Meydan boş kalırsa!

A -
A +
Gıda fiyatlarında ortaya çıkan manzara kritik sektörlerin devlet kontrolünde olması gerektiğini çok açık bir şekilde gösterdi. Halkın sürekli tüketim ürünlerinin satıldığı sebze ve meyve halleri 1’e 8 kazanç sağlanan işletmeler hâline getirilince hükûmet tanzim satışlarını başlatmak zorunda kaldı.
Aslında sadece tarım değil, enerji, telekomünikasyon, savunma, sağlık alanları da devlet koruması altında olmalıdır. Alternatifi olmayan bu sektörlerde asla kâr amacı güdülemez. Etrafınıza bakın herkes şikâyetçi. Halka hizmet getirmek yerine külfet yükleniyor. Kendi vatandaşını sömüren zihniyete izin verilmiş oluyor. Elektrik şirketlerini sattık, iyi mi oldu? Hayır! Bakın alanlar sürekli zam yapıyor, elektrik faturaları ne kadar kabardı görüyorsunuz. Bahaneleri hazır: Maliyetler yükseldi!.. 
82 milyon nüfuslu ülkemizde 5 milyon mülteci ile 40 milyon turist besleniyor. 17 milyar dolarlık tarım ihracatına karşılık 12 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Olacak şey değil? 4 mevsimi barındıran topraklarımız başıboş kaldı. Millî Tarım Politikamız yok. Çiftçi kafasına göre ekip biçiyor. Kimse yol göstermiyor.
Köyden şehre göç sonunda çiftçilerin yaş ortalaması 50’nin üzerine çıktı. Gençler şehirde asgari ücretle çalışmaya razı olurken, tarlalarımız başıboş kalıyor. Her ay yaklaşık üç yüz bine yaklaşan vatandaşımız tarımdan kopuyor.. Türkiye arazi varlığı bakımında dünyanın 17’nci ülkesi durumunda. Ancak 27 milyon hektarlık tarımsal arazinin 3,6 milyon hektarlık bölümü işlenemez durumda...
Dünyanın hemen her ülkesinde çiftçileri destekleyen politikalara önem veriliyor. Bizde tam tersi üreticiler eziliyor. Çiftçilerin üretim maliyetini düşürecek acil tedbirlerin bir an önce devreye girmesi lazım. Mazottan alınan verginin kaldırılması, gübrenin desteklenmesi, ilaç fiyatlarının düşürülmesi kısa sürede hayata geçirilmelidir.
Tarımda üretim girdilerinin tamamına yakını ithaldir, üretimin kaynağı ise bankalardan alınan kredilerdir. Yani gıdada asıl enflasyon nedeni ithalat ve borçlanma mantığıdır. İkinci sebep nakliye, üçüncü sebep her aşamada alınan vergilerdir.. 
Tarım bölgelerinde yaşayanların üretime olan ilgileri arttırılmalıdır. Çünkü elde ettikleri gelir geçinmelerine yetmeyince pek çok aile tarım dışı istihdama yöneliyor..
Bugün tarladan markete ürün fiyatlarındaki anormal artışın sebebi komisyoncular ve stokçulardır. Bunlara asla izin verilmemelidir. Market zincirleri tarladan ürün alamamalı, ülke genelinde 175 olan sebze/meyve hal sayısı 30’a indirilmelidir. Hallerin kurulması, yönetilmesi, işletilmesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütülmelidir. Satılmayan ürünü, üretici birliği almalı, çiftçi asla mağdur edilmemelidir. Soğutma sistemine ait araçlarla ürünler telef olmadan büyük şehirlere intikal ettirilmelidir.
Bakınız, fiyatlar arttığı zaman ilk suçlanan hükûmet oluyor. Kontrolü kaçırdı deniyor. Buna izin vermeyin. 'Hal Yasası'nı bir an önce çıkarın, sistem çalışmaya başlasın.
Bizim hedefimiz domatesle patlıcanla uğraşmak değil, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.