FED, YAPACAĞINI YAPTI DA!.. Şimdi ne olacak bu dolar ve altının hâli

A -
A +
ABD'de faiz oranlarının artacağı ve para bolluğunun azalacağı bir dönemde, dolar da güçlü olacaktır. Önümüzdeki süreçte iç piyasa için 'geriledikçe talep görecek ve yükselişe hevesli dolar' ve 'belli bir bant aralığında hareket edecek ons altın' en muhtemel piyasa reaksiyonu olarak öne çıkıyor.
 
Dünya piyasaları, ABD Merkez Bankasının (FED), 22 yılın ardından ilk defa 50 baz puan faiz artırdığı kritik haftayı geride bıraktı. FED, politika faizini yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti. FED Başkanı Powell, gelecek birkaç toplantıda 50 baz puanlık ilave faiz artışlarının da masada olduğunu söyledi. Böylece politika faizinin bu yıl, yüzde 2,5 seviyesine kadar yükselebileceği görülüyor. Bütün bunlar, ABD'de yüzde 8,50 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu, orta-uzun vadede yüzde 2'ye düşürmek amacıyla yapılacak. O hâlde bundan sonra yatırımcılar için de ABD enflasyon rakamlarının önemi daha büyük olacak. 
 
11 MAYIS'A DİKKAT!
 
Önümüzdeki hafta 11 Mayıs Çarşamba günü TSİ 15.30'da, ABD'de nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Beklentiler, martta yüzde 8,5'e dayanan yıllık enflasyonun, nisanda yüzde 8,1'e gerilemesi yönünde... Savaşın, piyasalar üzerindeki ilk hararetini kaybetmesi ve nisan ayında emtia fiyatlarında "zirveden itibaren yaşanan bir miktar düşüş", ABD enflasyonunda da "harareti alacak" gibi görünüyor. Ancak Rusya kaynaklı jeopolitik gerilimler, yeni salgın dedikoduları, Çin'deki kapanma gibi, varlık fiyatlarında ve dolayısıyla küresel enflasyonda etkili riskler hâlâ masada. Emtia tarafındaki dönüşlerin de henüz bir "düşüş trendi" hâline gelmediği görülüyor. Dolayısıyla enflasyonist baskıların varlığını koruyacağını ve zaten bu kapsamda ABD Merkez Bankasının faiz patikasında ilerleyeceğini de biliyoruz. O hâlde gelelim meşhur sorumuza; bu çerçevede bundan sonra ne olacak bu dolar ve altının hâli?
 
İÇ DİNAMİKLER 
 
DOLAR: 2021 yılını 13,32 TL seviyesinden tamamladı. 6 Mayıs 2022 itibarıyla da dolar, 14,97 TL'den günü kapattı. Aradan geçen 4 ay 6 günlük süreçte, dolardaki değer artışı yüzde 12,3 olarak gerçekleşti. Son 12 aylık süreçte dolar; en düşük 8,21 (7 Mayıs 2021) ve en yüksek 18,36 (20 Aralık 2021) seviyelerini gördü. Aradan geçen 12 aylık süreçte kur, yaklaşık yüzde 82 yükselmiş durumda...
ENFLASYON: Türkiye'de yılın ilk 4 ayında enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. Söz konusu oran, aynı süreçte dolardaki değerlenmenin oldukça üzerinde seyrediyor. TCMB tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon beklentisi, yüzde 42'ye yükselmiş durumda. Bazı piyasa beklentileri yüzde 50'ye kadar çıktı. 
FAİZ: TCMB'nin politika faizi yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Bankaların uyguladığı mevduat faizleri ise yüzde 20,50 seviyelerine kadar çıkıyor. Son açıklanan (Nisan 2022) enflasyonu yıllık bazda yüzde 70 olarak gerçekleşti. Negatif faiz oranı, en iyi ihtimalle yüzde 49,50 gibi bir seviyede bulunuyor. 
KUR KORUMALI MEVDUAT: Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB'nin devreye aldığı "Kur Korumalı Hesap", Türk lirası için devrede... BDDK verilerine göre KKM'deki biriken mevduat miktarı, 22 Nisan haftası itibarıyla 782 milyar TL'ye ulaştı. Bir önceki hafta bu tutar, 756,6 milyar TL olarak açıklanmıştı. Toplam mevduatın yaklaşık yüzde 13'ünün KKM'de bulunması ve burada vadenin en az 3 ay olması, bireysel ve kurumsal yatırımcıların dolara ekstra talebini engelliyor. 
ÖDEMELER DENGESİ: Şubat rakamlarına göre 12 aylık cari açık 21,85 milyar dolara yükseldi. Dış Ticaret Dengesine bakıldığında; 2022 yılının ilk 4 ayında Türkiye'nin ihracatı 83,5 milyar dolar oldu. İthalatı ise 116 milyar dolara çıktı. Böylece Dış Ticaret Açığı ilk dört ayda, yaklaşık 32,5 milyar doları buldu. Enerji ve diğer emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş, bu alanlarda net ithalatçı olan Türkiye'nin faturasını kabartıyor. 2022'de yaklaşık 35 milyar dolar olması beklenen cari açık sebebiyle, piyasada döviz talebi yüksek olacak. 
 
