Adaylara çılgın sorular; Mülakat sanattır!

A -
A +

 Sanal Rus ruletini yara almadan atlatanlar veya kanalizasyon kapağının neden yuvarlak olduğunu bilenler milyon dolarlık şirketlerde işe başlıyor. Ayda 12 bin kişinin iş başvurusunda bulunduğu Microsoft, bu hileli soru yöntemini en çok uygulayan şirketlerin başında geliyor. Türkiye İçin El Ele'den...


Dünyanın en gözde şirketleri, yüksek ücretlerle işe alacağı elemanlara birbirinden ilginç sorular yönelterek zeka testi uyguluyor.William Poundstone tarafından derlenen "Fuji Dağını Nasıl Taşırsınız" adlı kitapta, Microsoft gibi dünyanın en önemli şirketlerine iş başvurusu yapanlara sorulan zor ve hileli bulmacalara yer veriliyor.Wall Streetteki büyük bütçeli şirketler de aynı yöntemle yanıltmalarla dolu bir mülakat süreci hazırlıyor.İşte en iyilerin öne çıktığı sözlü sınavlardan bazı ilginç bulmacalar ve cevapları:...Sanal Rus ruleti: Wall Streetin yatırım bankalarında kullanılan ilginç bir mülakata katılanlarla sanal Rus ruleti oynanıyor.Altı hazneli toplu tabancanın iki haznesine ardışık iki mermi yerleştirildiği, tetiğin bir kez çekildiği ve silahın patlamadığı belirtiliyor....SORU: İkinci kez tetiği basmadan önce topun bir kez daha döndürülmesi halinde mi, yoksa döndürülmemesi halinde mi silahın patlama ihtimali daha düşüktür?CEVAP: Genelde ilk akla gelen topun çevrilmesi; ancak bu durumda merminin patlama oranı 4/6 veya 2/3. Doğru cevap topun çevrilmemesi.Çünkü, mermiler ardışık yerleştirildiği için dört boş hazne arka arkaya, kalan üç boş haznenin üçü için, bir sonraki hazne de boş olacak.Bir boş haznenin sonrasında ise iki mermiden biri var.Yani topu çevirmezseniz hayatta kalma şansınız 3/4. 3/4 ihtimal, 2/3ten daha büyük....SORU: Kanalizasyon kapağı niye yuvarlaktır?CEVAP: Kare şeklindeki bir kanalizasyon kapağını düşeye yakın bir pozisyona getirip biraz döndürürseniz, deliğin içine kolaylıkla girer.Bir yuvarlak ise aksine her yönden eşit bir çapa sahiptir.Deliğin ağzının birazcık dar olması, nasıl tutulursa tutulsun kapağın içeri düşmesini kesin olarak engeller....SORU: Bir koridorda, üç elektrik düğmesi var ve bunlardan birisi uzaktaki bir odanın ampulünü aydınlatıyor.Odaya bir kez girerek doğru düğmeyi nasıl buluruz?CEVAP: Düğmelere 1, 2 ve 3 diyelim. 1'i açın. 10 dakika bekleyin ve 1'i kapatıp 2'yi açın.Hemen odaya gidin. Eğer ampul yanıyorsa doğru düğme 2'dir. Yanmıyorsa ama ısınmışsa 1'dir. Yanmıyor ve soğuksa 3'tür.


Öğrendim ki;
"-Yükselirken geride bıraktıkların da aklına gelmeli... Düşerken başına getirmeden önce..."



Artan otomobil fiyatları...
"-Yeni yıl ile birlikte ikinci el fiyatlarının coştuğunu düşünüyorum.
Sebebi de, aynı fiyat aralığında yaptığım aramalardaki kalite düşüşü. Bildiğin %10 artmış fiyatlar..." (...Turgut Göze)..."-ÖTV'ye gelen zamla uçmuş piyasa. Aralık'ın son günlerinde otomobil alanlar şu ara pis pis sırıtarak dolaşıyor...Ben kendimden biliyorum..." (...@ortaklar)..."-Ben para biriktirdikçe bir level ileri atlayan fiyatlar. 10 senelik arabamızı bir 10 sene daha kullandırtacak el yakma durumu...Korkarım hayal olarak kalacak..." (...Enver Tokgöz)..."-Çok zenginlerin, ya da çok fakirlerin umurunda olmayan bir durum... Benzin de, araba da istediği kadar uçabilir..." (...@deli.gadir"..."-Otomobil fiyatları düşerse yollar araba dolar diyen kişi şunu da dedi: Fakir adama ayda 600 lira verirsen çalışmaz...Aynı mantık..."(...Kasım Beyaz)..."-2014 model aracı 2035 yılında alacağım için beni ilgilendirmeyen durum...Ama metrobüsle çok dolu oluyor hacı..."(...@hami.lacin)..."-Her gün coştukça coşan, kriz mriz dinlemeyen 'Bu arabalar, nasıl oluyor da bu fiyatlara alıcı bulabiliyor' diye düşündüren piyasa...Kesin benim bilmediğim bir şeyler var..."(...Fatih Aydın)



NE ÇEKTİN BE!
 
Kuyruk kardeşliği...
Düşmanlık yok, ırkçılık yok, kin-nefret yok... Fotoğraf, hayvanlar âleminde az bulunan bir görüntü olduğu için burada... Başka bir sebebi yok...

WhatZAP
KAP'TAN G.Saray ve F.Bahçe'ye ağır gönderme; "Ne len bu kaç gündür tık yok, akıllı olun!..." "mfamfa"...TARIK Çamdal'ı 2 sayfada 4 takıma transfer eden spor gazetesi, günü pasta keserek tamamladı..."Kural"...RONALDİNHO: "Merak etmeyin filmin sonunda Er-Rayyan kurtulacak..." "civanem"


Bedelli...
Bu uygulamanın çıkmasına karşı olanlar arasındaki en saçma düşünce şu;"-Profesyonel askerlik gelsin, bu sayede 30 bin lirası olanla olmayan arasındaki eşitlik sağlansın''...Ne hikmetse adamların aklına bu görüşü paylaşmak, bedelli talebiyle konuşan insanları görünce geliyor...Normal zamanda da bunu savunsa tamam diyeceğim...Ama zorunlu askerliğin kaldırılmasını, bedelliye karşı olarak bedelli talep eden insanlar üzerinden savunmak ikiyüzlülükten başka bir şey değil...Ne yapsın peki bunca adam?...Herkes hayatını kurtarmanın derdinde son bir can havliyle bedelliye sarılmış...Şu durumda bu adam profesyonel askerliği savunsa ne, savunmasa ne?...Sadece ortalığa karıştırmak için fikir gibi görünen safsataları ortaya dökerek, muğlak hale getiriyorsunuz olayı...Neyse, bekliyoruz...(...oguzhan.tore@gmail.com)



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.