Birlik ve beraberliğin önemi ve bayramlar...

A -
A +
Bayramlarda fakirlere çok sadaka vermek, akrabayı ve din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediyye götürmek, erkeklerin, kabirleri ziyaret etmeleri sünnettir...
 
 
Çok eskilerden beri her kavim, yılın bazı günlerine önem vermiş, bunu çeşitli şekillerde kutlamıştır. Dînî ve millî bakımdan önemi olan, milletçe her sene kutlanan bu günlere, çeşitli isimler verilmiştir.
İslâmiyetten önce Türk kavimleri vedevletleri kendi inanç, örf ve âdetlerine göre belli günleri kendileri için kutsal kabul etmişler ve bu günleri çeşitli merasimlerle kutlamışlardır.
Dede Korkut Hikâyelerinde, hânların başa geçmelerini, doğum ve zaferlerini kutlamak için toplandıkları, şölenler tertip ettikleri, ölümleri için yuğ, yani yas merasimi yaptıkları nakledilmektedir. Türkler Müslümân olunca, bu eski âdetlerini terk etmişlerdir.
İslâmiyetten sonra, “bayram” manasına gelen "îd" kelimesi kullanılmıştır ki, her yıl Müslümânların sevinçli, neşeli günleri tekrar geldiği için, böyle günlere “îd”, yani "Bayram" denilmiştir.
Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:
“Kim, bayram gecesini, o günün şuûruna ererek ihyâ ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez.”
Bugün ve gecelerde, kandil gecelerindeki gibi, kazâ namazları kılmalı, tevbe etmeli, Kur'ân-ı kerîm okumalı ve çok yalvarıp duâ etmelidir. Bu geceleri çeşitli şekillerde hayırlı bir şekilde ihyâ etmeli, gâfil olmamalıdır. Gecenin bir sâatini ihyâ etmek yani ibâdetle geçirmek, bütün geceyi ihyâ etmek demektir.
Ebû Hüreyre hazretlerinin bildirdiği bir hadîs-i şerîf şöyledir:
“Bayramlarınızı tekbîr ile zînetlendiriniz, süsleyiniz.”
Peygamber Efendimiz diğer bazı hadîs-i şerîflerinde de buyurdu ki:
“Din kardeşini, sırf Allah rızâsı için ziyâret eden Cennettedir.”
“Bir Müslümân, bir Müslümânı ziyâret edince, 70 bin melek 'Ey Rabbimiz, senin rızân için ziyâret eden bu kulundan râzı ol' diye duâ ederler.”
Osmânlı Devleti'nin son dönem âlimlerinden Mehmed Zihnî Efendi'nin "Ni’met-i İslâm" kitâbında "Bayram günleri şunları yapmak sünnettir” denilip pek çok madde sayılmıştır; biz bunlardan konumuzla ilgili gördüğümüz birkaç maddeyi zikredelim:
1- Güzel koku sürünmek, 2- Yeni ve temiz elbise giymek, 3- Sevindiğini belli etmek, 4- Sabah namazını mahalle mescidinde kılıp, bayram namazı için, büyük câmiye gitmek, 5- Müminleri güler yüzle ve “Selâmün aleyküm” diyerek karşılamak, 6- Fakirlere çok sadaka vermek, [İslâmiyyeti doğru olarak yaymak için çalışanlara yardım yapmak], 7- Sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce vermek, 8- Dargın olanları barıştırmak, 9- Akrabayı ve din kardeşlerini ziyâret etmek, onlara hediyye götürmek, 10- Erkeklerin, kabirleri ziyaret etmeleri de sünnettir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.