Bir büyük şampiyon!..

A -
A +


17 gün ve gece İngiltere'nin Sheffield kentindeki "efsaneleşmiş" Crucible Tiyatrosu'nun loş salonunda yapılan "76'ncı Dünya Snooker Şampiyonası'nın büyük bölümünü" bıkmadan usanmadan seyrettim!..
"Snooker", bizlerin bildiği "3 toplu" bilardodan çok farklı bir oyun, bir spor!..,

6 delikli bir masa ve 15 kırmızı, 7 başka renkli (Beyaz / Sarı / Yeşil / Kahverengi / Mavi / Pembe / Siyah) top!..
Oyuncular "beyaz" topla oynuyor ve diğer topları "oyun kaidelerine göre" masadaki deliklere sokarak "sayı kazanıyor"; kırmızı toplar "1 sayı", renkli toplar "siyah 7, pembe 6, mavi 5, kahverengi 4, yeşil 3 ve sarı 2 sayı!.."
Ama art arda "iki kırmızıya ya da iki renkliye oynayamıyorsunuz", yani "öncelikle bir kırmızı topu deliğe sokmanız, onu soktuğunuzda renkli bir başka topu sokmanız gerekiyor"; sokamazsanız, oynama sırası rakibinize geçiyor. Deliklere sırayı şaşırarak hatalı top ya da oynadığınız beyaz topu sokarsanız, oynama sırası gene rakibinize geçiyor ve bu hatadan dolayı aldığınız ceza puanı, rakibinize sayı olarak yazılıyor!..

Şampiyonaların önemine göre, "bir oyuncunun rakibini elemesi için, belirli sayıda oyunu ("frame" deniyor) kazanması gerek", her frame'de  en çok sayı yapan oyuncu o frame'i kazanıyor; bir frame'de yapılabilecek en çok sayı 147!..
Crucible'de Dünya Şampiyonası finali "35 oyun üzerinden oynandı ve bu 35 oyunun yarısından bir fazlasını yani 18 frame'i kazanan İngiliz Ronnie O'Sullivan şampiyon oldu;" rakibi ve vatandaşı "sürpriz finalist" Barry Hawkins'i 18-12 mağlup ederek!..

"Yukarıdan beri yazdıklarım", size "gerçek ve çok büyük bir şampiyonu" tanıtmak için; Ronnie O'Sullivan!..
Dört defa şampiyon olduktan sonra, ki sonuncusu geçen yıl, bıraktı bu oyunu!..
"Artık bu oyun benim için bitti, sıkıldım, başka bir iş yapmak istiyorum" dedi ve o günden bu güne "hiçbir turnuvaya katılmadı", seyirci olarak bile!..
Onunla beraber oynayan ne kadar "ünlü" varsa, eski dünya şampiyonları, "gedikli" finalistleri, sezonun "bir / iki / üç / dört / beş / ve sıradaki bütün  numaraları", sezon içindeki turnuvaların şampiyonları "gözlerini 76'ncı Dünya Şampiyonası'na dikerek" hazırlandılar, bir yıldır hemen hepsini seyrettim ekranda!..

O da ne; şampiyonaya haftalar kala Ronnie O'Sullivan ortaya çıktı; "Mali sıkıntı içindeyim, geçen şampiyonadan beri başka bir iş kuramadım, bu şampiyonaya geliyorum" deyiverdi!..

Ve de geldi; hani Sezar'ın "Gittim, yendim, geldim" sözüne nazire, "Geldi, hem de kimseleri yanına yaklaştırmayarak yendi ve gitti!.."

Giderken de, "Bu oyun beni hapsediyor, kendimi demir parmaklıklar arkasındaymış gibi hissediyorum, başka bir iş yapmaya çalışacağım, gelecek şampiyonaya gelir miyim bilmiyorum" dedi!..

Snooker'da çok büyük şampiyonlar var, Stephen Hendry'den, John Higgins'e kadar, ama "O'Sullivan" başka bir efsane!..
Tam bir centilmen, tam bir "etik adamı", tam bir sportmen, ne var ki, yeşil çuhada tam bir terminatör!..

Snooker oyununu bilmeseniz de, sevmeseniz de, 37 yaşındaki O'Sullivan'ı Eurosport ekranlarında seyretmek, bambaşka bir keyif!..
İnşallah gelecek seneki şampiyonaya kadar "bir başka iş kurmayı beceremez!.."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.