​Martta kapıdan baktıran bir petrol hikâyesi

A -
A +

Nasıl para kazanılır? Ya da nasıl para kaybedilir diye sorarken, dönüp de geri bakarız hep... Şu hisseyi şu fiyattan alsaydım, şimdi şu kadar para kazanmıştım... Elimdekini sattım, uçtu gitti... Keşke daha fazla alsaydım... Keşke, keşke... Sonu yok bunların!..

Sadece bandı iki sene geri saracağım, Mart 2020'ye...

Covid-19, aslında 2019'un sonunda ortaya çıkmıştı. Ancak Mart 2020'de, Avrupa ve Amerika kıtalarına da yayılınca ve ciddi ölümlere sebep olunca "pandemi" olarak kabul edildi.

Tam da o tarihlerde bütün dünya, görünmez bir mikrobun esiri oldu. En görünür hasarları, tahribatları yaşadı. İnsanlık eve kapandı, fabrikalar şalteri indirdi, üretim durdu. Piyasalar çöktü. En ilginç hareketler petrolde yaşandı.

Talep durunca, arz edilen petrolü değil satacak, koyacak boş depo bile yoktu. Petrol yüklü gemiler demir atmış, bekliyordu. Bu etkiyle ABD ham petrolü bir ara eksi değerleri bile gördü. Türkiye'yi ilgilendiren Brent petrol ise (22 Nisan 2020'de) 15 dolara kadar gerilemişti. O günlerde "kokuyu iyi alan" bir yatırımcı dostum aradı. "Petrol alacağım, ne dersin?" dedi ve aldı.

Bundan aylar önce elindeki varilleri (kontratları) iyi kâr ile satmasına rağmen, bugünkü fiyatına göre epey ucuz bir fiyattan verdi. Bu kadarını o da tahmin edemedi. Para kazanmış ama mutsuzdu. "Elimdekini sattım, uçtu gitti" diyenlerden oldu. 

Gelelim fantastik bir yatırım hikâyesinin kazancını hesaplamaya...

Tarih 22 Nisan 2020... Brent petrol 15 dolar... İçeride de dolar kuru ise 6,98 TL... Bir varil petrol, bu hesapla yaklaşık 105 TL...

Gelelim bugüne...

Dolar 14,80 ve Brent petrol 112 dolar... 

Bir varil petrol, bu hesapla yaklaşık 1.658 TL...

En dipten yapılan hesaplamaya göre iki yılda 15,7 kat artış yaşanmış. Tabii ki ortalama rakamlar üzerinden yapılan kâr hesabı bu kadar yüksek değil. Geçelim...

Sadece bir yatırım ürününden bahsetmiyoruz, aynı zamanda hayati bir ihtiyaçtır petrol... 

Bakın, burası ise çok fantastik değil. Tam da son yıllarda görülmemiş mart soğuklarının bastırdığı bir dönemde; pandemiye, kıtlık riskine, yüksek enflasyona bir de savaş eklendi. Her gün zamlar kaçınılmaz olarak yansımaya başladı enerji fiyatlarına...

Akaryakıtta anında yansıdı cebimize...

Kontak kapattık. Elektrik ve gazda ise ne zaman, nasıl yansır, henüz bilemiyoruz. Elimiz kombinin ayarında, gözümüz hava durumunda...

Elektrikli birçok cihazı ise çoktan kolileyip kaldırdık bile...

Kontrolümüz dışında olan ve dışa bağımlı bulunduğumuz Brent petrolün fiyatını etkileyemiyoruz. Ancak doları tutabildiğimiz ölçüde faturamızı da düşürüyoruz, bunu biliyoruz.

Şimdi...

Haftaya merkez bankalarının toplantıları var. ABD Merkez Bankası, faiz kararını 16 Mart'ta açıklayacak. 17 Mart Perşembe günü de TCMB'nin faiz kararını bekliyor olacağız. FED Başkanı Powell, Ukrayna savaşına rağmen ''Faiz artırımı için mart ayı uygun'' mesajını verdi. "Bekle-gör" konumunda bulunan TCMB'den ise faiz değişikliği beklenmiyor. Çok merak ediyorum; insanlar savaşta hayatını kaybederken, yeni mülteci dramları ortaya çıkarken, büyük devletler birbirine yaptırım üzerine yaptırım uygularken, bu merkez bankaları acaba bu saatten sonra faiz artırarak neyi çözecekler? Petrolü ve buğdayı nasıl düşürecekler? Bekleyip göreceğiz... 

***

Finansal piyasalarda dikkatimi çekenleri paylaşıyorum: 

- Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi geçen haftayı, yüzde 3,2 kazançla, 2.054 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 1.964 puanı, en yüksek 2.068 puanı gördü. Borsayı 2.000 puanın altında bırakmıyorlar. Bu seviyenin altına geldikçe alımlar yaşanıyor. Orta ve uzun vadede en iyi adreslerden biri gibi görünüyor. Jeopolitik gerilimler, endeksi baskılıyor. 2.060 kritik bir direnç. Bu seviye bu hafta yukarı kırılırsa, endekste ilk etapta 2.100'e doğru bir atak yaşanabilir. 

- Dolar, kritik direnç seviyesi olan 14,60'ı kırdı ve üzerine yerleşti. Cuma akşamı 14,78'den kapanan dolar için, 15 TL psikolojik seviye... Haftaya FED ve TCMB'den gelecek hamleler ve mesajlar belirleyici olacak. 

- Altında ons fiyatları kararsız, 2.000 doların bir altında bir üstünde...

Savaş bölgesinden ve yaptırım savaşlarından gelecek negatif haberler burada tansiyonu yükseltiyor. Hem dolar hem 'ons'tan beslenen gram altın için ise 915-930 TL aralığı, önemli bir destek bölgesi. Fiyatlar bu seviyenin üzerinde tutundukça pozisyonlar da korunabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.