Seyyid Ahmed Arvâsî Hoca hakkında

A -
A +

Malûm olduğu üzere, vefâtının üzerinden 26 sene geçmiş bulunan, Sevgili Peygamberimizin mübârek torunlarından, ilim ve gönül ehli, mütefekkir, büyük eğitimci ve dâvâ adamı, Seyyid Ahmed Arvâsî Bey, 31 Aralık 1988 Cumartesi günü saat 11.00 sularında, daktilosu başında, "Türkiye Gazetesi"nde yayınlanacak olan makâlesini hâzırlarken, Cenâb-ı Hakk'ın rahmetine kavuşmuş idi. [Bu vesîleyle, kendisine Allahü teâlâdan rahmetler diliyor, onu, yaptığı hizmetlerinden dolayı minnet ve şükrânla anıyoruz.]
Merhûm Seyyid Ahmed Arvâsî Beyefendiyi, ilk olarak vicâhen, bundan 44 sene önce, yani 1970 yılında, bendeniz Balıkesir Ordu Donatım Okulu'nda Yedek Subay Kursu'nda iken tanıdım...
Bir vefâ örneği olmak üzere, Erciyes Üniversitesi Sosyal ve Kültürel İşler Komisyonu'nun daveti üzerine, 20.12.2013 Cuma günü Kayseri'de, "Asrımızın Hoca Ahmed Yesevî'si Seyyid Ahmed Arvâsî'nin Dâvâ Aşkı ve Hizmet Sevdâsı", 22.02.2014 Cumartesi akşamı, Denizli Ülkü Ocakları Başkanlığı'nın tertiplediği "Denizli'de Yetişen Evliyâ-yı Kirâm ve Seyyid Ahmed Arvâsî" ve 01.03.2014 Cumartesi akşamı da, Samsun-İlk Adım Belediyesi ile Türk Ocakları Samsun Şubesi ve Samsun Ülkü Ocakları Başkanlığı'nın müştereken düzenledikleri "Merhûm Seyyid Ahmed Arvâsî'nin Dâvâ Adamlığı ve Hizmet Sevdâsı" konularında verdiğimiz konferanslarda, vaktin müsâadesi nisbetinde, birer nebze de olsa, Merhûm Seyyid Ahmed Arvâsî Beyi anlatmakla şereflendik.
Seyyid Ahmed Arvâsî Hoca'nın âhirete intikâlinden bugüne kadar, muhtelif yerlerde; MHP, Türk Ocakları, Ülkü Ocakları, BBP, Nizâm-ı Âlem Ocakları, Aydınlar Ocağı, Erciyes Üniversitesi ve bazı Belediyelerin davetleri üzerine âcizâne konferanslar verdim, panellerde teblîğler sundum. Gazete ve Dergilerde onunla alâkalı birçok makâle yazdım, röportajlar verdim. Ayrıca bazı kitaplarda onunla ilgili değerlendirmelerimiz de neşredildi.
***
Denizlideki konferansımız münâsebetiyle ifâde edelim ki, bizim de tertip heyetinde bulunduğumuz "Evliyalar Ansiklopedisi"nin "Denizli Evliyâsı" maddesinde uzun bir liste var. Orada, merkez ve ilçelerde bulunan 21 (yirmi bir) âlim ve velî zikredilmiştir. Malûmdur ki, "Sâlihler anılınca, rahmet-i İlâhiyye iner" buyuruluyor.
[Tabîî ki, Denizli'de doğup İstanbul'da vefât eden büyük âlim ve velî Merkez Efendi'yi de unutmamamız lâzım... Yine bu vesîleyle, Denizli'nin evlâdından olan kıymetli bir zâtı da burada anmayı bir vefâ borcu sayıyorum. O da, bir sene evvel 22 Şubat'ta [2013] aramızdan ayrılıp âhırete intikâl eden, İhlâs Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhûm Dr. Enver Ören Beydir.
Merhûm Enver Ağabey, Denizli-Honaz'da dünyâya gelmiş, İstanbul'da vefât etmiştir. 21 Şubat'ta TGRT-Haber-TV'de Osman Ziya Açıkel'in "Türkiye'den-Dünyâdan" adıyla sunduğu bir programda, kendilerinden enine-boyuna bahsedilmiştir. O programda, âcizâne biz de bulunduk. Memleketimizin ilim, irfân ve kültür hayâtına yaptığı hizmetlerinden dolayı, onu da minnet ve şükrânla anıyoruz; kendilerine Cenâb-ı Hak'tan ganî ganî rahmetler diliyoruz; bütün Evliyâyı bizlere şefâatçi eylesin diye duâ ve temennîde bulunuyoruz.] Biraz uzunca olan bu girizgâhtan sonra, yarın inşâallah bir nebze, merhûm Seyyid Ahmed Arvâsî hocamızdan bahsedelim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.