Peygamberlerin bazıları bazılarından üstündür...

A -
A +
Peygamberlerin, birbirleri üzerinde, şerefleri, üstünlükleri vardır. “Ülü’l-azm olan Peygamber”ler, böyle olmayanlardan ve “Resûl”ler de, “Nebî”lerden daha üstündürler.
 
Cenâb-ı Hak, kullarının dünyâda rahat, huzur içinde, kardeşçe yaşamaları, âhirette de sonsuz saâdete, bitmez-tükenmez nimetlere kavuşmaları için, yapılması lâzım olan iyilikleri ve sakınılması lâzım olan kötülükleri, Peygamberlerine bildirmiş, bunları bildiren birçok “Kitap” (yüz suhuf ve dört büyük kitap) da göndermiştir.
Bilindiği üzere “İslâm dîni”, Allahü teâlânın, Cebrâîl ismindeki melek vâsıtası ile Sevgili Peygamberi “Muhammed aleyhisselâm”a gönderdiği, “insanların, dünyada ve âhirette rahat ve mesut olmalarını sağlıyan usul ve kâideler”dir şeklinde özetlenebilir.
Peygamberler, Yüce Allah tarafından seçilip beşeriyete gönderilmiş çok kıymetli insanlardır. Ümmetlerini, Cenâb-ı Hakk’a çağırmak, yanlış yoldan, doğru yola, saâdet yoluna çekmek için gönderilmişlerdir.
Bütün Peygamberler, hep aynı îmân ve itikâd esaslarını bildirmişler, hepsi de insanları ebedî kurtuluşa dâvet etmişlerdir...
Şurası bir hakîkattir ki, insanlar, târih boyunca, Allah’ın ve Peygamberlerinin emir ve yasaklarına uydukları müddetçe, huzurlu ve rahat birer hayat yaşamışlar, birbirlerini sevip-saymışlardır. Emirlere ve yasaklara uymadıklarında ise, huzursuz olmuşlar, rahatları bozulmuş; ahlâksızlık, zulüm ve haksızlık bütün cemiyeti sarmıştır.
İster “Ülü’l-azm Peygamber”ler olsun [6 aded yani Hazret-i Âdem, Hazret-i Nûh, Hazret-i İbrâhîm, Hazret-i Mûsâ, Hazret-i Îsâ ve Hazret-i Muhammed (aleyhimüs-selâm)] ister  “Resûl”ler olsun [313 adet], isterse “Nebî”ler olsun [124.000’den ziyâde]; Peygamberlik vazifelerini görmekte, Peygamberlik üstünlüklerini taşımakta, hepsi müsâvîdirler, eşittirler.
Fakat Peygamberlerin, birbirleri üzerinde, şerefleri, üstünlükleri vardır. “Ülü’l-azm olan Peygamber”ler, böyle olmayanlardan ve “Resûl”ler de, “Nebî”lerden daha üstündürler.
Ümmetlerinin çok olması, gönderildikleri memleketlerin büyük olması, ilim ve marifetlerinin çok yerlere yayılması, mucizelerinin daha çok ve devamlı olması ve kendileri için ayrı kıymetler ve ihsânlar bulunması gibi üstünlükler bakımından, âhir zaman Peygamberi Muhammed (aleyhisselâm), bütün Peygamberlerden daha üstündür.
Burada, mühim bir âyet-i kerîmeyi (meâlen) nakledelim:
“Allah’ın Resûlünde, Allah'ı ve âhiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça hatırlayanlar için güzel edep ve ahlâk numuneleri vardır” (Ahzâb, 21) âyet-i kerîmesi, Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâmın “üsve-i hasene” [numune-i imtisâl=en güzel örnek] olduğunu ne güzel ifâde etmektedir?
Resûlullah Efendimiz (aleyhisselâm) kendisi de: “Ben, iyi huyları tamamlamak, yerleştirmek için gönderildim” buyurmuştur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.