Mübârek geceler, hicrî seneye göre hesaplanır

A -
A +
Oruç, hac, kurbân, zekât, bayram gibi ibâdetler; bütün mübârek gece, gün ve aylar hicrî-kamerî seneye göre hesap edilir.
 
Bilindiği gibi, muhterem insanların başındaönce “Ülü'l-azm” Peygamberler, sonra “Resûl”ler, onlardan sonra da “Nebî”ler gelmektedir. Bunlardan sonra, üstünlük sırasında Sahâbe-i kirâm, Tâbiîn ve Tebe-i Tâbiîn başta olmak üzere, sıddîklar, şehîdler, diğer âlim ve velîler bulunmaktadır.
Bunların ve gelmiş-geçmiş bütün mahlûkâtın (meleklerin, insanların ve cinnîlerin) en üstünü ise, şüphe yok ki Hâtemül-Enbiyâ ver-Rusül olan Sevgili Peygamberimizdir.
“Gülün kıymetini bülbül bilir; altûnun ayarından sarrâf anlar; incinin hâlisini kimyâger ayırır; âlimin, velînin, kitâbın kıymetini de âlim ve velîler bilirler” şeklinde bir söz vardır.
Mübârek geceler, İslâm dîninin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere husûsî kıymet vermiş, bu gecelerdeki, duâ ve tevbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için bu geceleri sebeb kılmıştır.
Bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli demek olan “mübârek” sıfatıyla sıfatlanan ve İslâm dîninin kıymet verdiği on gece vardır ki, bunlar kronolojik sıraya [yani hicrî-kamerî sene içerisindeki yerine] göre Muharrem’in 1. gecesi (Hicrî yılbaşı gecesi), 10 Muharrem (Aşûre) gecesi, Mevlid gecesi, Regâib gecesi, Mi'râc gecesi, Berât gecesi, Kadir gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesidir.
Kadir Gecesi (Kadir Sûresinde), İsrâ ve Mi'râc gecesi (İsrâ Sûresinde), Berât gecesi de (Duhân Sûresinde) zikredilmektedir.
Şâfiî âlimler, Mevlid Gecesinin Kadir Gecesinden de kıymetli olduğunu söylemişlerdir.
Anayasayı bile değiştirdiğimiz bir ortamda, bu uygulamanın [Kutlu Doğum Haftasının nisan ayında yapılması işinin] değiştirilmesi gâyet basittir, son derece kolaydır; bir "Genelge" yayınlanır, iş biter.
Bir de şunları belirtelim: Oruç, hac, kurbân, zekât, bayram gibi ibâdetler; bütün mübârek gece, gün ve aylar hicrî-kamerî seneye göre hesap edilir.
Oruçla ilgili âyet-i kerîmeler [Bakara 283-286] malûm. Hacla ilgili âyet-i kerîmede [10, 11, 12. aylar: Şevvâl, Zilkade, Zilhicce]; Harâm aylarla ilgili âyet-i kerîmede ise [1, 7, 11, 12. aylar: Muharrem, Receb, Zilkade, Zilhicce] mezkûrdur.
Üç aylar: [7, 8, 9. aylar: Receb, Şa'bân ve Ramazân aylarıdır.]
Sevgili Peygamberimizi medhetmek, Allahü teâlânın da, Peygamber Efendimizin de hoşlanacağı bir iştir. Bunu, bütün Müslümânlar da, bir ibâdet neşvesi ile yapmaktadırlar. Bu işe, harâm olan çalgıyı karıştırmamalı, Mevlid kandili kutlamalarında dînimizin harâm kıldığı ihtilât ortamları da meydâna getirilmemelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.