Su uyur düşman uyumaz!

A -
A +
Yeni haftaya piyasalar negatif başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaları daha fazla kredi vermeye ve tahvil satın almaya yönlendirmek için getirdiği aktif rasyo uygulamasını 1 Ekim’den itibaren 5 puan gevşetti. Boşta kalan paranın dövize gidebileceği beklentisi kurları yükseltti. Ama Türk lirasını Suriye, Kuzey Irak ve İran’dan gelen YPG; PEJAK ve PKK’lı teröristlerin Ermenistan saflarında yer alarak Azerbaycan’a saldırmaları olumsuz etkiledi. Asıl amaç Türkiye’yi savaşa sokmak. Bu gelişme dolar/TL’yi 7,80 TL ile rekor düzeye ulaştırdı, Merkez Bankasının 200 baz puanlık faiz artırımı olmasaydı, dolar bugün 8,00 TL'ye çıkmıştı. Üçüncü çeyrekte %6 büyüyen ülkenin önünü kesmek için düşman her yolu deniyor!..  
Altın mart ayında dip seviyesini görmesinin ardından bu yana en uzun ve keskin düşüşünü yaşadı. Eylül ayında %6,61 gerilemiş durumda Güçlenen dolar altını olumsuz etkiledi. Eylül başında 91,75 düzeyine gerileyen dolar endeksi bugün 94,58’e çıkmış durumda.. Dolardaki güçlenme risk iştahındaki zayıflamadan kaynaklanıyor. Dünyadaki riskler arasında en başta sayabileceklerimiz küresel salgında ikinci dalga senaryoları, ABD seçimleri, Çin gerginliği..
Risklerin küresel ekonomiyi tehdit etme ihtimali karşısında dolara hücum oluyor. Dünyada hâlâ likidite dolardan sağlanıyor. Riskin merkezi ABD olsa bile insanlar yükümlülüklerini yerine getirememe korkusuyla dolara koşuyor. Dolar likiditesi kriz dönemlerinde vazgeçilmez kurtarıcı olarak karşımıza çıkıyor..
Demokratların hazırladığı 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketinin bu hafta içinde görüşüleceği söyleniyor. Paket ABD Temsilciler Meclisinden geçse dahi cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Senatoda kabul edilmesi zor. Başkan Trump teşvik tutarının 1,3 trilyon dolar olmasını istiyor. Tarafların uzlaşamadıkları tek konu destek paketinin büyüklüğü değil, paranın nerelerde harcanacağına dair ciddi anlaşmazlıklar da var. 
Altın, dolar değer kazandığı zaman, otomatik olarak gevşer. Uzun süredir ABD'de açıklanan göstergeler genelde beklenenden iyi geliyordu ama geciken destek paketi sebebiyle halka/şirketlere transfer edilen gelirler zayıfladı bu da ABD ekonomisinde zayıflamayı beraberinde getirdi. Hükûmetin sağladığı haftada 600 dolarlık sosyal yardım destekleri yasa gereği 31 Temmuz’da sona erince, işsizlik sorunu büyüdü. Pandeminin etkili olduğu nisan ayında 23 milyona ulaşan işsiz sayısı şu anda 13 milyon civarına gerilese de yine 2008 kriz dönemindeki sayıda fiyat düşüşleri alım fırsatı olacak. Teknik açıdan ons 1880 dolar üzerinde kalıcılık sağlarsa yukarı trend devam edecek. 1.850 dolar kırılırsa 1.815 dolara inilecek. 1.900 dolar üzerinde 1.950-1.970 dolar gündeme gelecek.
Orta ve uzun vadede altına yönelik yukarı beklentiler korunuyor. Kapalıçarşı’da 495 lirayla tavan yapan gram altın 455-465 lira aralığında hareket ediyor. Yıl sonu tahmini 500-550 lira öngörülüyor.
Altın yatırımcısı, paniklemesin, beklesin, eğer elinde nakit varsa mevcut seviyeden alım yaparak ortalamayı düşürsün.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.