Fitne ve fesâdın kötülüğü

A -
A +

İnsanlar cemiyet hâlinde yaşamaya mecbûrdurlar. Toplu hâldeki insanların aralarında iyi geçim varsa, huzûr temîn edilebiliyorsa, orada yaşama râhatı vardır. Bütün insanlar biribirine düşmân olmadan, herkes diğerinin hakkına saygı duyarak yaşarlar. Bunun aksine, bozguncular tarafından vatandaşların arasına ayrılık tohumları atılıp, insanlar birbirine düşmân hâle gelmişse, orada "fitne" vardır. Bâzı insanlar huzûrsuz, râhatsız ve yaşamaktan bıkkın hâldedirler. Bilerek veya bilmeyerek "fitne" çıkmasına sebep olanlar, insanlar arasında bölücülüğe, sıkıntıya, kânûnlara karşı saygısızlığa ve dînî emirlerin yerine getirilmesine mâni olarak inançların zayıflamasına veya yanlış tatbîk edilmesine sebeb olmaktadırlar.

Onun için Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîfinde: "Fitne uykudadır, onu uyandırana Allah la'net etsin" (el-Berîka) buyurmuştur.
KARIŞIKLIK, KARGAŞA!.."Fitne" kelimesinin birçok ma'nâsı vardır: "Ayrılık, karışıklık, kargaşa"; "insanı hak ve hakîkatten saptıracak şey"; "insanları sıkıntıya, belâya düşüren, Müslümânların zararına sebep olan iş"; "düşmânlığa sebeb olan şey" bunlardan bir kısmıdır.Yine "Fitne"nin ma'nâları arasında, "Karışıklık, geçimsizlik, bozgunculuk, arabozuculuk"; "Müslümânlar arasında bölücülük yapmak, onları sıkıntıya, zarara, günâha sokmak, insanları isyâna kışkırtmak" karşılıklarını da görüyoruz.Kur'ân-ı kerîmde "el-fitne" kelimesi [isim ve masdar olarak] 30 defa geçmektedir. Ayrıca fiil olarak başka âyetlerde de defalarca zikredilmektedir. Cemiyetteki insanlar arasında fitne çıkarıldığı zaman, millî bütünlük ortadan kalkar. İnsanlar kamplara bölünürler. O hâle gelirler ki kardeş kardeşe, baba evlâda düşmân olur. Bu hâl devletin sarsılmasına da sebeb olur.Kardeş gibi yaşayan insanları çeşitli sebeplerle biribirlerine düşürüp, kânûnlara, hükûmetlere karşı isyâna teşvîk edenler, âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerde belirtilen fitne çıkarma vebâlini yüklenmiş olurlar.Allahü teâlâ, fitnenin kötülüğünü bir âyet-i kerîmede meâlen: "...Fitne, adam öldürmekten daha beterdir, daha kötüdür..." (Bakara sûresi, 191), diğer bir âyet-i celîlede ise "...Fitne, adam öldürmekten daha büyüktür..." (Bakara, 217) şeklinde beyân buyurmaktadır.Bunlarda "eşedd: daha şiddetli" ve "ekber: daha büyük" kelimeleri kullanılmıştır.Enfâl sûresinde ise meâlen şöyle buyurulmuştur: "Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sâdece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umûma sirâyet ve hepsini perişân eder). Biliniz ki, Allah'ın azâbı şiddetlidir." (Enfâl, 25)"Fesâd" da, "Bozukluk, karışıklık, fitne, anarşi" manalarında kullanılan bir terimdir. Allahü teâlâ, Mâide sûresinin 33. âyet-i kerîmesinde fesâd çıkaranların mes'ûliyetlerini ve cezâlarını beyân buyurmuştur.Sevgili Peygamberimiz de bir hadîs-i şerîfinde: "Fitnenin, fesâdın çoğaldığı bir zamanda ibâdet etmek, hicret ederek benim yanıma gelmek gibidir" (Mektûbât-ı Rabbâniyye) buyurmuştur.Diğer bir hadîs-i şerîf ise şöyledir: "Ümmetim arasına fesâd yayıldığı zaman, sünnetime yapışan için yüz şehîd sevâbı vardır." (el-Hadîka)Ahmed İbni Hanbel'in "Müsned"inde zikrettiği bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulmuştur: "Kıyâmet kopmadan önce, her yeri fitneler kaplayacak. Fitnelerin zulmeti, ortalığı karanlık gece gibi yapacak. O zaman evinden mü'min olarak çıkan kimse, akşama kâfir olarak evine dönecek. Akşam mü'min olarak evine gelen, sabâha kâfir olarak çıkacak. O zaman oturmak, ayakta kalmaktan hayırlıdır. Yürüyen koşandan daha iyidir. O zamân oklarınızı kırınız; yaylarınızı kesiniz. Kılınçlarınızı taşa çalınız...." 
"DİLİNİZİ TUTUNUZ!..""Mişkâtul-Mesâbîh"deki diğer hadîs-i şerîflerde ise şöyle buyurulmuştur:"Fitnecilere karışmayan, saâdete kavuşur. Fitneye yakalanıp, sabreden de, saâdete kavuşur.""Fitne zamânında, İslâmiyete sarılınız; kendinizi kurtarınız. Başkalarına akıl vermeyiniz; evinizden dışarı çıkmayınız; dilinizi tutunuz.""Fitne zamânında, Müslümânlara ve onların reîslerine tâbi olunuz. Hak yolda olan yoksa, fitneciler, isyâncılar arasına karışmayınız! Ölünceye kadar fitneye katılmayınız."[İnşâallah yarınki makâlemizde de, bu konu üzerinde durmak istiyoruz.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.