Kaş yaparken, göz çıkarılmamalı!..

A -
A +

“Takımlarda oynayan yabancı futbolcu sayısı”, Şenol Güneş Hocamızın, “kendisiyle ilgili gündemden sıkılarak, o gündemi değiştirmek amacı” ile söylediği “Yabancı sayısı fazladır” sözü, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ali Dürüst’ün de katılmasıyla, “futbolumuzu, kulüplerimizi, takımlarımızı ‘doğrudan” etkileyecek bir tartışmaya yol açtı ve “değişiklik / yapancı futbolcu sayısının azaltılması” ihtimalini futbolumuzun gündemine soktu.
Süper lig futbolcu uygunluğu” bölümünün “A Takım Listesi” başlıklı 2’nci maddesi “iyi okunup, iyi analiz edilse” ve “yabancı oyuncu konusunda bugüne kadar yaşananlar, statüler, talimatlar, denemeler, tecrübeler, tartışmalar, kararlar” masaya konulsa, “yapılacak sayı azaltmasının nelere mal olacağı” ortaya çıkacaktır!
“Uygulanan” sistem şudur:
“a) A Takım Listesi en fazla 28 futbolcudan oluşur.
b) A Takım Listesi’nde yer alacak en az 14 futbolcunun, Türkiye A Millî Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu olması zorunludur. 2015 - 2016 Sezonu Birinci Transfer ve Tescil Döneminin başlangıcından önce başka ülke A Millî Futbol Takımlarını tercih etmiş futbolcular açısından Türkiye A Millî Futbol Takımı’nda oynama uygunluğu şartı aranmaz. Türk vatandaşlığına sonradan geçen yabancılar ise Türkiye A Millî Takımı’nın en az bir resmi müsabakasında oynadıktan sonra bu kapsamda listeye yazılabilirler.
c) Yukarıdaki “b” bendinde bahsi geçen 14 futbolcudan en az 2’sinin (bu sayı 2016 - 2017 Sezonunda 3, 2017 - 2018 sezonundan itibaren 4 olarak uygulanacaktır.) 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile - 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 3 sezon veya 36 ay kendi kulübünde tescilli olması zorunludur.
d) Yukarıdaki “b” bendinde bahsi geçen 14 futbolcudan en az 4’ünün “c” bendinden ayrı olarak 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile - 2’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 3 sezon veya 36 ay TFF’ye tescilli kulüplerde tescilli olması zorunludur.
e) Kulüpler A Takım Listesi’nde en fazla 3 kaleci bulundurabilir. Bu kalecilerden en az birinin b fıkrasında belirtilen Türkiye A Millî Takımı’nda oynama uygunluğu bulunan futbolcu olması zorunludur.
f) Kulübün b, c, d ve e bentlerinde öngörülen kriterlere uygun futbolcuları bildirmemesi durumunda, A Takım Listesi bildirilmeyen futbolcu sayısı kadar eksik oluşturulur. 2016 - 2017 sezonundan itibaren b, c, d ve e bentlerinde öngörülen kriterlere uygun futbolcuların bildirilmemesi durumunda kulüplere ayrıca disiplin yaptırımları uygulanacaktır.”
Bu uygulama “Türk futbolcusunu da, altyapıdan yetişen genç futbolcularımızı da koruyan” bir sistemdir.
Dahası “Anadolu takımlarının, büyüklerle başa baş mücadelesini sağlayan” ve de “Liglerimizde her takım her takımı yenebilir” algısını bugünlere getiren bir sistemdir.
Bakınız, “bu sistemin bozulması”, beraberinde “neleri” getirecektir:
a) Yabancı sayısını azaltacak” bir sistem Anadolu takımlarını vurur; Zira, büyükler, “yabancılardan boşalacak yerler” için “bir zamanlar olduğu gibi” Anadolu kulüplerinin “iyi ve yıldız adayı’ futbolcularını kapışmaya başlarlar. Bu tablo içinde, Anadolu kulüpleri “azalan yabancı sayısı yüzünden” takımlarında ortaya çıkacak “kaliteli futbolcu eksikliğini ortadan kaldıramayacak”, hatta “Süper Ligde oynayacak kalitede ‘rotasyon’ oyuncusu” bile bulamayacaklardır.
b) Büyüklerin, zorunlu olarak “Türk futbolcu” pazarına girmesi, Türk oyuncu fiyatlarının sıçrama yapmasına, “topa daha henüz doğru dürüst vurmaya başlayan” oyuncuların bile “ateş pahasına müşteri bulmasının” yolunu açacaktır.
c) Büyükler dâhil, Avrupa Kupalarında “bol bol hem de kaliteli yabancı oyuncu oynatan” takımlarla mücadele edecek takımımız kalmayacaktır!..
d) Süper Ligin kalitesi ve rekabet seviyesi düşecek, statlarda, TV başlarında “seyirci sayısı” azalacak bu da beraberinde “naklen yayın bedelinin çok aşağı çekilmesini” getirecektir!..
Bakalım, Şenol Hoca’nın “durup dururken kuyuya attığı” taşın sonucu ne olacak?..

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.