Tek tek yeni MHK!

A -
A +

Herkes bizden yeni MHK’nın analizini bekliyor. Sağ olsunlar düşüncelerimizi merak edenler çok.
Bardağın dolu tarafından bakmak ve iyimser olmak taraftarıyım.
Mümkün olduğu kadar eski defterleri açmadan yeni şeyler yazmak istiyorum.
Sabri Çelik Başkan dâhil, Mustafa Çulcu, Muhittin Boşat ve Ünsal Çimen’in tecrübelerine kimse bir şey diyemez.
“Ricacılar” adını verdiklerim; nasıl hakemler için TFF’yi nasıl aradılarsa, yeni MHK için de Riva’yı çok bunalttılar.
SABRİ ÇELİK: Hakem camiası içinde hiçbir iletişimimin olmadığı neredeyse tek kişidir. Sosyal medyanın yanı sıra medyayı da çok iyi takip ettiğini herkes söylüyor.
MUSTAFA ÇULCU: İletişim bilimine hâkimdir. Tecrübesi ve birikimi vardır. Son dönemde ekranda hakemleri fazla hırpalıyordu. Ama kendisi eleştiriye açıktır. Hata yaptığında “hata yaptım” der.
MUHİTTİN BOŞAT: Sosyal medyanın büyüsüne kapılmıştı. Bir aralar aklına geleni yazmıştı. Galiba çok pişman oldu. Hepsini silmiş. Katkı verecek bir kapasiteye sahiptir. Yeterli tecrübe ve birikimi vardır. Enerjisi ve heyecanı yüksektir.
ÜNSAL ÇİMEN: Kurulun denge unsurudur. Her MHK’da bulunması gereken bir isimdir. Kendisini hep günceller, mevzuatı iyi bilir, arşivi de iyidir. MHK’nın kurumsal hafızası olur.
KÂMİL ABİTOĞLU: Uzmanlık alanı diplomasidir. Sevmeyeni yoktur. Her zaman pozitif enerji saçar.
FERHAT GÜNDOĞDU: Yedi yıl kadar önce bir yaz akşamı birlikte açık havada yemek yemiştik. İlk ve son görüşmem odur. Bende çok derin iz bırakmıştı. TFF ve MHK, kıymetini bilmeli. Hakemliğin kurumsallaşmasına katkı verecek emekli personel albay ve aynı zamanda akademisyendir. İmkân verilirse Riva’ya çok şey katma potansiyeli var.
HAKAN SİVRİSERVİ: Tabii ki büyük sürpriz. Hakemliği bitirildikten sonra, kurumlarla ve kişilerle kavgaya girmedi ve adım adım MHK üyeliğine kadar yükseldi.
NİHAT MIZRAK: Her zaman MHK’larda bir tane yardımcı hakem kökenli birinin olması iyidir. Hele bu kişinin Diyarbakır’dan seçilmesini daha da önemsiyorum. İsabetli bir tercih.
HAMZA MISIR: Faal gazeteciydi. Futbolu bilir. Sosyal medyayı çok kullanıyordu, bu defa sosyal medya onu kullandı. Zaman zaman kendisini ikaz etmiştim. “Haklısın” demişti ama beni dinlememişti. İlginçtir, Sabri Çelik ve Mustafa Çulcu MHK’larında klasman düşmüştü. Şimdi onların olduğu MHK’ya girdi.

Paraşütü, metrobüs yaptık!
IFAB Direktörü David Elleray, “VAR bir paraşüttür” demişti.
Bizim memleket, VAR’ı metrobüs gibi kullandı. Kaosun sebebi bu!

İşinize gelmez!
Memleket, Şampiyonlar Ligi son 16 turundaki maçlarla pek ilgilenmedi.
Bizim önümüzde sımsıcak Beşiktaş-F.Bahçe derbimiz var.
Mis gibi elimizin altında Skrtel’in, Diagne’nin, Robinho’nun pozisyonları var...
Bize ne Şampiyonlar Ligi’nden!
1) Önceki akşam Şampiyonlar Ligi’nde iki maç vardı. İki maçın gözlemcisi de Türk’tü. Schalke - Manchester City (Murat Ilgaz), Atletico Madrid - Juventus (Oğuz Sarvan).
2) A. Madrid - Juventus maçının 1. dakikasında Griezmann’a yapılan bir hareket vardı. VAR’a gidilmedi. Kimse böyle bir beklentiye de girmedi. Bu pozisyon bizim derbide olsa; memleket 72 saat tartışırdı.
3) Schalke - M. City maçında VAR’da monitör 10 dakika çalışmadı. Hakem bu esnada seyretmeden penaltı verdi. UEFA maç esnasında anında açıklama yaptı. Bu arıza bizim ligde olsaydı; yedek monitör vardı, ama orada yoktu. Teknoloji olarak Almanya’dan iyi olduğumuzu test ettik.

Doğru hamleler!
1) Haftanın tayinlerini genel olarak isabetli buldum. Hakemleri toplamaya ve prensipleri ortaya koymaya henüz vakitleri olmadı. Yirmi dördüncü haftadan itibaren ben çok daha radikal hamleler bekliyorum.
2) Eğitim için Jaap Uilenberg - Oğuz Sarvan hamlesi tam isabet. Her fırsatta eğitim eksikliğinin altını çiziyordum.
3) Giden MHK üyeleri içinde gözlemciliğe şartları uyanları tek tek arayarak davet etmişler.
4) Hakem - gözlemci tayinlerindeki haksızlıkları ve dengesizlikleri; gidereceklerini ifade ediyorlar.
5) TFF 1. Lig’de bu hafta iki hakemi, MHK çıplak gözle izleyecek. MHK, amatör maçları, hatta hakem antrenmanlarını bile yerinde seyrediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.