VAR'ın önünde kimse duramaz!

A -
A +

VAR, 2019-2020 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde, 2020-2021 UEFA Ligi'nde başlayacak. Vodafone Park'taki 2019 Süper Kupa maçı, UEFA'nın ilk VAR uygulamasına sahne olacak.
İddiam şu; VAR bu tarihleri bile beklemeyecek, çok daha erken başlayacak.
Gruplardan sonra hemen niye başlamasın?
İki tane çok taze ve somut örnek vereceğim.
1) Önceki akşam PSV-Tottenham Şampiyonlar Ligi maçında İngiliz takımının bir golü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi ki; belki son 20 yılın en büyük yardımcı hakem hatasıdır. Ve maç 2-2 bitti. Grupta her takımın etkilendiği bir hakem hatası.
2) G.Saray-Schalke maçında, Alman ekibinin antrenörü hoşgörüyle, "keşke VAR olsaydı" diye sempatik bir vücut diliyle kameralara mesaj verdi.
Artık VAR bir ihtiyaç. VAR, yardımcı hakem gibi, 4. hakem gibi olmazsa olmaz.  
Bundan kimse kaçamaz ve bunu kimse erteleyemez.

MHK Başkanı ile birkaç saat!
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ile geçen cuma 4 saate yakın baş başa sohbet ettik.
Röportaj yapmadım. Bazı konularda ser verdi, sır vermedi. Çok sayıda "off the record" konu da vardı.
Birkaç tespitimi paylaşayım.
¥ Sosyal medyada kendisine küfür-hakaret edenlerle hukuk mücadelesi yapıyor, avukatı vasıtasıyla çok sayıda hesap savcılığa iletilmiş.
- Hakem ve gözlemci tayinlerine son derece hâkim.
¥ "Tayinlerde tecrübeye aşırı derecede önem veriyorsunuz" dediğimde; Halil Umut Meler, Ümit Öztürk, Yaşar Kemal Uğurlu, Arda Kardeşler gibi hakemleri de çok tercih ettiğini söylüyor.
¥ FIFA listesi hakkında renk vermedi. Ben de zorlamadım. Bende oluşan kanaat, listeye dokunulmamış gibi. Bana yardımcı hakem listesinde tek kişilik bir rötuş yapılmış gibi geldi.
¥ FIFA ve eski FIFA 10 kadar hakemi, illerdeki hakemleri eğitiminde kullanmak için bir hazırlık var.

Vah vah vah!
Yayıncı kuruluşta bir sohbete denk geldim. Saygı duyduğumuz, işi bildiğini sandığımız uzmanlar konuşuyor.
Her birinin özetle birer cümlesini aktaracağım.
¥ VAR odasına kulüp yöneticisi girmeli.
¥ VAR'dakilerin cep telefonları yanında mı?
¥ VAR'da çay-kahve içebiliyorlar mı?
¥ VAR'dakiler esniyor, uyuyor.
Kimisi işi sulandırmaya ya da hafife almaya çalışıyor! Kimisi de çok ciddi!
VAR protokolü der ki; odaya MHK üyesi, hatta VAR koordinatörü dahi giremez.
VAR'daki hakem, gözünü ekrandan alamıyor, yanındakine dahi bakamıyor.
90 dakika sonunda VAR, sahadaki hakemden daha çok stres ve baskı altında oturduğu sandalyeden kalkabiliyor.

Bir sorum olacak!
Hakem Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı, geçen hafta İstanbul ve Siirt'te yaptığı konuşmalarda kadın hakem sayısını azlığından ve gereken ilgiyi görememelerinden şikâyetçi oldu. Sayın Başkan; yönetimlerinizde, disiplin, denetleme kurullarınızda bir tane kadın yönetici var mı?

Dediğimiz çıktı!
Salı gecesi TGRT Haber TV'de G.Saray-Schalke maçının Fransız hakem Bastien'ın için çok tecrübesiz bir hakem olduğunu söylemiştim.
Bastien, G.Saray maçına kadar 3 tane Şampiyonlar Ligi, 2 tane de Şampiyonlar Ligi play-off maçı yönetmişti. Bu Fransız hakem, vasatın çok altında kaldı.
UEFA'nın da bu sezon bizim kulüplerimizin maçlarına hep yetersiz hakemler tayin ettiğini söylemiştim.

MHK'ya iki notum olacak!
1) İkinci Bölge'nin dört ilinden 106 hakem 24 Ekim'de atletik teste girdi. (Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale) Dün de Eskişehir'de 58 hakem teste girdi. (Bilecik, Sakarya, Eskişehir, Kütahya) Önceki gün TRT'deki programdan olsa gerek bu bölgenin sorumlusu Murat Ilgaz, Bursa'daki koşuya katılamadı, ancak dün Eskişehir'dekine katılmış. Çarşamba günü hakemlerin başında bir MHK üyesi yoktu. Bir başka MHK üyesi vekâleten bu koşuyu takip edemez miydi?
2) TFF 1. Lig ve alt liglerde pozisyonları çözemeyen gözlemciler var. Kendilerine yakın olan üst düzey hakemlere görüntü atıyorlar. Gözlemci, soyunma odasında hakemi destekliyor. Ertesi gün raporunda hakemi desteklemiyor. Bu gözlemci işi biraz fazla sulandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.