Allahın ipine sarılmak

A -
A +
Tefsir âlimlerinden bazıları, "Allahü teâlânın ipi", cemaat, birlik demektir dediler. 
 
Sual: Allahın ipine sarılınız deniyor. Ne demektir Allahın ipine sarılmak?
Cevap: Bu konuda Ahmed Tahtâvî hazretleri, Dürr-ül-muhtâr haşiyesinde buyuruyor ki:
“Tefsir âlimlerinin çoğuna göre; (Dinde fırkalara ayrıldılar) âyet-i kerimesi, bu ümmette meydana gelecek olan itikat, iman bilgilerinde, bidat sahiplerini haber vermektedir. Hazret-i Ömer'in haber verdiği hadîs-i şerifte, Resûlullah efendimiz hazret-i Âişe'ye; (Dinde fırkalara ayrıldılar âyet-i kerimesi, bu ümmette meydana gelecek olan itikat, iman bilgilerinde bidat sahiplerini ve nefislerine uyanları haber veriyor) buyurdu. En'âm sûresinin 153. âyetinde mealen; (Doğru yol budur. Bu yolda olunuz! Fırkalara bölünmeyiniz!) buyuruldu. Yani, Yahudiler ve Hristiyanlar ve başka sapıklar doğru yoldan ayrıldılar. Siz de, bunlar gibi bölünmeyiniz! Âl-i îmrân sûresinin 103. âyetinde mealen;
(Hepiniz, Allahü teâlânın ipine sarılınız! Fırkalara bölünmeyiniz!) buyuruldu. Tefsir âlimlerinden bazıları, Allahü teâlânın ipi, cemaat, birlik demektir dediler. Fırkalara ayrılmayınız emri, böyle olduğunu göstermektedir. Cemaat de, fıkıh ve ilim sahipleridir. Fıkıh âlimlerinden iman, itikat bilgilerinde bir karış ayrılan, dalâlete düşer. Allahü teâlânın yardımından mahrum kalır, Cehenneme gider. Çünkü, fıkıh âlimleri doğru yoldadırlar. Muhammed aleyhisselamın sünnetine yapışan ve Hulefâ-i râşidînin yani dört halifenin yoluna sarılan bunlardır. Sivâd-ı a'zam, yani Müslümanların çoğu, fıkıh âlimlerinin yolundadır. Bunların yolundan ayrılanlar Cehenneme gidecektir.
Cehennemden kurtulmuş olan tek fırka, Ehl-i sünnet vel-cemaat denilen fırkadır. Allahü teâlânın yardımı, koruması bu fırkada olanlaradır. Allahü teâlânın gadabı ve azabı bu fırkadan ayrılanlaradır. Bu fırka-i nâciye, bugün amelde, ibadetlerde dört mezhepte toplanmıştır. Bu dört hak mezhep; Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezhepleridir. Bu zamanda, bu dört mezhepten birine tâbi olmayan kimse, bidat sahibidir ve Cehenneme gidecektir. Bidat sahibi olanların hepsi de, kendilerinin doğru yolda olduklarını iddia ediyorlar. Bu iş, kuru iddia ile ispat edilmez. Bu yolun mütehassıslarının ve hadîs âlimlerinin bildirmeleri ile anlaşılır. Bunların bildirdikleri ve bulundukları yol hak yoldur.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.