Türkiye VAR’a hazır!

A -
A +

VAR ile ilgili ciddi endişelerim vardı. Bunu haftalardır da dile getiriyordum.
Tanıtım toplantısında şunu gördük; çok kısa bir süre içinde VAR odası, teknik altyapı, organizasyon eksiksiz tamamlanmış.
Yayıncı kuruluş ile görüntüler konusunda mutabakat sağlanmış. VAR’a verilen bir görüntünün dışında daha sonra bir başka görüntünün ortaya çıkmasının ağır yaptırımları var.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in tam desteği, Cengiz Zülfikaroğlu’nun kararlı iş takibi, Yusuf Namoğlu’nun mühendis kimliği ve Murat Ilgaz’ın yoğun mesaisi çok kısa bir sürede bu neticenin alınmasını sağlamış.

Endişelerim de var!
Kulüpler, kamuoyu, hakemler VAR’a güçlü bir destek veriyor. Bu çok önemli bir avantaj. Başkan Demirören, VAR ile hataların sona ermeyeceğinin altını çizdi. Pembe hayaller kuranları uyardı.
1) Teknik olarak bir aksaklık yaşanacağını sanmıyorum. İş dönüyor dolaşıyor; 25 hakemin (2’si sakat) performansına kalıyor.
2) Diyelim ki; 1. haftanın hakemleri açıklandı. VAR hakemleri sahadaki hakemden daha kariyerli mi olacak, daha az tecrübeli mi olacak?
3) VAR hakemleri de perşembe günü açıklanacak mı? Cuma günkü maçta hakem ya da VAR hakemi ciddi bir hata yaptı. Pazar günü VAR görevi alabilecek mi?

Futbol hiç bu kadar huzurlu olmamıştı!
Önceki gün VAR tanıtım toplantısı için Riva’daydım.
Başta 4 kulüp başkanı olmak üzere; bütün başkanlar trip yapmadan, surat asmadan, laf sokmadan birkaç saat beraber oldular. Son 20 yıldır böyle bir tabloyu ben hatırlamıyorum.
Ali Koç’un nezaketi ve alçak gönüllülüğü.
Mustafa Cengiz’in beyefendiliği.
Ahmet Ağaoğlu’nun pozitif enerjisi.
Türk futboluna yeni bir soluk getirmiş!
Biraz kulüplerin borcu, biraz başkanların değişmesi; galiba bir dönemin kapandığını bize müjdeliyor.

Güzel hareketler bunlar!
1) F.Bahçe Başkanı Ali Koç, Riva’daki TFF’nin tesislerine adımını atan ilk F.Bahçe Başkanı olabilir. Eski başkanın belki gayriresmî ziyaretleri olmuştur, bilmiyorum. Ali Koç, VAR programının tamamını dikkatle takip etti. Yemeğe geçildiğinde misafirler içinde kendi yemeğini kendisi alan tek başkandı. Ali Koç’un, bu tevazuu beni çok etkiledi. Üstelik Ali Koç gücünü sadece F.Bahçe Başkanı olmaktan almıyor. İş adamı kimliği, eğitimi, ailesi... Ama o farklı bir başkan kimliği ortaya koyuyor.
2) VAR tanıtımına Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu birkaç dakika geç geldi. Salonda arkalarda bir yere oturdu. Görevli yanına geldi. Israrla protokoldeki yerine götürmek istedi. Ağaoğlu kabul etmedi, salondaki ahengi bozmak istemiyordu. TFF yöneticisi Cengiz Zülfikaroğlu, bu defa Temsilci İşleri Müdürü Baki Şahin’i Ağaoğlu’na gönderdi ön tarafta Trabzonspor Başkanı koltuğuna oturtmak için.
Ağaoğlu yine nezaketiyle VAR tanıtımında ilgiyi ve dikkatleri dağıtmak istemiyordu. Bu defa Cengiz Zülfikaroğlu, bizzat kendisi Ağaoğlu’nun yanına geldi. Elinden tutarak onu götürüp ön sıradaki koltuğa oturttu.
Ağaoğlu örnek bir misafir ve Zülfikaroğlu örnek bir ev sahibi nasıl olur; onu gösterdiler.

Kişisel sebepler mi?
Collina, 8 yıldır sürdürdüğü UEFA Hakem Kurulu Başkanlığı görevini bıraktı. Gerekçe kişisel sebepler diyor. Yerine vatandaşı Rosetti geldi.
Ancak, FIFA Hakem Kurulu Başkanlığı görevine devam ediyor.
Kişisel sebeplerden kastı galiba, UEFA’daki siyasi dengeler...

İl hakem kurulları!
İl hakem kurullarını ben çok önemserim.
Hiçbir FIFA hakemini MHK bulmaz, ilk bulan il hakem kurullarıdır.
MHK, il hakem kurullarını seçerken örnek ve nitelikli insanları tercih etmeli.
İl gözlemcisi sınavını dahi geçemeyenler, yıllardır vizesi olmayanlar; il hakem kurulu üyesi oluyor.
Son zamanlarda kulağımıza iyi haberler gelmiyor.

Bir teklif!
Atletik testlerde önce hakemler koşuyor, sonra yardımcı hakemler. Süper Lig ve TFF 1. Lig hakemlerinde bu uygulama değiştirilmiş. Önce yardımcılar sonra hakemler koşmaya başlamış. Doğru bir uygulama!
Bu uygulama B ve C hakemleri için da olmalı.
Hakemler sıcakta, yardımcılar daha serin havada koşuyorlardı. Üstelik yardımcı hakemlerin testleri, hakemlerinkinden birkaç saniye de olsa avantajlı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.