Libya'dan 8 milyar dolar!

A -
A +
Türkiye’nin Akdeniz'de yetki alanı harekâtı bölgede tüm dengeleri değiştirdi. Dünya pandemi krizinden kurtulmaya çalışırken, Ankara Libya’da etki alanını derinleştirdi, Türk şirketleri ülkeyi yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. Milyarlarca dolarlık sözleşmeler ekonomiye hayat verecek. Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından meşru sayılan Ulusal Mutabakat Hükûmeti’ni destekleyen Türkiye, attığı cesur adımın meyvelerini toplamaya başladı. Enerji, bankacılık ve inşaat alanlarında büyük stratejik iş birliğine gidiliyor. Hastane, okul, liman, konut ve havalimanları için 50 milyar dolarlık harcama yapılacak. Libya’daki kazanımlar koronavirüsün ekonomik faaliyetleri yavaşlatması nedeniyle yavaşlayan Türk ekonomisine büyük destek sağlayacak. Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyüme kaydetse de mart ayından itibaren salgının etkisiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetler, ihracat ve turizmin darbe alması nedeniyle ikinci çeyrekte daralma bekleniyor... 
Merkez Bankası rezervleri swap anlaşmalarıyla desteklenen Türkiye, bu süreçte yeni bir döviz krizi yaşamamak için yabancı müttefiklerinin desteğini ararken, Libya Merkez Bankası Başkanı Kabir, Türkiye Merkez Bankasına, TL’yi desteklemek amacıyla 4 yıllığına 8 milyar dolar yatırdığını açıkladı. Türk şirketleri enerji iş birliği için kolları sıvadı. Libya, yatırım ve projeleriyle uluslararası alanda rüştünü defalarca ispatlamış Türk iş dünyasına büyük güven duyuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Türkiye ile Libya arasında imzalanan 'Güvenlik ve Askerî İşbirliği Mutabakat Muhtırası' ile 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası' son derece önemlidir. Bu iki muhtıra ile ülkemiz, Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerini garantiye almış, aynı zamanda da Libyalı kardeşlerine sahip çıkmıştır. Ayrıca Libya'ya sağlıktan ulaşım altyapısında kadar her alanda destek oluyoruz. Libya'nın siyasi ve ekonomik açıdan güçlenmesi hem Kuzey Afrika'yı hem de Avrupa'yı rahatlatacaktır...” sözleri iki ülke arasında yeni kalıcı büyük ittifak döneminin başladığını gösteriyor. 
Türkiye, Libya'da millî petrol şirketiyle ortak olarak arama faaliyetlerini sürdürecek. Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Libya 6 aydır ara verilen petrol ihracatına başlıyor. 50 milyar varillik rezervi ile Libya dünyada en büyük petrol rezervine sahip 10 ülke arasında yer alıyor. Ayrıca düşük sülfür oranıyla oldukça yüksek kalitede olan ham petrolü, bazı sahalarda varil başına 1 dolara kadar gerileyen düşük çıkarma maliyeti ve Avrupa pazarına yakınlığı Libya'yı en çok tercih edilen petrol üreticisi konumunda tutuyor... 
Sirte kenti, Libya’nın petrol ihracatının %60’ının yapıldığı bölge. Cufra ise askerî hava üssüne sahip. Rusya burayı kontrol altına almak istiyor. Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ne ait SİHA'lar; Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Mirage uçaklarıyla Vatiyye Üssü'ne yapılan saldırıdan sonra Cufra Hava Üssü'nde konuşlanan Rus üretimi Pantsir-S-1 hava savunma sistemini imha etti.
Türkiye destekli Trablus hükûmetinin art arda gelen başarıları karşısında isyancı Hafter kaçacak delik arıyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.