Sağlık için bazı tavsiyeler...

A -
A +

Acıkmadan yememeli, doymadan kalkmalı. İki günde üç öğün yemeli. Bu mümkün olmazsa, günde iki öğün yemeli. Bu da olmazsa, kahvaltı iyi, öğle hafîf, akşam ise daha hafîf olmalı.

 

 
 
Resûlullah Efendimize,  “Duâların efdali hangisidir?” diye bir suâl sorulduğunda buyurdu ki: “Allah’tan afv, âfiyet ve yakîn [sağlam îmân] isteyin. Çünkü îmândan sonra, âfiyetten büyük nimet yoktur.” [Hâkim]
“Size sıhhat ve âfiyet dileriz” denilir. 
Her Peygamber (aleyhimü’s-selâm), belâlardan Cenâb-ı Hakk’a sığınmış, dünyâ ve âhiret güzelliği istemişlerdir. Allahü teâlâ, âhiret saâdeti yanında dünyâ saâdetini de istememizi emretmiştir: “Ey Rabbimiz, bize dünyâda ve âhirette de hasene ver.” [Bakara, 201] [“Hasene”, iyilik, güzellik, sıhhat ve âfiyet içinde mesut/bahtiyâr/mutlu yaşamaktır.]
Allahü teâlâ, “îmân eder, sâlih amel işlerseniz, size dert-belâ ve korku vermem, mahzûn etmem” buyurmuştur. O hâlde, bir kimsede îmân, sâlih amel ve sıhhat varsa, bunlar, o kişi için en büyük saâdet ve sultânlıktır. Hiç hastalanmamak, hep sıhhatli olmak kötü değildir.
Rûhun gıdâsı dînî ilimdir. Rûha da gıdâsını vermeli, onu hasta etmemelidir. Her gün, İmâm-ı Rabbânî hazretleri gibi Ehl-i Sünnet âlimlerinin kitaplarından, nakli esâs alan İlmihâl kitaplarından birkaç sayfa okumalı. Namazı da aslâ aksatmamalı. Namaz kılmak, mâddî ve manevî huzûra kavuşturur.
Şimdi, sıhhatli yaşamak için tavsiye edilen bazı işleri kısaca zikredelim:
Acıkmadan yememeli, doymadan kalkmalı. İki günde üç öğün yemeli. Bu mümkün olmazsa, günde iki öğün yemeli. Bu da olmazsa, sabah kahvaltısı iyi, öğle yemeği hafîf, akşam yemeği ise daha hafîf olmalı.
Kepekli ekmeği tercîh etmeli. Yeteri kadar su içmeye gayret etmeli.
Her gün yoğurt ve biraz bal yemeli. Fazla tuz ve şekerden uzak durmalı.
Eti az yemeli. Çok soğuk ve çok sıcak şeylerden uzak durmalı.
Sıcak yemekler için toprak ve cam kap kullanmalı.
İmkân olunca, toprağa çıplak ayakla basmalı.
Sabâhları yarım sâat kadar yürüyüş yapmalı.
Her gün öğle vakti kaylûle yapmalı, yanî biraz uyumalı.
Her sebze ve meyveyi mevsiminde yemeli; mevsim dışında onlardan uzak durmalı. Kışın narenciyegilleri yemeli.
Nane, kekik, keten tohumu, çörekotu gibi bitkileri evden eksik etmemeli.
Her gün bir elma ve bir havuç yemeli.
Zihinsel çalışma yapanlar, kuru üzüm yemeliler.
Yağlardan zeytinyağını tercih etmeli. Margarinler zararlıdır.
Her sabah 20 dakîka derin nefes alıp vermeli, her nefeste 4-5 sâniye nefesi tutmalı.
Sâkin olmalı, ânî sevinç ve üzüntülerden uzak durmalı.
Karı-koca birbirini üzmemeli. Üzülünce sinirler bozulur, hastalıklar başlar...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.