Peygamber efendimizin hakkı için demek

A -
A +
Kâbe’nin hakkı için ve Resûl-i ekrem hakkı için demenin yemin olacağı bildirilmiştir.
                     
Sual: Söz verirken veya yemin ederken Peygamber efendimizin hakkı için diyerek yemin edilebilir mi?
Cevap: Allah hakkı için, Mushaf hakkı için demek veya Mushaf’a elini koymak yahut Mushaf’ı gösterip bunun hakkı için demek, yemin olur. İslam âlimleri, Kâbe’nin hakkı için ve Resûl-i ekrem hakkı için demenin de yemin olacağını bildirmiş ve Menâkıb-ı Çihâr Yâr-ı Güzîn kitabındaki şu hadiseyi nakletmişlerdir:
“Meâliyil ferş-ilâ avâliyil arş isimli kitapta anlatılır. Kâdî Ebül Hasen, Ebu Hüreyre hazretlerinden rivayet eder. Resulullah efendimiz bir gün Eshab-ı kiram ile oturmuşlardı. Konuşma esnasında, hazret-i Ebu Bekir;
-Ya Resulallah! Senin hakkın için ki, ömrümde hiç puta secde etmiş değilim dedi. Hazret-i Ömer;
-Niçin Resulullah hakkına yemin edersin. Bu kadar cahiliyye zamanımız geçti, dedi. Hazret-i Ebu Bekir dedi ki:
-Babam Ebu Kuhâfe, bir gün beni alıp, puthaneye götürdü. Bunlar senin ilahındır, bunlara secde eyle, dedi. Beni oraya koyup, gitti. Ben ileri vardım puta;
-Karnım açtır, bana yiyecek ver, dedim, cevap vermedi. Su istedim, cevap vermedi. Elbisem yok, bana elbise ver dedim, cevap vermedi. Elime bir taş alıp, bu taşı senin üzerine atarım, eğer ilah isen mâni ol, dedim, cevap vermedi. Taşı atıp, puta vurdum. Yüzü üzeri düştü. Babam gelip, bu hâli görünce bana dedi ki:
-Ey oğul, niçin böyle edersin. Elimden tutup, eve götürdü. Anneme durumu anlattı. Annem dedi ki:
-Bunu kendi hâline koyalım. Bunun hakkında, Allahü teâlâ tarafından bana hitap gelmiştir. Eseri zuhur edecektir. Sonra ben anneme sordum.
-Benim için sana gelen hitap ne idi. Annem dedi ki:
-Seni doğurmam yakın olduğu gece, ağrı tutup, ızdıraba düştüm. Hatıftan bir ses geldi ki;
“Ey hatun! Müjdeler olsun sana ki, senden bir vücud zuhura gelecektir. Yerde adı Atîk ve semada, gökte Sıddîk ve hazret-i Muhammed’e yâr ve refik olacaktır, dedi.” Ebû Hüreyre hazretleri der ki:
-Ebu Bekir hazretleri sözünü tamamladı ve Cebrail aleyhisselam gelip, Resulullah efendimize sadık Ebu Bekir, dedi. Yani Ebu Bekir gerçek söyler, diye üç kere tekrar etti.”
Sual: Kazaya kalan oruçları arka arkaya mı tutmak gerekir?
Cevap: Kaza orucu; arka arkaya olduğu gibi, ayrı ayrı günlerde de, bir gün için, bir gün oruç tutmaktır.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.