İnsan Cumhurbaşkanı’nın cemevi ziyaretinden niye rahatsız olur ki?

A -
A +

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muharrem ayının 10. günü Ankara Mamak’ta bulunan Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevini ziyaret ederek Alevi dedeleri ve Bektaşi babalarıyla iftar yaptı.

Nereden bakarsanız bakın devletin başının bir cemevini ziyaret ederek Alevi ve Bektaşi önderleriyle önemli bir günde bir araya gelerek iftar açmaları önemlidir, kıymetlidir ve devam ettirilmelidir.

Hele son günlerde İzmir’den Ankara’ya gelen bir provokatörün kırk beş dakika içinde üç cemevine yaptığı saldırıdan sonra Cumhurbaşkanı’nın ziyareti daha bir önem taşımaktadır.

Geçmiş yıllarda olduğunun tam aksine, saldırgan ve iş birlikçilerinin güvenlik güçleri tarafından hızlı bir şekilde yakalanmalarından sonra Cumhurbaşkanı’nın önemli bir günde Alevi ve Bektaşi önderleriyle iftarda aynı sofraya oturmasının anlamı şudur: “Biz dimdik sizin yanınızdayız.”

Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin önemli makamlarda bulunan devlet erkanının toplumun farklı kesimlerine yönelik bu türden ziyaretleri sıklaştırmasının toplumsal barış ve millî bütünlüğün selameti açısından önemi tartışma götürmez.

Bu yüzden devletle toplum arasındaki bağın ve toplumsal bütünlüğün güçlü kılınması için il ziyaretlerinde toplumun farklı kesimleriyle yakın iletişim içinde olmak hayati derecede önemlidir.

Hele fitnenin kol gezdiği zamanlarda irtibatta olmak ve ortak sofralara oturmak farklılığımızdan nemalanmak isteyenlerin hevesini kursağında bırakacaktır.

 

Cumhurbaşkanı’nın cemevi ziyaretinden kimler, niye rahatsız oldular?

 

Anlaşılır gibi değil. Mutlu olunması gereken bir hareket bazı kesimleri rahatsız etti.

Rahatsız olanlar zaman kaybetmeden Cumhurbaşkanı’nın cemevi ziyaretini bilinçli olarak itibarsızlaştırmaya başladılar. Bugüne kadar devletin Alevilere mesafeli durduğunu, onların talep ve dertlerinin dinlenmediğini ileri sürerek “var olan sorunlar” üzerinden kendilerine toplumsal statü sağlayanlar şimdi ziyareti tuhaf sözlerle sorgulamaya başladılar.

Kısa zaman önce aynı gün içinde üç cemevine yapılan provokatif, geçmiş kötü günleri hatırlatan kötü niyetli saldırı bile maalesef bazılarının dikkatini Cumhurbaşkanı’nın ziyareti kadar çekmedi.

Planlı bir şekilde toplumsal barışımızı bozmaya yönelik girişim, toplumsal barışımızı ve millî bütünlüğümüzü sağlamlaştırıcı bir ziyaret kadar sorgulanmadı.

Takdir edilmesi gerekenler sorgulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı’nın ziyaret ederek ortak sofraya oturduğu Hüseyin Gazi Cemevi Vakfının yöneticileri yoğun bir “Mahalle baskısı” altına alınmaya çalışıldı.

Alevi ve Bektaşi toplumunun sorunlarını siyasi ve toplumsal statülerinin aracı olarak görenler ve yıllardır bunlardan faydalananlar toplumsal bağın güçlenmesine katkı sağlayacak önemli bir adımdan rahatsızlık duydular.

Resimleri tartıştılar. Oturma düzenini dillerine doladılar.

Ziyaretin olumlu bir yanını göremediler. Kötülük aradılar.

Cemevi yöneticilerini nasıl cezalandıracaklarını düşündüler.

Muharrem ayının 10. gününde Cumhurbaşkanı ile bir araya gelmenin ve ortak iftar sofrasına oturmanın ne “Büyük günah” olduğunu Hüseyin Gazi Cemevi yöneticilerine gösterme gayretine girdiler.

Alevi Vakıfları Federasyonu, Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimi hakkında ihraç işlemlerini başlattıklarını duyurdu.

Neymiş efendim.

Ziyaret seçime yönelikmiş ve samimi değilmiş.

Yumruklar sıkılarak, birlikteliği güçlendirecek adımlar cezalandırılarak sorunlar çözülemez.

Nereden bakılırsa bakılsın Cumhurbaşkanı’nın ziyareti her açıdan kıymetlidir ve sürdürülmelidir.

Ziyarette ne seçim ne siyaset konuşulmuş. Ortak sofrada oturulmuş ve Alevi ve Bektaşi toplumunun sorunları doğrudan devletin başı olan Cumhurbaşkanı’na iletilmiş.

Kardeşlik sofrasında kaşık sallanmış.

Ortak sofraya oturmaktan korkmayalım…

 

Cemevlerine yönelik çalışmalar çok önce başladı

 

Ocak 2020 Malatya ve Elâzığ depreminden sonra cemevlerine yönelik İçişleri Bakanlığı bir süreç başlattı. Bakan Süleyman Soylu bir danışmanını cemevlerinin sorunlarıyla ilgilenmesi için görevlendirdi.

60’a yakın ilde 1.586 cemevi ziyaret edildi. Cemevlerinin sorunları not edildi, yöneticilerden talepler alındı.

İçişleri ve Kültür ve Turizm bakanlıklarının ortak çalışmalarıyla cemevlerinin eksikliklerinin çoğu giderildi.

Gelin hepimiz için ortak bir iyilik yapalım;

Siyaset gözümüzü kör etmesin. Her yapılanı sığ siyasi perspektiften ele almayalım. Siyasetten daha önemli işler olduğunu da görelim.

Toplumsal barışımız ve millî bütünlüğümüz gibi…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.