Altından vazgeçmeyin!

A -
A +
Bu yıl 1.770 dolarla tavan yaptıktan sonra 1.679 dolara gerileyerek düzeltme yapan altın, bugünlerde 1.740 – 1.750 dolar aralığında seyrediyor. ABD Merkez Bankasının şirket tahvili alacağını açıklamasıyla risk iştahındaki artışa bağlı olarak 1.708 dolara düşen ons, FED Başkanı Powell’ın “Üretim ve istihdam, pandemi öncesi seviyelerin hayli gerisinde, ekonomik toparlanma yaşanması çok uzun zaman alacak” sözlerinin ardından tırmanışa geçti. ABD’de Teksas, Florida ve Arizona gibi kalabalık eyaletlerde özellikle genç kesim arasında vaka sayısındaki büyük artışlar ile Çin’in başkenti Pekin’de virüse yakalananların 100’e ulaşması, Brezilya’da 1 milyonu aşması endişeleri arttırdı. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişi sayısı 14 haftada 43 milyonu geçti. İşsizlik oranı %14’ü aştı. Rakamlardaki kötüleşme risk iştahını azaltıyor, korku endeksini (VIX) yükseltiyor. 
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, altın için 2020 beklentisini 1.800 dolar olarak açıkladı. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, düşük faiz ortamı, piyasalarda artan likidite bolluğu ve para birimlerindeki aşırı değer kaybı nedeniyle altın yeni zirve yapacak, diyor. (Altının onsu 2011 yılında 1.911 dolara ulaşarak tarihî rekor kırmıştı) Banka 3 aylık tahminini 1.800, 12 aylık tahminini 2.000 dolara yükseltti. 1 Ocak’ta ons 1.517 dolar, gram altın 290 liraydı. Pandemi salgını dolayısıyla ekonomik deprem yaşandı, insanlar güvenli limana sığındı. 170 günde ons 1.770 dolara, gram altın 397 liraya tırmandı. Onstaki artış %16 olarak gerçekleşti. Ocak ayında 5,95 TL olan dolar 6,85’e çıkarak %15 değer kazandı. Şu ana kadar %36 prim yapan altın 2020 yılının tartışmasız en iyi yatırım aracı. Kapalıçarşı’da 385 liradan satılan gram altının önce 400, ardından 440 liraya ulaşması bekleniyor. Merkez bankaları küresel daralma karşısında altın rezervlerini güçlendiriyor. Uzun vadeli alım yapanlar büyük kazanç elde edecek.
Düğün sezonu başlıyor. Gelinlerin tutkusu parlak taşlı ziynet eşyaları. Adına pırlanta deniyor. Elmasın yontulmuşu, Yahudilerin çağdaş mücevher diyerek dünyaya attıkları en büyük kazık. Kadınların altınlarını ellerinden aldılar yerine cam parçası verdiler. Vitrinlerdeki taşlı ürünler, üzerlerindeki yüksek ışık dolayısıyla parlar, görenleri aldatır. Bir ışık uğruna dünyada yılda 100 milyar dolar harcanıyor. Ölçüsü karattır, 1 gramın 5'te bir ağırlığındadır. Fiyat taşın rengine, yontulmasına ve cinsine bağlı olarak tespit edilir. Yüzlerce çeşidi vardır. Belirlenen ölçüleri halkın anlaması imkânsızdır. Fiyatlar tamamen satıcının insafına kalmıştır. Geri satımlarda çok büyük zarar söz konusudur. Fiyat standardı yoktur, yıllar geçse değer kazanmaz kaybeder. Çarpmalardan, kullanılan deodorantlardan etkilenir, çizilir renk kaybeder. Gelin olacak kızlarımıza asla altından vazgeçmeyin diyorum. Etrafınıza bakmayın, aldanmayın. Pırlanta kesinlikle güvence değildir. Ama altın dünyanın her yerinde her devirde altındır. Ezilse de, kırılsa da, erise de özelliğini kaybetmez. Pırlanta sahte, altın gerçek dosttur. İslamiyette ne kadar yüksek değere sahip olursa olsun kıymetli taşlar zekat hesabına katılmaz. Ama altın 96 gram olunca nisaba girer.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.