Nerdesin istikbal?

A -
A +
We Are Social isimli araştırma raporuna göre 82,4 milyon nüfusa sahip ülkemizde; toplam 52 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Bunların 44 milyonu mobil cihazlarla sosyal medyaya bağlanıyor. Yetişkinlerin %98’i cep telefonu kullanıyor. İnsanlar internette günde ortalama 7 saat geçiriyor. 2 saat 46 dakika sosyal medyada, 3 saat 9 dakika televizyon başında, 1 saat 15 dakika müzik dinliyorlar. Facebook’un 43 milyon, Instagram’ın 38 milyon, Twitter’ın 9 milyon kullanıcısı bulunuyor. Erkeklerin yoğun olarak kullandığı Linkedln platformunu 7,3 milyon kişi kullanıyor. 2019 istatistiklerine baktığımızda mobil kullanıcı sayısının 76,3 milyonla toplam nüfusun %93’üne ulaştığını görüyoruz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte sosyal medya iş hayatının önemli bir parçası haline geldi.

 

Dünyada iş alanında sosyal medya kullananların ortalaması yüzde 24 iken Türkiye ortalaması yüzde 26 düzeyinde. Türkiye, İsveç’le birlikte yüzde 58 ile Instagram kullanımında birinci sırada alıyor. Bu konuda dünya ortalaması yüzde 15 düzeyinde.

 

Dünyada toplumlar teknoloji üreten, teknolojiden faydalanan, teknolojiyi tüketen olarak üçe ayrılır. Türkiye tüketen kesimde ve ilk 5 ülke arasında. Doğru ve bilinçli kullanım yapılmıyor, kalitesiz platformların başında yer alan özel videoların paylaşıldığı Tiktok kullanımında dünya üçüncüsüyüz. Böylesine önemli bir teknoloji bizde eğlence ve çöpçatan mekanı oldu.. Oysa sosyal medyada bilgi, araştırma, iletişim ve mesleki gelişimi arttırmak çok büyük fırsatlar var. Dijital dönüşümle sadece iş dünyası ve meslekler değil toplum da dönüşüyor, gençlik dönüşüyor, hayata bakış geleceğe bakış değişiyor. Akıllı cep telefonları insanları mıknatıs gibi kendine çeken çok önemli özelliklere sahip… Hem bilgisayar, hem telefon, hem televizyon, hem kamera, hem radyo, hem de anında istediğimizle görüntülü, sesli veya yazılı iletişim kurulmasını sağlayan dört dörtlük bir araç. Çağın en önemli buluşu. Ama biz bu silahı kullanamıyoruz. Çocuklarımız tepeden tırnağa oyun tutkunu oldu. Uykusuzluk çekiyor, derslerden geri kalıyor, psikolojisi bozuluyor, sağlığını kaybediyor. Kendini beğenmiş, ruhsal bunalım içinde, bitkin, duygusuz, saygısız bir kesim haline geldi.

 

Günümüzde ekonomi, bilim ve siyasetin geleceği buradan geçiyor. Acilen Sosyal Medya Bakanlığı kurulmalıdır. Milyonlarca vatandaşımız kendi bildiği üzere değil, devletin getirdiği kurallar dâhilinde bilgi paylaşımı ve iletişim sağlamalıdır. Faydasız siteler kapatılmalı, gençler yeni buluşlar için teşvik edilmeli, projeler sürekli ödüllendirilmelidir. Devlet gençliğe ve insanlarına yön vermelidir. Onları başıboş bırakarak yem olmasını önlemelidir. Siyasi partiler ve iş dünyası geniş kapsamlı ve ileri teknolojiyi hedef alan sosyal medya birimleri oluşturmalıdır. Türkiye’nin dört bir yanında insanlarla iletişim kurmalıdır. Meydan asla boş bırakılmamalıdır. İnsanlara doğru bilgi ulaştırılmalı, taraflı yorumların zihinleri bulandırmasına izin verilmemelidir. Son derece hızlı ve güvenli denetim mekanizmaları kurulmalıdır. Bakın ABD Başkanı Trump bile tüm dünyayı Twitter ile yönetiyor. Neden? Etkili ve son derece hızlı bir araç olduğu için. Yazılanlar anında görülüyor. Devir değişti. On binlerce kişiyi meydanlarda toplamak yerine görüntülü veya yazılı bir mesajla anında milyonlara ulaşabiliyorsunuz. Siyasette, iş dünyasında, eğitimde başarının yolu sosyal medyadan geçiyor. İstikbal artık göklerde değil, parmakların ucunda.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.