Başka söze hacet yok!

A -
A +
Rakamlar yalan söylemez. Ağaç meyve vermeye başladı. Kimse farkında değil, ama dünya krize sürüklenirken, Türkiye’de göstergeler yüz güldürüyor..
Ekonomik güven endeksi haziranda 83,4’e tüketici güven endeksi 57,6 değerine, reel kesim güven endeksi 99,6 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 85,4 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 93,2 değerine yükseldi. Mayıs ayında 49.8 olan inşaat sektörü endeksi bile 50,4 değerine çıktı. Kapasite kullanım oranı haziranda 0.8 arttı. İmalat sanayi %77,1 kapasite ile çalışıyor hâle geldi. Yani işler yolunda.
Türk ekonomisinin bulunduğu noktayı daha iyi anlayabilmek için Avrupa’ya bakmak gerekiyor. Euro bölgesinde sanayi güveni haziranda %5,6 daralarak son 5 yılın dibine indi. Tüketici Güveni %7,2 gerilemiş durumda..
Görüyorsunuz, teknolojinin en üst düzeyini kullandıkları hâlde Avrupa ekonomisi tek kelimeyle içler acısı durumda. Bu yüzden Avrupa Merkez Bankası şu anda eksi 40 olan mevduat faizlerini eylül ayında daha da aşağı çekmeye karar verdi...
Peki 3 ayda iki büyük seçim atlatan, S-400 baskısıyla ABD ile gerginleşen, Suriye’de savaş veren, Kandil’de PKK’ ile amansız mücadeleye girişen, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri dolayısıyla Avrupa Birliği’nin büyük baskısı ile karşılaşan Türk ekonomisi nasıl düzeldi? Kötümser senaryolar neden gerçekleşmedi?..
Aslında tersine dönen bir şey yok. Kara tablo çizmeye çalışanların yalan silahları ellerinde patladı o kadar. Hükûmetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla hayata geçirdiği reform paketi sonuç veriyor. Merkez Bankası ile BDDK’nın döviz piyasasını kontrol altına alan tedbirleri iş dünyasını rahatlattı. İhracatta elde edilen başarıya karşı, ara malı üretimini gerçekleştirerek ithalattaki büyük azalma ile cari açıkta büyük daralma yaşanıyor. Mayıs ayında dış ticaret açığı %76,5 azalarak 1 milyar 838 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Mayıs ayında %64,6 iken, 2019 Mayıs ayında %89,7'ye yükseldi. Başka söze hacet var mı?..
Bir ülkede ekonomiye olan güven artarsa, hayat normale döner. İnsanlar kolay harcama yapar. Tüketim artışı üretimi tetikler. Mal bolluğu yaşanır, ucuzluk başlar. Fiyatlardaki düşüş enflasyonu aşağı çeker, buna bağlı olarak faizler de gevşer.
Merkez Bankası 25 Temmuz’daki toplantısında büyük ihtimalle düğmeye basacak. Tüketici güveni demek büyüme demektir. Büyüyen ülkeye yatırım yağar. Türkiye’de 4 yıl boyunca seçim yok, reform var!
Bu sabah G20’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump çok kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Ana konu S-400 ve F35’lerdi.. Rusya Askerî Teknik İşbirliği Hizmetler Federal Servisi’nin, Türkiye’ye S-400 savunma sistemlerinin bu yıl sonuna kadar teslim edeceklerini duyurması zirvede mutlaka etkili olmuştur.
Çok net söylüyorum. ABD Türkiye’ye yaptırım uygulaya-ma-ya-cak, olay kapanacak. Yeni aydınlık dönem başlayacak...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.