YEP değil GEP!

A -
A +
Türkiye sonunda, ayakları yere basan, tutarlı, kararlı 3 yıllık yol haritasına kavuştu. Orta Vadeli Programın (OVP) adı Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak değiştirildi, ama buna Gerçekçi Ekonomi Programı (GEP) denilse çok daha doğru olacak. Özellikle ciddi tasarruf tedbirleri, mali disiplin, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi Türkiye’ye istikrar kazandıracak. Merkez Bankası, bağımsızlığından taviz vermeden gereğini yapacak. Hükûmet mali politikada ciddi  sıkılaştırmaya gidecek, bankalar sıkı denetime tabi tutulacak, reel sektöre borçlarını geri ödemesi için yardımcı olunacak, etkin bir kamu yönetimi için esaslı kalite reformları yapılacak. Program iş dünyası, akademik çevreler ve yatırımcıları tatmin etti. Piyasalar olumlu tepki verdi.
Tabii şunu kabul etmek lazım. En büyük sorun olan enflasyonu frenlemek için büyüme hızından taviz verilmek zorunda kalındı. Türkiye 3 yıl daralacak.. Hastalık teşhis edildi, tedavi başlıyor. İlacın dozu, düzenli kullanımı hastanın ayağa kalkması için çok önemli. Bundan sonraki süreçte bunu izleyeceğiz. Bu yıl için öngörülen büyüme hızı %3.8, 2019 için %2.3’e indirildi. Neredeyse yarı yarıya bir küçülme olacak. Yılın ilk yarısında %6.3 büyüdüğümüze göre ikinci yarıda %1.3 büyüyeceğiz. Peki biz bundan nasıl etkileneceğiz? Üzülerek söylemek gerekirse, küçülen ülkeye doğrudan sermaye girişi yavaşlar, yatırımlar durur, maliyetler artar, faizler yüksek kalır, kredi hacmi daralır, tüketim azalır, üretim yavaşlar vergi gelirleri düşer. Sonuçta bütçe dengelenir, ama ağır bir bedel ödenir. 3 yıl sabredersek düzlüğe çıkacağız...
Hazırlanan programda, bu yıl yüzde 20'yi aşması beklenen yıllık enflasyonun 2021'e gelindiğinde yüzde 6'ya indirilmesi hedefleniyor. Merkez Bankası elindeki tüm araçları fiyat istikrarını sağlamak amacıyla bağımsız biçimde kullanacak. Büyümenin hız kesmesiyle birlikte düşüşe geçmesi öngörülen ve sürdürülebilir seviyelerde tutulması hedeflenen bir diğer gösterge ise cari açığın millî gelire oranı. Yatırımlarda öncelik verilecek alanlar cari açığı düşürücü sektörler olacak.
2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam sağlanması hedefleniyor. Programın en önemli ayağı kamuda yapılacak olan kesintiler. 2019 yılında  60 milyar TL tasarruf edilmesi ve gelir artırıcı tedbirlerle 16 milyar TL'nin bütçeye katkı olarak yansıtılması hedefleniyor. Gelir artırıcı ve tasarruf amaçlı tedbirlerin ekonomiye toplam etkisi 76 milyar TL. Bu tasarruf nasıl sağlanacak? Yeni Ekonomi Programı'na  göre, ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alınacak. Mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansmanla hayata geçirilecek.
Yatırımcıların dört gözle beklediği gelişme batan şirketlerin banka bilançolarında meydana getirdiği hasar nasıl çözülecek? Bakan Albayrak, pazartesi gününden itibaren bankalarda yapılandırmanın başlayacağını söyledi. 1,5-2 aydır yaşananlar özel sektör üzerinde ağır tahribat yaptığını görüyoruz. Şirketlerin içine düştüğü bu durum bankacılık sektörünü de etkiledi. 24 Eylül’de mali durum tespitine başlanacak. Gerekli adım atılacak. Bankaların rahatlatılması tüm finans dünyasının üzerinden ağır bir yükü kaldıracak.
Evet çok iyi hazırlanmış bir program. Tavizsiz uygulanırsa sonuç alınır.. Siz kemerleri sıkmaya şimdiden başlayın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.