Acil KGF lazım!..

A -
A +
ABD merkez bankası (FED) 2008 krizinden sonra bankaların elinde tuttuğu hazine kâğıtlarını satın alıp dolar verdi. O zaman 900 milyar dolar olan bilançosu Ekim 2014’te 4,5 trilyon dolara dayanınca tahvil alımını durdurdu. Bilançosunu Ekim, Kasım, Aralık 2017’de 30 milyar dolar, 2018’in tamamında 420 milyar dolar olmak üzere toplam 450 milyar dolar küçülttü. Yani tahvilleri geri verdi, dolarlarını aldı. 2019’da 600 milyar dolarlık küçültme planlanıyordu. Ancak resesyon (ekonomik küçülme) korkusu ile enflasyonun düşük kalması sonucu bu karardan geri adım atılıyor.
Yarın akşamki FED toplantısında çok kritik kararlar açıklanması bekleniyor.. İşte bu gelişme Türkiye’nin de dâhil olduğu gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını hızlandırdı. Sadece son 1 hafta içinde bu ülkelerdeki sabit getirili menkul kıymetlere ve hisse senetlerine 6 milyar dolar taze para girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tablodan istifade ederek  2 milyar dolar değerinde Eurobond ihraç etti. En son cuma günü Mart 2025 vadeli 1,25 milyar avroluk tahvil sattı. 200’den fazla yatırımcı, tahvile ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Yüzde 5 olması beklenen maliyet, yoğun talep ve yüksek katılım sonucu yüzde 4.75’e geriledi. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2019’da uluslararası sermaye piyasalarından 3,4 milyar dolar finansman sağlanmış oldu. 
Türkiye yakın zamanda döviz bazında sukuk (kira sertifikası) ve Japon yeni cinsinden Samuray tahvili ihraç edecek. Hazine böylece seçim öncesi iç piyasadan borçlanmayı azaltarak bankaların kaynaklarını kredilere yöneltmesini sağlamış olacak...
Türk ekonomisinde yaşanan iyileşme rakamlarla ortaya çıkıyor. 3 ay önce 580 düzeyindeki 5 yıllık risk primi bugün 307’ye geriledi. Faizler aynı dönemde 10 puan düştü, %36’dan %26’ya indi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketici kredilerindeki vadeyi 60 aya uzattı. Taşıt kredilerinin, taşıtın değerine oranına ilişkin sınırlama 100 bin TL’den 120 bin liraya çıkarıldı. Esnafa verilen düşük faizli kredi oranı %20’den %100’e yükseltildi. 600 bin kişi uygulamadan yararlanır hâle geldi. Ocak ayında kapasite kullanım oranı %74,4’e, imalat güveni 93 düzeyine yükseldi. Bu tablo sonunda Türk varlıklarına olan talepte büyük artış yaşandı. FED’in güvercin mesajları sonrasında gelişen ülkelere sıcak para girişi arttı. Yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerinde geçen hafta 711 milyon dolarla rekor alım gerçekleştirdi. Dolar/TL’de düşüş hızlandı. 5,60 TL’den başlayan geri çekilme 5,25 TL’ye kadar devam etti. Şimdi 5,15-5,20 TL’ler konuşuluyor.
Bu gelişme Türk hisseleri için çok cesaret verici bir işaret. Endeks rekora koşuyor. Suriye eksenli gelişmelerde sağlanan olumlu ilerlemeler Türk lirasının güçlenmesinde önemli rol oynadı. Ancak ekonomide hissedilir canlılık sağlanması için 100 milyar liralık Hazine destekli YENİ KREDİ GARANTİ FONU’nun (KGF) acilen devreye girmesi lazım.
KOBİ bankaya kredi başvurusu yapacak. Banka değerlendirecek, kefalet talebini KGF’ye iletecek. KGF uygunluk kriteri kontrolü yaparak bankaya onay verecek. Banka da krediyi kullandıracak. Tüm piyasaya nefes aldıracak sistem böyle çalışacak. Aksi hâlde, iyileşmeler kalıcı olmayacak, rüzgâr gibi gelip geçecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.