Kısıtlama, Anadolu’ya tuzaktır!..

A -
A +

Evet, kısıtlama olmalıdır ama sayı bakımından değil. A ve genç millî kategorilerinde olma gibi kıstaslardan…

Söyleyeceğimi, daha başta söyleyeyim; “Yabancı oyuncu sayısında yapılacak kısıtlama, Anadolu takımlarını, önünde sonunda ‘büyükler önünde mahkûm etmek’ demektir!..”
Bu kısıtlama, Türk  oyuncuların bonservis bedellerini çok yukarıya çekip, Büyükleri “onları yüksek bedellerle alma” zorunluluğunda bırakırken, “zannedildiği gibi” Anadolu kulüplerine de “büyük avantaj” sağlamaz.    
Zira görülmüştür ki, “yabancı sayısında kısıtlamanın yumuşatılması” Anadolu takımlarının “Üç büyüklere kafa tutacak, onları ‘onların statlarında yenebilecek’ kadroları, üç büyüklerden çok daha ucuza kurabilmelerinin” yolunu açmıştır!..
“Yabancı kısıtlaması”, elbette büyüklere, “Anadolu takımlarındaki ‘iyi oyuncuları alma zorunluluğunu’ getirir” ve de “yerli oyuncu bonservis bedelleri arttıkça artar” bu durumda da “Anadolu kulüplerine futbolcu satışı ile mali bakımdan destek sağlar” ama…
Uzun vadede, çark “Anadolu takımları aleyhine işleyecektir”; işte vereceğim örnek…
Sorum açık açık; neden “altyapı ve Türk futbolcu yetiştirme fabrikası olarak ‘örnek’ gösterilen ve de hiç ‘yabancı oyuncu’ oynatmayan” Altınordu, yıllardan beri “alt liglerden Süper Lig’e çıkamamaktadır?..”
Katı bir yabancı kısıtlaması getirilirse ki, “ilk adımlar” atıldı; “en iyi Türk oyuncularını, dört büyüklere kaptıracak olan” Anadolu kulüpleri, “onlarla mücadele edebilecek takımları” nasıl kurabileceklerdir?..
“Bugünkü yabancı oyuncu sistemi” onlara “ucuz bonservis bedelli yabancı oyuncu alma ve içlerinden ‘Süper Lig kalitesinde oyuncuları bulabilme oynatma ve de yüksek bedelle satma” imkânı vermektedir; mesela Alanyaspor böyledir, Hatayspor böyledir, Sivasspor böyledir…
Yabancı kısıtlaması, “sistem olarak” uzun vadede Anadolu kulüplerinin aleyhine, “en iyi oyuncuları alma imkânı olan” Büyükler için “Rabbena, hep bana” tablosunu ortaya çıkaracaktır!..
Evet, “yabancılar konusunda kısıtlama olmalıdır” ama “sayı bakımından değil, kıstas bakımından” olmalıdır, kısıtlama…
Transfer edilecek yabancı oyuncuları transfer etme, ancak “eskiden olduğu gibi” gerek “yaş, gerek millî olma (A-Ümit-Genç) gibi” kıstaslara uymakla yapılmalıdır!..
“Altyapı çalışmalarına, kadrodaki Türk oyuncu sayısının ve sahaya çıkan 11’lerdeki Türk oyuncu artışına” göre “kulüplere mali bakımından teşvik programları” yürürlüğe konulmalı, makul bir süre içinde “Süper Lig kalitesinde” yerli oyuncu sayısının artması ve “bonservis ücretlerini dengede tutacak hâle gelmesi” sağlanmalıdır!..
Bu sistem, “yabancı oyuncu ihtiyacını ‘doğal olarak’ azaltacak ve “yukarıdan gelen talimatlarla yapılan kısıtlamalara” ihtiyaç kalmayacaktır!..
Unutulmamalıdır ki, artık Avrupa’nın büyüklü küçüklü bütün kulüpleri, kulüplerimizin altyapısındaki genç futbolcuları izletmekte, 15 yaşındakileri bile radarların alarak, Türk kulüplerinin veremeyecekleri paralarla transfer etmektedirler…
Özetle, “Yabancı oyuncu kısıtlamasından şikâyetçi olan Anadolu kulüpleri haklı, hem de çok haklıdır… Ellerindeki “3-4 iyi futbolcuyu büyüklere kaptırınca, “kısıtlanmış yabancı sistemi içinde, ‘gerek sahadaki futbol kalitesi ve gücü, gerekse tribünlerdeki destek / hasılat bakımından’ nasıl gerileyeceklerini” en iyi bilenler onlardır!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.