Zekeriya Alp en güçlü başkan!

A -
A +

MHK Başkanı Zekeriya Alp’in arkasında müthiş bir kamuoyu desteği var.            
Bu görevi önemli makamların davetiyle kabul etti.
Gelmiş geçmiş en güçlü MHK Başkanı.
Özellikle kulüplerin itimadı tam.
Bu güveni ve bu gücü sağlamak kolay iş değil.
İki hakem ile yollar ayrıldı. Zekeriya Alp, 23 Temmuz’da basın toplantısı düzenlemeyi planlıyor. Akıllardaki her soruya cevap verecektir.
Bülent Yıldırım ve Serkan Çınar ile bu sayı ikide kaldı. Zekeriya Alp’in direnci olmasa “bu rakam dörde hatta altıya çıkıyordu” diyenler var. Bazı hakemlerin de ikaz edildiğini duyuyoruz.
Şu işe bakın ki; 16 Aralık 2014’te Zekeriya Alp’in MHK’dan istifasına sebep olan başkan bugün tarihten silindi, kulübü de kapandı!

Keşke böyle bitmeseydi!
Geçen hafta bu sütunlarda en az iki hakemle yolların ayrılacağını yazmıştım.
Ve salı günü hakem klasmanları açıklandı; Bülent Yıldırım ve Serkan Çınar kadroda yoklardı.
Bülent Yıldırım ile ilgili tespitlerim şunlar;
1) ODTÜ mezunu, çok iyi derecede İngilizce bilen, üst düzey bir bürokrattı. Federasyon’a ve MHK’lara güvenerek memuriyet hayatını noktalamış, sözleşmeli hakemliği tercih etmişti.
2) On altı sezon Süper Lig’de düdük çaldı. 8 yıl FIFA kokardı taşıdı. Dört senesi 1. Kategori’de olmak üzere.
3) Son 10 yılda açık ara Türkiye’nin ilk üç hakeminden biriydi. Dört büyüklerin en çok maçını yöneten hakemlerin başında geliyordu.
4) Herhangi bir lekesi olsaydı; bu ligde bu kadar sene maç yönetemezdi, bu kadar derbi verilmezdi.
5) Yaş sınırı 2016’da 45’ten 47’ye çekilmişti. Önünde bir sezon daha hakemlik yapma şansı vardı. Kırk altı yaşını da hakem olarak tamamlayan ilk hakemimiz oldu.
6) Hakem Derneği Genel Başkanı; TFF, MHK ve Bülent Yıldırım ile bir uzlaşma aramalıydı. Yirmi beş yıllık bir hakeminize bugün sahip çıkmayacaksınız da ne zaman çıkacaksınız?
7) UEFA’da hakemin sezonluk performansına bakılır. Hiçbir zaman tek maçlık performansa bakılmaz. Bir G.Saray-Beşiktaş derbisi hiçbir zaman ölçü olmamalıydı. Eğer ölçü olduysa...

43 hakemli lig!
Hakem ve gözlemci klasmanları açıklandı. Artık iki klasman var.
- 43 Üst Klasman Hakemi (Süper Lig, TFF 1. Lig, VAR, AVAR)
- 154 Klasman Hakemi (2. ve 3. Lig)
Hakem sayısının azlığı önemli bir tartışma konusuydu. Giden MHK bir talimat değişikliği yapmıştı, sayıyı artırmıştı.
1) Kâğıt üzerinde 43 hakem olsa da 18’i Süper Lig’de ancak düdük çalabilir. 25’i TFF 1. Lig, 4. hakemlik, AVAR’da daha çok şans bulacaktır.
2) Kırk üç hakemin aynı eğitimi; aynı sürede, aynı derecede alması mümkün değildir. Bu ilkokul 2. sınıf ile 12. sınıfın birleştirilmesine ya da aynı sınıfta okutulmasına benziyor.
3) Yeni gelen 21 hakem içinde gelişim gösterenler yerlerini koruyabilir. Mesafe alamayanlar süratle geldikleri yerlere döneceklerdir.
4) Hakem sayısının artması, sıkıntıları çözmez. Kamuoyu böyle bir beklentiye girmesin. Son beş-altı yılda Süper Lig kadrosuna gelenlerden kaçına gözü kapalı maç verebiliyorsunuz?

Mesaj çok açık!
1) İki TFF Başkanvekiline çok yakın bilinen iki hakem, Süper Lig kadrosunda kalamadı. Kamuoyuna ve hakemlere bundan daha büyük mesaj olamaz.
2) TFF 1. Lig hakem kadrosundaki Çağdaş Altay (İstanbul), Mustafa Aydın (Konya), Sinan Dereci (Rize) klasman düştüler. Eski B Klasmanındaki Direnç Tonusluoğlu (İzmir), Cihan Aydın (Bursa), Turgut Doman (Eskişehir) Süper Lig kadrosuna atladılar.
3) Mustafa Çulcu, Muhittin Boşat, Orhan Erdemir, Süleyman Abay, Çağatay Şahan Süper Lig gözlemcisi oldular. Engin Kurt, Sefer Altuntaş, Oğuz Arıkal, Alican Lakot yaş haddinden Süper Lig gözlemcilik kadrosundan çıktılar.
4) Giden MHK’daki Hamza Mısır, Ferhat Gündoğdu klasman gözlemcisi oldu. Nihat Mızrak, gözlemciliği kabul etmemiş.

Riva’daki beyler!
Ben yazmaktan bıktım, Riva’dakiler bu ihmalden bıkmadı.
Konumuz yine hakemlerin paraları.
TFF, herkesin parasını gününde ödüyor. Nazları sadece hakemlere geçiyor.
İki ay geçmiş, 33 ve 34. hafta maçlarının paraları ödenmemiş.
TFF’nin para ödemediği, iki ay geciktirdiği başka alacaklısı var mıdır acaba?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.