Ağaçlar ayakta ölür!

A -
A +
Amerika doların dünyada rezerv para olmasının bedelini ödüyor. Aşırı değerlenen dolar ülkeyi ekonomik felakete sürüklüyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bu akımı durduramıyorlar. Faizi sıfırlasalar dahi, sonuç alamayacaklar. Yüz binlerce yatırımcının kasasında dolar var. Bugün için ondan başka sığınacak güvenli liman görmüyorlar. Bu tablo ABD’nin dış ticaretine ağır darbe vuruyor, ihracatı daralıyor, ithalatı artıyor. Ülkede yıllık enflasyon %1,8 ile yerlerde sürünüyor. Fiyatlar sabit kaldığı için tüketimle birlikte üretim de artmıyor. İmalat ve hizmet endekslerindeki bozulma istihdama da yansıdı.. Ortalama saatlik ücretler eylül ayında sıfır düzeyinde artarak hayal kırıklığı meydana getirdi. İşçiler boğaz tokluğuna çalışıyor..
Kapitalist sistem çöküyor. ABD’nin hükümranlığı sona eriyor.. Dolar aşırıya kaçan ayrıcalığının sonuna geliyor.. Küresel merkez bankalarının rezervlerinde tuttukları dolar miktarı %64’lerden %55’lere kadar gerilemiş durumda. Merkez Bankaları artık altına dönmeye başladı.. Talep rekor düzeye ulaştı. Küresel yatırım fonlarının altın varlıkları 2 bin 733 tona ulaştı. Dünya genelinde merkez bankalarının toplam 35 bin 212 ton altın rezervi bulunuyor. Bu rakam dış rezervlerin yüzde 53,7'sini oluşturuyor.  Türkiye’nin altın rezervi 27 Eylül itibarıyla 541 tona ulaştı. Ticaret savaşlarını başlatan ABD’nin kendi kararlarına karşı çıkan her ülkeye çekinmeden uygulamaya soktuğu yaptırımlar, doları birim olarak yükseltiyor, ama Amerika’nın itibarını ayaklar altına alıyor. Onu yalnızlaştırıyor. Ülkeler birbiriyle ticaretlerinde artık yerel para birimlerini kullanıyor. Dünyada yeni ödeme sistemleri geliştiriliyor... 250 trilyon dolara yükselen küresel borçluluk seviyesi, ekonomilerin elini kolunu bağlıyor. İnsanlar ellerine geçen parayla borç ödüyor, harcama yapamıyor. Amerika’nın Çin’e uyguladığı gümrük vergileri Avrupa’yı da içine aldı. Ticaret hacmi daralıyor, sanayi üretimleri düşüyor. Yatırım iştahı diye bir şey kalmadı.  Dünyada açıkça ABD-Çin-Rusya kutuplaşması yaşanıyor. Amerika şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yalnızlığa mahkûm hâle geldi. Zira eski gücünde olmadığının herkes farkında. Bunun en temel sebebi ekonomisi. Dolara dayalı finans kapital sistemi iflas etti.. 2030’da doların küresel rezerv para birimi olma özelliği tamamen ortadan kalkacak. 1913’te 100 birim değerindeki dolar, bugün 3 birim değerine düşmüş. Yani 33 kat değer kaybetmiş durumda. ABD’nin 21 trilyon dolar borcu var. Eğer geleceğe yönelik diğer iç yükümlülüklerini, yani emekli fonlarını, türev sigorta kâğıtlarını da hesaba katacak olursak bu rakam 200 trilyon dolara yükseliyor. ABD’nin üretim birimlerinin tamamını, Çin ve diğer ülkelerden döndürmesi ve Afganistan, Suriye, Irak gibi tüm ülkelerdeki askerî harcamalarını sıfırlaması hâlinde bile bu borcun ödenmesi mümkün değil. Çin, elinde tuttuğu Amerikan tahvillerini, 1,16 trilyon dolara indirdi. Japonya 1,03’ten 1,02 trilyon dolara düşürdü.. Özetle dünyanın önemli ve ağırlıklı bir kısmı, artık dolar silahıyla uygulanan hegemonyayı reddediyor. Dünya ticareti yakın zamanda karşılıksız para olan dolar yerine, büyük ihtimalle sanal para birimleriyle yapılmaya başlanacak. Kurulacak yeni dünya düzeni ABD’nin de sonunu getirecek.  Son söz: Ağaçlar ayakta ölür...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.