Yıldızımız parlıyor!

A -
A +
Avrupa’da ekim ayında imalat endeksi 45,7’ye geriledi, resesyon korkusu derinleşti. Ama Türk ekonomisi yıldız gibi parlıyor. Ekim ayında hizmet sektör endeksi 89,3’ten 90,7’ye, perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,6’dan 102,3’e ve inşaat sektörü güven endeksi 60,1’den 65,1 düzeyine yükseldi. Reel sektör güven endeksi ekimde 98,8’den 100,9’a tırmandı. Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ekimde bir önceki aya göre 4,5 puan artarak 104,2 puana çıktı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı 76,4 olarak gerçekleşti. Geçen sene bu rakam 75,4 düzeyindeydi. Peki içimizdeki ve dışımızdaki hainleri çıldırtan bu tablo nasıl gerçekleşti? Merkez Bankası faiz balonunu söndürdü. Krediler ucuzladı, maliyetler azaldı, çarklar hızlandı.
Ekonomi güvene dayanır. Üreticinin de tüketicinin de güveninin yüksek olması önemlidir. Güven varsa parası olan yatırım, ihtiyaç sahibi harcama yapar. Ekonomi canlanır.  Sektörel güven endeksleri, hizmetler, perakende ve inşaat sektörlerinde girişimcilerin “güvenlerindeki artışı gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu, ülke genelinde her ayın ilk 2 haftasında girişimcilerden bilgi toplar.. Ayın son haftasında sektörel güven endekslerini yayınlar.  Endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini (güven artışını), 100’den küçük olması ise kötümserliğini (güven eksikliğini) gösterir. Ancak hemen belirtmek gerekirse trend aşağı değil yukarıyı gösteriyorsa iyimserlik güçleniyor demektir.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi büyük ölçüde tarım ve sanayi kesimlerindeki üretici güvenini yansıtır. Bu nedenle, girişimcilerin mevcut durumla ve gelecekle ilgili değerlemeleri kritik öneme sahiptir. Perakende ticaret sektöründe mevsim etkisinden arındırılmış güven endeksinin bir ay önceye göre 102,3’e yükselmesi sektördeki genel güven artışını gösteriyor. Tüketim artıyorsa, para harcanıyor demektir. Girişimciler geçen 3 aylık dönemdeki satışların iyi gittiğini gelecek 3 ayda da satışlarda iyileşme bekliyor. Satışlardaki artış sonucu stokların azaldığı ve gelecek 3 ayda satışlarla ilgili olumlu beklenti nedeniyle yeni siparişlerin gündeme geldiği anlaşılıyor. Yılın ilk çeyreğinde %2,5 daralan ekonomi, ikinci çeyrekte %1,5 küçüldü, ancak çeyreklik baza %1,2 büyüdü. Üçüncü çeyrekte büyük ihtimalle mevcut tabloya göre 0,5 artı olarak gerçekleşecek.
Rakamlara bağlı kalmayın. Canlanma sürecine bakın. Yön yukarı dönmüş durumda.. Merkez Bankası perşembe günü açıklayacağı enflasyon raporunda 31 Temmuz’da öngördüğü 13,9’dan %12’ye çekecek. Faizlerin %16.50’den %14’e indirilmesinden sonra ticari kredi faiz oranlarının bu hafta %15’e inmesine kesin gözle bakılıyor. Bu durumda başta konut kredi faizi olmak üzere, ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinde de indirim yaşanacak.. Nitekim Merkez Bankası faiz kararını açıkladıktan sonra, önce kamu sonra özel bankalar mevduat faizlerini 32 günlük kırık vadede %13,5 seviyesinden %11,5’a; kamu bankaları da %10,5 düzeyine düşürdü. Bu adım şu anda 0,99 olan konut kredi faizlerini 0,90-0,95 aralığına düşürecek. Faizdeki indirim, talebi arttıracak. 3 ayda tablo nasıl değişti gördünüz değil mi? Ekonominin üzerine çöken %24’lük faiz kâbusu kalkınca tüm sektörler nefes aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı çıktı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.