Kontrollü demokrasi ve kontrolsüz vesayet düzeninin sonlandırılması

A -
A +
Bir vesayet örgütlenmesi olarak yapılandırılmış olan Anayasal düzenimiz atipik parlamenter hükûmet modeli üretmiştir. Siyasal alanı etkisizleştirme üzerine kurulu bu model, bir vesayet demokrasisidir. Bütün kurum ve aktörleri ile siyaseti vesayet üzerinden yapılandıran bu sistemde siyasal alan, özerkliğini kaybetmiştir. Yürütmenin genel siyaseti belirleyici icralarını kısıtlayan, seçilmişleri itibarsızlaştıran, siyasal kurumsallaşmayı imkânsız kılan bir çok vesayetçi müdahaleye maruz bırakmıştır. Oldukça kırılgan bir parlamenter demokrasi tecrübesi üreten bu sistem, ağır siyasi ve ekonomik bedellere ve trajedilere yol açmıştır.
Referandumla oylayacağımız sistem reformu, deneyimlediğimiz hasarlı demokrasi pratiğimizi sistemsel sorunlarından arındırma potansiyelini taşımaktadır. Tabii ki bu, milletimizin devlet ile olan siyasal/toplumsal sözleşmesini (Anayasa) bütünüyle yenileme umudunu ortadan kaldırmayacaktır. Referandum, bu sözleşmenin gerçekleştirilmesini mümkün kılacak olan kurucu iradenin onanması anlamını da taşıyacaktır. Onanması durumunda bu sistem reformu, bürokrasiden siyasete devletin bütün aygıtları ile yeniden yapılandırılmasını mümkün kılacak olan bir başlangıç noktası olacaktır.
Bu reform başlangıcı, bütün aidiyetlerin ve/ya kimliklerin demokratik temsiliyeti adına yeni bir akdî inşa olacaktır. Bu tarihî reform, millî egemenliğin doğrudan demokratik meşruiyet üzerinden yeniden inşasına imkân sağlayacaktır. Devlet ile millet arasında örülen vesayet duvarının imhasını mümkün kılacaktır. Bu reform, anti-politik vesayetçi blokajın izale edilmesi suretiyle siyasetin kurumsallaşabilmesi için güvenceli bir zemin var edecektir.
Siyaseti bir mühendislik ve tasarım mekaniği olarak değil, sosyo-politik bir imkân olarak üretmenin vasatını ortaya çıkaracaktır. Siyaseti üstenciliğin ve seçkinciliğin bir aracı olarak değil, aktif yurttaşlığın ve katılımcı demokrasinin bir mecrası olarak yeniden üretecektir. Fonksiyonel olarak hukuku üst-yapısalcı karakteri ile toplumsal olanı biçimlendirmeye hasreden değil, aksiyolojik ve sosyolojik zeminde normatif bir yapı olarak üreten bir reform olacaktır. Vesayet muhafızlığı adına hukuku durumsallaştıran değil, kurumsallaştıran bir bu reform girişimi olacaktır.
Siyaset, toplumun sosyolojik bünyesi ve değer dünyası ile yabancılaşan siyasetimsi tutumların değil; milletin dil, değer ve gönül dünyasına hitap edebilme sanatı olacaktır. Siyaset, devlet ile millet arasında bir mesafe ve rezervasyon ilişkisi olarak değil, bir temas ilişkisi olarak yapılanacaktır. Bu reform, dış mihraklar tarafından biçimlendirilen gayr-i millî kolonyalist politik söylemlerin misyonerliğini politik tutum olarak benimseyenlerin sermayesini elinden alacaktır.
Kolektivist sızmalar yoluyla kamu erki yağmacılığına tevessül edenlerin ve edecek olanların kurulu düzenini imha edecektir. Çoğulcu demokratik meşruiyetin rekabetçi siyasal dinamiği, kamu bürokrasisinde zorunlu biçimde liyakat sistemini var edecektir. Kamu bürokrasisinin rasyonalitesi, bürokratların özlük hakları güvencesi esasına göre değil, hesap verebilirlik temeline dayalı olarak tesis edilecektir.
Siyasal meşruiyetin kaynağı vesayet değil, siyasal söylem ve eylem düzeyindeki demokratik keyfiyet olacaktır. Demokratik siyasal iktidarın meşruiyetini esas almak yerine; sisteme sızma yoluyla ele geçirilen bürokratik iktidarın steril yolunu tercih edenlerin sahte iktidarları sona erecektir. Vesayetçi bürokratik iktidarı tesis etme saikiyle hareket edenlerin grupsal çıkarları/yapıları tasfiye olacaktır. Liyakat ve ehliyete dayalı keyfiyet üzerinden değil, kişisel ve grupsal ünsiyet üzerinden kendine alan açanların düzenine son verecektir. Apolitik iktidarlarını ordu ve yargı gibi vesayet odakları üzerinden kuran sözde siyasi tutumları sona erdirecektir.
Bu sistem reformuna, ‘kontrollü demokratlığı, kontrolsüz vesayeti ve kesintili demokrasiyi’ nihayetlendireceği ve demokratik siyasete alan açacağı için Evet diyorum!
Kontenjan bürokratlığına son vereceği, liyakat ve ehliyet merkezli bürokratik yapılanmayı mümkün kılacağı için Evet diyorum!
Bürokrasinin dehlizlerinde sorumluların ve sorumlulukların buharlaştığı düzeni sonlandırmak için Evet diyorum!
Millî egemenlik ilkesini sınırlayıcı apolitik iktidar aygıtlarının egemenliğini sonlandıracak olmasından ötürü Evet diyorum!
Kuvvetler ayrılığı temelinde demokratik konsolidasyonu mümkün kılacağı için Evet diyorum!
15 Temmuz’da vesayetçi faşizanlığa karşı duran Aziz Milletimizin direnişçi ruhuna sadakat için Evet diyorum! 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.