Bağımsız kurullara karışmazlarmış!..

A -
A +

Futbol Federasyonunun son yazılı açıklamasında aşağıdaki cümleler var!
“... kararlar, yetkisini kanun ve statüden alan bağımsız Tahkim Kurulu kararıyla kesinleşmektedir.
TFF Başkanı, Yönetim Kurulu ve yöneticilerinin, disiplin süreçlerine veya bağımsız yargı kurullarının işleyişlerine ve kararlarına herhangi bir etkisi mümkün değildir.”
Çok güzel…
1) Henüz 36 gün önce bir TFF üyesi ne demişti? “Tahkim Kurulu futbolun geleceği açısından TFF yönetimine karşı anlamsız bir girişimde bulunmuştur. Oy çokluğuyla verdikleri bu karara saygı duymuyorum.” (İsmail Erdem TFF Yönetim Kurulu Üyesi)
2) Tahkim’in kararına rağmen ertesi gün dönemin “MHK Başkanı” ne demişti? “Bu hakemlere yine maç vermeyeceğim!” Verdi mi, vermedi. Bir ay beklendi. (26 Mart / 24 Nisan)
Siz misiniz hukuka ve bağımsız kurullara saygılı olan?

Cüneyt Çakır bunları hak etti mi?

Bu ayın sonunda 2022 Dünya Kupası’na çağrılacak olan hakemlerin açıklanması bekleniyor.
Deniz Çoban, Cüneyt Çakır’ın bu süre zarfında ülke dışında toplam dört maçı kaçırdığını yazmıştı. (West Ham-Sevilla, çeyrek final, yarı final ve millî maç play-off)
Cüneyt Çakır, bu yaşanan kaos esnasında 20 Nisan’da Polonya’ya gitti ve atletik testi başarıyla geçip döndü. Bu hafta ekibine, yani Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a kavuşabildi.
Katar’a giderse; geçmiş kariyeri ve hele de son EURO 2020’deki performansı ile gidecektir. Son iki ay onu için büyük kayıp oldu, rakipleri Cüneyt Çakır’ın çıkacağı maçları kaptı.
8 Mart - 5 Mayıs arasında tam 58 gün süren eziyet bitti. Peki değdi mi?
Sanıyorum; Cüneyt Çakır, Dünya Kupası’na çağrılsa da çağrılmasa da Türkiye’de zor kalır.

Tarık Ongun deyince...

UEFA’da kariyerleriyle çok üst düzey üç tane yardımcı hakem eğitmeni var. Hepsi de birer marka; 1) Andrea Stefani (İtalya), 2) Bertino Miranda (Portekiz), Maciej Wierzbowski (Polonya).
Kimse bilmez; Tarık Ongun’un kariyeri ve birikimi bu üçünün de üzerinde.
Gelecek olan TFF ya da MHK’ya bir tavsiyem olacak.  Eğer ikna edebilirseniz; Tarık Ongun’a yardımcı hakemlerin, eğitimini, tayinini, klasmanlarını yapma sorumluluğunu anahtar teslimi bırakın.
Haa benim bildiğim; Tarık Ongun bunu kabul etmez, bu camianın içinde bile zor kalır. Özel sektörde üst düzey, nazik, kibar, elit, uluslararası bir yönetici.
Yarın bir bakarsınız; Alman, Fransız ya da İngiliz yardımcı hakemlerin eğitimi için ikna edilmiş. Duyarsanız şaşırmayın...
Biz de burada Kulüpler Birliği, MHK, hakem derneği, hukuk kurulu, dilekçe, şikâyet vs. dedikodularıyla yolumuza devam ederiz. Nasıl olsa bunun keyfi; hiçbir yerde yok!

Hakem hataları nasıl “insani” olur?

Ara ara “Süper Lig’de bir iki hakem dışında hepsine kefil olurum” diyorum. Bazen de kendi kendime “çok mu iddialı bir cümle kullandım” dediğim de oluyordu.
Bayramda camianın çok önde gelen ve saygın isimlerinden biriyle telefonda konuştum.
Şöyle söyledi; “Hakemlerin bütün telefon görüşmelerini dinlesinler. Manipülasyon, menfaat, operasyon gibi bir şeye rastlayamazlar. Olsa olsa; zarar gördükleri yöneticiler için ağır sözler olur o kadar...”
Ben de aynı kanaatteyim.
Hakemlerin hayat standartlarını, mal varlıklarını, ahlâklarını az çok biliyorum. Bu camianın bir özelliği daha vardır; hiçbir şey gizli kalmaz.
Hakemlerin bir maçı iyi yönetebilmek için; annelerinden, babalarından, babaannelerinden, eşlerinden, büyüklerinden, hastalardan, gariplerden nasıl dua istediklerine çok şahit olmuşumdur. Sadaka verenler, kurban kesenler...
Birisinin hakkını yemek için kimse kimseden dua istemez. Hırsızlar, Allah’a sığınmazlar.
Riva’dakiler hiçbir şeye karışmasın; hatalar büyük ölçüde “insani” olur. Yeter ki; “hak eden hak ettiği maça” gitsin, MHK’lar “adil klasman” yapsın.

Sizce proje mi, gaflet mi?

8 Mart hakem operasyonunu kim düşündüyse tam bir projedir. Üstelik kusursuz. Buna “gaflet” diyene de saygı duyarım. Gelin sonuçlarına bakalım.
1) Kulüpler bölündü! Ahmet Ağaoğlu, Tahir Kıran bin pişman.
2) Hakemler paramparça oldu!
3) TFF Başkanı, başkan vekili, yöneticisi, MHK istifa etti.
4) En fazla Servet Yardımcı yıprandı.
5) Türk hakemliği uluslararası arenada itibar kaybetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.