Normalizasyon!

A -
A +
 
Koronavirüs salgınının ekonomideki izlerini silmek için hükûmet bütün silahlarını kullanıyor. Bugüne kadar açıklanan destek paketlerinin büyüklüğü 577 milyar TL’yi (75 milyar doları) buldu. Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ortaklaşa aldıkları radikal kararlarla Türk lirasındaki kayıpları durdurdu. 
Son 1 hafta içinde 5 büyük adım atıldı. İlk kurşun Merkez Bankasından geldi. 8,25 olan politika faizini 10,25’e yükseltti. Şu anda piyasayı fonladığı faiz 11,25 ile 100 baz puan daha yukarıda. Ancak Para Politikası Kurulunun son toplantı özetinde “Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için parasal duruş enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir” vurgusu, fiyat artışlarına bağlı politika uygulanacağını gösteriyor. 
Döviz ve altın alımında uygulanan yüzde 1’lik vergi yeniden binde 2’ye düşürüldü. Vadesi 6 aya kadar olan mevduatların stopajı %15’ten %5’e; vadesi 6 ay ile 1 yıl olan mevduatların stopajı %12’den %3’e, 1 yıldan uzun mevduatların stopajı %10’dan sıfıra indirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yurt içindeki bankaların yurt dışıyla yaptıkları dolar-TL para takası işlemlerdeki yasal öz kaynaklara göre belirlenen %1’lik sınırlamayı %10’a çıkardı... 
Son olarak BDDK, 1 Ekim'den itibaren aktif rasyosu değerini mevduat bankaları için yüzde 95'ten 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten 70’e düşürdü. Aktif rasyo bankaları ciddi şekilde zorlayan bir düzenlemeydi. Kredi hacminde zirveye ulaşıldığı için bu uygulama gevşetildi. 
Art arda açıklanan normalleşme kararları piyasalar için kesinlikle olumlu bir tablo meydana getirdi. Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı sayısı yeniden arttı, işlem hacmi 10-11 milyardan 22-25 milyar liraya yükseldi. Tahvile hücum başladı. (Enflasyondan arındırılmış) Reel getiri beklentisiyle yabancı yatırımcılar geçen hafta uzun bir aradan sonra ilk defa 115,6 milyon dolarlık devlet tahvili aldı. Merkez Bankasının 200 baz puanlık faiz artırımı Türk tahvillerinin cazibesini arttırdı. 
Geçen hafta bir başka olumlu gelişme daha yaşandı... Yerli (bireysel) yatırımcılar 906 milyon dolar sattı. Özellikle TL mevduatlarda stopajların indirilmesi dövizden çıkışı beraberinde getiriyor. Dolarizasyon bitti, normalizasyon dönemi başladı. Doğu Akdeniz’deki zengin doğalgaz ve petrol yataklarından pay almamızın asla engellenemeyeceğini Birleşmiş Milletler de gördü. Libya ile imzaladığımız deniz yetki anlaşmasını tescil etti. Türkiye uluslararası hukuki kazanım sağladı. Bu gelişme üzerine AB zirvesinden yaptırım kararı çıkmadı. 
Yurt dışından fon girişinin artması, yerli yatırımcının dövizden çıkışa başlaması kısa dönemde Türk lirasına değer kazandıracak. Bakmayın siz  Trump'ın tamamen şova dayalı koronavirüse yakalandığının açıklanmasıyla gelişen ülke paralarındaki kayıplara. Bunlar kesinlikle kalıcı değil...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.