Büyük adım!

A -
A +
Merkez Bankası 4,5 yıl aradan sonra faizi aşağı çekti. 425 puanlık indirime rağmen kurlar sabit kaldı. Piyasa faiz kararı sonrası yapılan açıklamayı özellikle metnin son paragrafında yer alan “para politikasında temkinli duruşun sürdürüleceği” garantisini çok olumlu algıladı. Merkez Bankası politika faizini %24,00’ten %19,75’e indirdi. Genel beklenti 250 baz puanlık indirim olacağı yönündeydi. Ancak swap döviz takas piyasasında zaten 400 puanlık indirim fiyatlandığı için karar şaşırtıcı bulunmadı. Açıklama metninde kullanılan ifade ve yapılan vurgulama, yüreklere su serpti. Merkez Bankası diyor ki: 
“Mal ve hizmet ihracatı artıyor, özellikle turizmde güçlü bir seyir yaşanıyor. Net ihracatın büyümeye sağladığı katkı devam edecek. Enflasyondaki düşüş, finansal iyileşmeyi sağlayacak, ekonomide kademeli toparlanma başlayacak. Cari işlemler dengesindeki iyileşme sürecek. ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının genişleyici para politikası adımları atacak olmaları, gelişmekte olan ülkelerin finansal varlıklarına yönelik talebi arttıracak. Bu gelişmelere bağlı olarak, yıl sonu itibarıyla TÜFE, Nisan Enflasyon Raporu’nda öngörülen 14,6’nın altında kalacak...
Faiz, borçlanma maliyetini gösterir, borçlanma maliyeti düşünce talep artar büyüme canlanır.. İçinde bulunduğumuz ekonomik durgunluktan çıkabilmek için faizlerin mutlaka düşmesi gerekiyordu. Nitekim iş dünyası karara çok olumlu tepki verdi. Faizde 'psikolojik seviye' olan %20'nin altına inerek %19'lara geçiş yapıldı. Bu operasyonla reel faizler %8’lerden %4’lere geriledi. Yıl sonu enflasyonu %15 olacaksa ki daha altı bekleniyor. 19,75 faiz ile dahi yıllık %4,13 reel getiri çıkıyor. ABD 10 yıllıklarının getirisinin %2 olduğu dünyada bu çok iyi rakam, yani yabancı yatırımcı pozisyon değiştirmeyecek. 
Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Uysal, cesur kararı ile dövizin ve enflasyonun dizginlendiği, işsizliğin düşmeye başladığı, ihracatın arttığı, cari açığın düştüğü, Türk lirasının değer kazandığı, hisse senetleri endeksinin 100 bini aştığı bir ülkede, paradan para kazanma devrini kapattı. Enflasyon düştükçe indirim devam edecek. Peki faiz kararı ekonomiyi nasıl etkileyecek?..
Bankalar, kredi ve mevduat faizlerini aşağı çekecek. Üretim artacak, fiyatlar düşüşe geçecek. Eylülde enflasyonda tek haneyi göreceğiz. Vergi indirimlerinin sona ermesi bütçe gelirlerini arttıracak, açık kapanacak. Beyaz Saray açıkladı: S-400 olayında Başkan Trump’ın dirayetli tutumu sayesinde Türkiye’ye yaptırım uygulanmayacak. 
Son gelişme: ABD Senatosu’nun etkili isimlerinden Lindsey Graham, Başkan Donald Trump’ın isteği üzerine Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nu arayarak "Eğer S-400'ü aktive etmezseniz yaptırımların uygulanması için bir sebep yok” dedi ve "S-400'ü bir kenara bırakalım ve serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayalım" teklifinde bulundu. 
Türkiye çok akıllı bir politika izliyor. Hiç endişeniz olmasın, ABD’den Patriotları da alacağız, F-35'leri de. İki ülke arasındaki ticaret hacmi artacak. Fransa ile SAMP-T füze savunma sistemi konusunda anlaşma yaptık. Avrupa’nın sesini kestik. Millî  Savunma Bakanlığı, füzelerin güney sınırına yerleştirileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı çıktı. 
Merkez Bankası Türkiye’nin büyüme hızını arttırmak için, faizleri olması gerektiği şekilde aşağı çekti. Yatırım ve üretim döneminin startını verdi. Alkışlıyoruz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.