ABD DİNAMİKLERİ
 
BÜYÜME: 2022 yılının ilk çeyreğinde ülkede yüzde 1 büyüme bekleniyordu. Bu rakam yüzde 1,4 küçülme olarak gerçekleşti. Pandeminin son varyantının aktiviteyi yavaşlatması ve savaş etkisiyle birlikte, küçülme gerçekleşti.
ENFLASYON: Ülkede yıllık enflasyon mart itibarıyla; yüzde 8,5 ile, son 41 senenin zirvesine tırmandı. Bu hafta zirveden dönüş bekleniyor. 
İSTİHDAM: Tarım Dışı İstihdam; nisan ayında 428 bin kişi artarak, beklentilerden daha iyi bir performans sergiledi.
FAİZ: FED, 4 Mayıs toplantısında faiz ve bilanço politikasını açıkladı. Mayısta 50 baz puan faiz artıran FED; sonraki toplantılarında 50'şer baz puanlık artırımı gündeminde tutuyor. FED, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunu 1 Haziran itibarıyla küçültmeye başlama kararı da aldı. İlk aşamada hazine tahvillerinde miktar, aylık 30 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde aylık 17,5 milyar azalacak. Üç ay sonra sırasıyla bu miktarlar; 60 ve 35 milyar dolara ulaşacak. ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri, cuma günü yüzde 3,14 gibi, neredeyse son 10 yılın zirvesine çıktı. (Geçen yıl ağustos başında 1,13'te bulunuyordu.) Dolar endeksi de 104'e yakın seviyede seyrediyor. Her iki gösterge de doların küresel anlamda güçlü olduğunu gösteriyor. 
SONUÇ: Şu anda "Kur Korumalı Hesap" ürünü dışında TL'yi koruyacak "bilinen" bir uygulama bulunmuyor. Yaz aylarında turizm kaynaklı döviz girişleri ve bu süreçte devam eden Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes ya da barış ortamının sağlanması, TL'ye yarayacak diğer etkenler olarak öne çıkıyor. Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 50'ye yakın seyretmesi, negatif faiz oranı, FED'in sıkı para politikası, cari açık ile birlikte artması beklenen döviz talebi ise TL'yi zorlayacak gibi görünüyor. 
TEKNİK OLARAK; 9 Mart tarihinden bu yana dolar, aşağıda 14,45, yukarıda 15,04 bandında yatay seyrediyor. Gelinen noktada fiyatlar, bu bandın üst noktasına yakın seviyede, 14,97'de bulunuyor. Kısa vadede 15,04'ün görülmesi, buranın kırılması hâlinde ise 15,65'e doğru bir hareketlilik söz konusu olabilir. (Önceki yatay kanal direnci olan ve aşılan) 14,91 seviyesinin üzerinde kaldıkça, dolarda yükseliş hevesi devam edecek gibi görünüyor. Yatay seyrin devamı için yeniden 14,91 desteğinin altına çekilmek önem kazanıyor. "Kalıcı düşüşten" söz edebilmek için ise 14,50 TL seviyesinin altında "uzun süreli" hareketlerin görünmesi gerekiyor. Son kapanış itibarıyla Dolar/TL'de 50 günlük ortalama 14,6480'de, 22 günlük ortalama ise 14,7350'de bulunuyor. Şu anda orta vadeli her iki ortalamanın da üzerinde bulunmak, teknik anlamda yükseliş hevesini teyit eden bir görünüm sergiliyor.
 
Altında yatay-dalgalı seyir
 
FED'in mayıs toplantısının hemen öncesinde 1.850 dolara kadar gerileyen ve buradan destek bulan ons altın, mayısın ilk haftasını, 1.880 doların hemen üzerinde tamamladı. Devam eden jeopolitik riskler ve enflasyonist baskılar, Hindistan ve Çin'de yaz düğünleri ile fiziki talebin artma ihtimali, altın lehine gelişmeler olarak dikkat çekiyor. FED başta olmak üzere bütün dünyada sıkı para politikasına geçiş, altının aleyhine... Çünkü para maliyetli olacak, getirili olacak, 'ons'ta muhtemel kredili ve yüksek kaldıraçlı "long" işlemler sınırlı olacak.
Bundan sonra özellikle ABD'den gelecek enflasyon, istihdam ve büyüme verileri, ons üzerinde etkili olacak. Bunların FED politikaları üzerindeki muhtemel yansımaları, 'ons'ta kendini gösterecek. FED'in daha fazla şahinleşmesini gerektirecek bir tabloda, 'ons'ta 1.790 dolara kadar gerileme söz konusu olabilecek. 'Ons'ta 200-100-50 günlük hareketli ortalamalar; sırasıyla yaklaşık 1.840-1.885-1.935 seviyesinde bulunuyor. Mevcut fiyat da, 100 günlük HO'da bulunuyor. Buranın aşılması hâlinde, kısa vadede 1.911-1.921 bandına doğru hareket gerçekleşebilir. 100 günlük HO altındaki her hareket, 1.840-1.850 bölgesinin bir defa daha test edilme riskini beraberinde getirir. Mevcut durumda 'ons'un, "destek" ve "yukarı tepki" noktalarına yakın olduğu söylenebilir. İçinde bulunduğu düşüş trendinden çıkması için, 1.950 dolar ve üzerinde bir hareketliliği görmemiz gerekiyor. Gram altın ise ayrı bir hikâye... "Güçlü dolar, güçlü gram altın" denkleminde, 900 TL sağlam destek gibi görünüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.