Mübârek Kadir gecesinin fazîleti

A -
A +

Takvîmlere göre, bu gece Kadir gecesidir. Makâlemizin başında, kıymetli okuyucularımızın, asîl milletimizin ve bütün Müslümânların Kadir gecelerini cândan tebrik ediyoruz. Allahü teâlâ, bu mübârek geceyi, güzel memleketimiz ve İslâm âlemi için nice hayırlara vesîle eylesin...

Kadir gecesi hakkındaki hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
"İnanarak ve sevâbını Allah'tan umarak, Kadir gecesini ihyâ edenin geçmiş günâhları affolur." [Buhârî, Müslim]
"Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi fazîletlidir. Allah, o günlerde duâ edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsâna nâil olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berât gecesi, Cuma gecesi ve günleri." [Deylemî]
İçerisinde, Kur'ân-ı kerîmin vahyedilmeye başladığı Kadir gecesi, ramazân ayı içindedir ki, o gecenin bin aydan hayırlı olduğu, bizzât Allahü teâlâ tarafından beyân buyurulmuştur.
Hicrî-Kamerî ayların 9'uncusu olan ramazân ayı, bütünü i'tibâriyle çok kıymetli ve şereflidir. Ramazân ayında yapılan bütün nâfile ibâdetlere verilen sevâp, başka aylarda yapılan farz ibâdetlere verilen sevâp gibidir. Bu ayda iyi iş ve ibâdet yapabilenlere, bütün sene boyunca da bu işleri yapmak nasip olur.
Her Müslümân, on bir ayın sultânı olan ramazân ayını ve bilhâssa bin aydan hayırlı, daha kıymetli olan Kadir gecesini bir ganîmet bilmeli, bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Çünkü bu mübârek ay bitmek üzeredir.
***
Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü, bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu Kur'ân-ı Kerîm'de Kadir sûresinde açıkça bildirilmektedir.
Ramazân-ı şerîf ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre [Şâfiî âlimler, en kıymetli gece Mevlid gecesidir demektedirler] Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Muhammed aleyhisselâmın ümmetine mahsûs bir gecedir. Başka Peygamberlere ve ümmetlerine böyle bir gece verilmemiştir.
Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), Dört Halîfe ve sonra kurulan bütün İslâm devletlerinin ileri gelenleri, bu geceye çok hürmet göstermişler, geceyi ibâdet ederek geçirmişlerdir. 
Osmanlılar zamânında, o gece memleketin her yerindeki bütün eğlence yerleri kapatılırdı. İstanbullular Eyyûb Sultân, Sultân Ahmed, Ayasofya Câmii ve bulundukları yerlerin câmilerinde sahûra kadar ibâdet eder, affedilmeleri için Cenâb-ı Hakk'a duâda bulunurlardı. Pâdişâh, akşamdan sonra, bir alayla Ayasofya'ya gelir, yatsı namazını orada edâ eder, sonra saraya dönerdi. Bu alaya "Kadir Alayı" denirdi.

KADİR GECESİ NE ZAMANDIR?
Kadir gecesi ramazân ayı içindedir; [Bakara: 185 ile Kadir:1] ama Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bildirilmemiştir. Peki, Kadir gecesini nerede arıyacağız? 
Hadîs-i şerîflerde, bu gecenin, ramazân ayının son on gecesinde yani 20-30. geceleri arasında aranması bildirilmiştir. Nitekim Eshâb-ı Kirâm, Peygamber Efendimize Kadir gecesinin ne zaman olduğunu sorunca: "Kadir gecesini, Ramazân ayının son on gününde arayınız" buyurmuşlardır. Bir başka zaman sorduklarında ise, Kadir gecesini ramazân ayının 27'sinde aramalarını emir ve tavsiye buyurmuşlardır.
Hazreti Âişe vâlidemiz buyurdu ki: "Resûlullah, ramazân ayının son on gününde her zamankinden daha fazla ibâdet ederdi." (Tirmizî)
Bu husûstaki hadîs-i şerîflerden birkaçı da şöyledir:
"Kadir gecesini, ramazânın son on gününün [21, 23, 25, 27 ve 29 gibi] tek gecelerinde veya ramazânın son gecesinde arayınız. Sevâbını umarak Kadir gecesini ibâdetle geçirenin geçmiş ve gelecek günâhları affolur." (İmâm Ahmed)
Kadir gecesini soran bir zâta Peygamber Efendimiz: "Bu yıl ramazânın ilk gecesi idi geçti. 27. geceyi ihyâ et! Ramazânın 27. gecesini ihyâ edene, vücûdundaki kıllar sayısınca, hac, umre, şehîdlik ve gâzîlik sevâbı verilir" buyurdu.
Hazreti Âişe vâlidemize hitâben de, "13. gece idi geçti. Kadir gecesini kaçırdıysan, 27. geceye kavuşursun. O geceyi ihyâ edersen, âhiret yolculuğu için azık olarak o geceki ibâdet sana yeter" buyurdu.
İmâm-ı Şâfiî, Kadir gecesi Ramazân-ı şerîf ayının 17. gecesi, İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe ise, 27. gecesi olması çok vâki olur demişlerdir.
Kadir gecesine kavuşmak için her hâlde en pratik çâre şudur: Ramazânın bütün geceleri ihyâ edilirse, Kadir gecesine rastlanılmış olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.