Müthiş destek!

A -
A +
Türkiye’nin en büyük sorunu cari açık daralıyor. İthalat ile ihracat arasındaki fark kapanıyor. Yani döviz harcamamız azalıyor. Geçen sene aralık ayında %60 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı bu sene %84’e yükseldi. Yıllık turizm geliri 29 milyar doları aştı. Peki cari açık nasıl daraldı? Büyüme hızımız düştüğü için diyorlar.
Bu soruya cevap vermeden son rakamlara bakalım..  2018’de ihracatımız %7 artarak 168 milyar dolar, ithalatımız %4.6 düşüşle 223 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığımız 2017’ye göre %28 azalarak 55 milyar olarak gerçekleşti. Bu son 10 yılın en iyi rakamı. Evet dışarıdan aldığımız ham madde miktarı azalıyor ama bu ithal ikamesi sayesinde oluyor. Daha önce yurt dışından satın aldığımız ürünler, uygulanan koruyucu ve özendirici tedbirlerle artık yurt içinde üretiliyor. Sistem değiştiği için büyüme dengeye kavuştu. Önceden iç talep artışı, krediler ve devlet harcamaları ile yani borçlanarak büyüyorduk. Şimdi üretkenlik, yatırımları arttıran ve ihracata dayalı sistemle büyüyoruz. Cari açıktaki daralma Türk lirasının değer kazanmasını sağlıyor. Böylece varlık fiyatları artıyor. Enflasyonun yüksek kalmasını gerektiren sebepler azalıyor. Bakmayın siz son dönemde yaz meyve-sebzelerinin fırsatçılar tarafından anormal yükseltilmesine. Halk gereken cevabı verdi, almıyor, marketler de satmıyor. Mallar tezgâhlarda çürüyor. Yakında turşusunu kurarlar! 
Merkez Bankasının enflasyonda "İkna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajı faiz indirim beklentilerini haziran ayına öteledi. Piyasalarda belirsizlik ortadan kalktı, dolar/TL tahmin ettiğim gibi 5,15 ile taban yaptı...
Çin ve Avrupa’da ekonomik göstergeler bozuluyor. Özellikle imalat endeksleri alarm veriyor. Euro bölgesinin lokomotifi Almanya’dan gelen veriler kötüleşiyor. Yıllık TÜFE’nin %1,4’e gerilemesi, %2,1 beklenen yıllık ithalatın %1,6’ya düşmesinden sonra perakende satışlar da aralıkta %1,2 daraldı. ABD’nin Almanya otomotiv sektörüne uyguladığı ek gümrük vergileri ekonomide büyük tahribata yol açtı. 
Çin’de ocak ayı imalat endeksi son 3 yılın en düşük seviyesi olan 48,3'e geriledi. Büyüme hızı %6,5 ile son 10 yılın en kötü seviyesinde. İşte bu tabloyu gören ABD Merkez Bankası tavır değiştirmek zorunda kaldı. 'Şahin’den 'güvercin görünüm'e geçti. Faizleri 2,25-2,50 aralığında sabit bıraktı. Oy birliği ile alınan karardan sonra yapılan açıklamada “ek faiz artırımı" ifadesi kaldırıldı, faiz konusunda sabırlı olunacağı bildirildi. Bunun anlamı şu: FED 3 yıllık sıkılaştırma politikasına son veriyor. 
Karar metninden; “Risk Dengesi” ve “Daha fazla kademeli artırım” ifadelerinin çıkarılması bunu gösteriyor. FED Başkanı Powell, "Ekonomiyi en iyi şekilde desteklemenin yolu faiz konusunda sabırlı olmak" d​iyor. Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşladığını söyleyen Powell artık FED politikalarının verilere bağlı olacağını söyledi.
Sonuç: FED’in politika değişikliği gelişen ülkelerin sırtından dolar yükünü kaldırdı, paraları değer kazandı. Özetle Türk lirasına hem içeriden hem dışarıdan büyük destek geldi. Ama yerli yatırımcıların dolar aşkı bitmek bitmiyor. Geçen hafta 2,2 milyar dolar daha almışlar, döviz mevduat hesapları toplamı 166 milyar doları bulmuş. Ortada garip bir tablo var. Yerliler aldıkça, kur yükseleceği yerde düşüyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.