimlerde oya tahvil etmek istediği çok açık. 70-80 milyon Amerikalının oyunu alarak Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisindeki çoğunluğunu kaybetmesinin önüne geçmek istiyor. Bu olayı fazla uzatmanın anlamı yok. İki ülke de kaybediyor. Ama bizim kaybımız çok daha büyük. Biz 24 Haziran’da tarihî bir seçim yaparak yepyeni bir sisteme geçtik. Tam bunun nimetlerinden istifade edeceğimiz sırada karşımıza "papaz duvarı" çıktı. Bu kamburdan derhal kurtulmamız lazım. Bakın bugün dolar 5.10 TL.. Yarın 5.20 TL’yi aşabilir. Artık ipin ucu kaçtı. 5.50 TL’de olur, 6.00 TL’de.. Halkbank’a 10 milyar dolar ceza gelebilir. Kamu bankası olduğu için bu cezayı devlet ödeyecek. Yani Türk halkı cezalandırılacak. Enflasyon %20’leri, faizler %30’ları aştığı zaman mı harekete geçilecek? Yara büyümeden karar vermek lazım.
Şu anda en uygun olan, papazın sınır dışı edilmesi olacak. Bu adam ülkenin ekonomik güvenliğini tehlikeye düşürmüştür, tüm iş dünyasının dengelerini bozmaktadır. Ülke menfaatleri ön planda tutularak böyle bir karar verilmiştir, denilerek acilen gönderilmelidir. Bu yapılmadığı sürece olay her gün gündemde kalacak. Amerika yeni yaptırımlar getirecek. Biz karşılık vereceğiz. Huzursuzluk artacak, yatırım kararları ertelenecek. Amerika’nın açıktan cephe aldığı Türkiye ile Avrupa ülkeleri ilişkilerini daraltacak.. Her taraftan kuşatılacağız. Sürekli kaybet-kaybet politikasıyla kazançlarımızı geri vereceğiz.
Söyleyin bana, bu papaz buna değer mi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.