Piyasalar 'en kötü'den tepki verdi

A -
A +

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından yaşanan piyasa hareketlerinden bir ders daha aldık: Piyasa abartır! Üçüncü Dünya Savaşı çıkıyor, nükleer silahlar kullanılacak...

Derken, bütün piyasalar önce "en kötümser ve abartılı riskleri" sattı. Petrol ve buğday başta olmak üzere bütün emtialar aldı başını gitti. İlk toz bulutları dağıldığında ise "kazananın olmayacağı" bir çatışma ortamında olduğunu gördü herkes. Ve Batı cephesi yaptırımlarla sınırlı kaldı. Doğu cephesi de masayı devirmeyerek, müzakereleri yürütmeye devam ediyor. Hatta zaman zaman "anlaşmaya yakınız" mesajları da geliyor. Hâl böyle olunca "abartılı kötümserlik" bir anda "temkinli iyimserliğe" dönmeye başladı. Bütün emtialarda, en zirve noktalardan yüzde 20 civarında düşüş yaşandı. Şimdi... "Bugünkü şartların korunduğunu" varsayarak bakalım:

PETROL: 139 dolara kadar tırmanan Brent petrol, geçen hafta bir ara 100 doların da altına geriledi. Hafta kapanışı her ne kadar 108 dolara yakın gerçekleşse de; müzakerelerin sürmesi ve petrol üreten ülkelerden gelen "daha fazla arz" mesajları, fiyatların bu seviyelerde dizginleneceği mesajını veriyor. 

ONS: Riskten kaçışın güvenli adresi ons, önce 2.000 doların üzerine çıktı. Ancak hem ABD Merkez Bankasının faiz artırma kararı ve bundan sonraki toplantılarda da bu konudaki kararlı tutumunu ortaya koyması hem de savaş bölgesindeki yüksek tansiyonun düşmesiyle birlikte, ons da güç kaybetti. Risklerin seyrine göre, burada bir süre daha 1.840-2.040 dolar bandına yatay hareketler sürecek gibi görünüyor. 

DOLAR: Dünyada "dolar endeksi" olarak bakılan gösterge, FED'in faiz artırdığı geçen hafta 98-99 seviyesinde seyretti. "Doların dünyadaki gücünü gösteren" bu endeks, 2015 yılından beri kabaca 89-101 değerleri arasında bulunuyor. Yani bugün zirveye yakın... FED açıkça "ben faiz artırmaya devam edeceğim" dediğine göre, "güçlü dolara tesir edecek" dış faktörler büyük ölçüde fiyatlara dâhil olmuş gibi görünüyor. Ancak içeride TCMB'nin "bekle-gör" politikasını devam ettirmesi ve artan ithalata bağlı dolar talebi gibi sebeplerle, kur diri duruyor. Dolarda kabaca 14,50 önemli destek bölgesi... Bu seviyenin altı görülmedikçe, 'kur'un gücünü koruması beklenebilir.

GRAM ALTIN: Onsun "savaş sonrası zirvesi"nden desteklerine doğru bir miktar geri çekildiğini dikkate alırsak ve dolarda 14,50 TL üzerinde tutunmanın süreceğini varsayarsak; gram altında da 900 TL'nin "kısa vadeli taban" görünümünde olduğunu söyleyebiliriz. 

BORSA: Yerli yatırımcılar dolar ve altına göre borsaya daha az ilgi gösterse de, bu aralar en güzel yer burası... Endeks, geçen hafta önemli bir direnç seviyesi olan 2.100 puanı aştı. Haftayı yüzde 4,40 kazançla 2.144 puandan tamamladı. Borsa, aralık ayının sonundan bu yana, kabaca 1.850-2.100 bandında seyreden yatay bandı yukarı yönlü kırdı. Eğer 2.100 seviyesi, önümüzdeki günlerde ve haftalarda sağlam bir destek olursa, yani endeks bu seviyenin üzerinde tutunursa; teknik anlamda ve iyimser (gelişmelerle desteklenen) senaryoda, önümüzdeki 3-4 ay içinde 2.350 puana kadar yaşanacak bir yükselişin de önü açılabilir.

 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.