"Asr-ı Saadet"ten günümüze...

A -
A +
İslâmiyet, yeryüzünde en çok devlet kurulmasına vesîle olmuştur. Bu en son İlâhî dîn, günümüzde de, başka dînden olan birçok insan tarafından benimsenmektedir...
 
Sevgili Peygamberimizin “Asr-ı Saâdet”inden sonra, “Dört Halîfe Devri” başlamış; bu devir otuz yıl kadar sürmüştür. Bunlar, Peygamber Efendimizin vazîfelerini tam olarak yaptıklarından, kendilerine “Hulefâ-i Râşidîn=Râşid Halîfeler” denilmiştir. Dört Halîfe Devri (632-661/H. 11-40), bütün İslâm târihi boyunca, İslâmî fazîletlerin yaşandığı “Altın Çağ” olarak kabuledilmiştir.

Bu devirde İslâm orduları; Kuzey Afrika, Kıbrıs, Suriye, Anadolu, Irak, İran içlerine seferlere çıkmışlar; buralarda pekçok ülke ve şehir fethederek, İslâmiyeti insanlara ulaştırmışlardır. İslâm memleketleri imâr edilmiş, Müslümânlar, hattâ onların idâresi altında bulunan diğer bütün insanlar rahat ve huzur içerisinde yaşamışlardır.

İslâm târihinde Dört Halîfe’den sonra, Sevgili Peygamberimizin mübârek torunu Hazret-i Hasan Efendimizin 6 ay kadar süren kısa bir halîfelik dönemi vardır; onu Emevîler dönemi tâkib etmiştir.

Emevîler Çin, Orta Asya, Hazar ülkesi, Hindistân, bütün Orta Doğu ülkeleri, Kuzey Afrika’dan -İspanya dâhil- Avrupa içlerine kadar geniş bir coğrafyada, aralıklarla sekiz yüzyıl hüküm sürmüşlerdir. Emevîler, İslâm dînini İspanya’dan Avrupa’ya sokmuşlardır. Fas, Kurtuba ve Gırnata Üniversitelerini kurup Batıya ilim ve fen ışıklarını yaymışlardır.

Emevîler’den sonra, 750/H. 132’de Abbâsîler devri başlamıştır. Devletin başşehri Şâm’dan Bağdâd’a nakledilmiştir. İslâm dîni, doğuda Büyük Okyanus’tan, batıda Atlas Okyanusu kıyılarına, kuzeyde Rusya içlerinden, güneyde Hind Okyanusu kıyılarına kadar yayılıp, üç kıtada İslâm devletleri hâkim olmuştur.

Mısır’daki son halîfenin,hilâfeti, 1517(H. 923)’de,Osmanlı Sultânı Yavuz Sultân Selîm Hân’a bırakmasından sonra, Osmanlı Devleti dünyâdaki bütün Müslümânların başı olmuştur.Bu devlet, en uzun ömürlü Türk-İslâm devletidir.

Osmanlı Devletinin hâkimiyeti Avrupa’da Viyana’ya kadar olan yerlerde, Asya’da Kırım, Kafkasya, bütün Orta Doğu ülkeleri, Afrika’da Kuzey Afrika, Hint ve Atlas Okyanusları ile Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, Adriyatik, Ummân denizlerinde sürmüştür. Buralarda kıymetli âlimler yetişip, muhteşem ilim ve sanat eserleri inşâ edilmiştir.

Osmanlı Devletinin 1922(H.1340)’de yıkılmasından sonra, 1924(H.1342)’te hilâfete de son verilerek, İslâm halîfeliği yeryüzünden kaldırılmıştır.

Hiç şüphesiz ki İslâmiyet, yeryüzünde en çok devlet kurulmasına vesîle olmuş bir dîndir. Bu en son İlâhî dîn, günümüzde de, başka dînden olan birçok insan tarafından benimsenmekte ve Müslümânların sayıları günden güne artmaktadır. Bilhâssa Afrika’da bir çığ gibi büyüyen İslâmiyet; Amerika, Avrupa, Çin, Japonya, Kore... gibi dünyânın her tarafındaki devletlerde de hızla yayılmaktadır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.