Peygamberlerden sonra insanların en üstünü...

A -
A +
Aşere-i mübeşşerenin birincisi olan Hazret-i Ebû Bekr, Resulullah efendimizin kayınpederi olmakla şereflenmiştir.
 
 
Hazret-i Ebû Bekr, ilk dört Müslümândan biri, Aşere-i mübeşşerenin birincisi, Hulefâ-i râşidînin ilkidir. Peygamberlerden sonra, bütün insanların en üstünüdür. Bütün gazâlarda bulundu. Âyet-i kerîmeler ile medh olundu. Kur’ân-ı kerîmi kitâb hâlinde ilk toplayan zâttır. Peygamberimizin kayınpederi olmakla şereflenmiştir.
Resûlullah Efendimiz, âhirete irtihâl edince, Mekke, Medîne ve Tâif’teki Müslümânlardan başka, bütün Arabistân mürted oldu. Hazret-i Ebû Bekr, Eshâb-ı kirâmın söz birliği ile halîfe seçilip, önce, mürted olanlarla ve Peygamber olduklarını söyleyen ve câhil köylüleri aldatan Esved-i Ansî, Müseylemetül-kezzâb, Sicâh Hâtûn ve Tuleyhat ibni Huveylid isimli kâfirlerle ayrı ayrı harb edip, hepsini kahr ve mahv eyledi.
Halîfe Hazret-i Ebû Bekr’in mürtedlerle yaptığı muhârebeler, dîn-i İslâma yapılan en büyük hizmetlerdendir. Peygamberimizin vefâtıyla  ayaklanan o insanlar bastırılmasaydı, İslâmiyet daha başlarken biterdi. Dîn-i İslâmı yeniden düzene koydu ve kuvvetlendirdi.
O, önce Medîne’ye yakın dört kabîle üzerine yürüyüp, bunları itâate getirdi. Sonra, onbir kabîleye bölükler gönderdi. Sonra, çeşitli muhârebelerle, büyük şehirler aldı.
Hîre ve Enbâr şehirlerini fethetti. Hazret-i Hâlid İbnül-Velîd’i ve Hazret-i Ebû Ubeyde İbnül-Cerrâh’ı büyük bir ordu ile Şâm’a gönderdi.
Halîfe, Medîne’de ordu toplayıp, Hazret-i Ebû Ubeyde kumandasında Şâm tarafına, Hazret-i Amr ibn-i Âs’ı da Filistin’e gönderdi. Sonra Hazret-i Yezîd bin Ebî Süfyân’ı, Şâm’a yardımcı gönderdi. Daha sonra tekrâr asker toplayıp, Hazret-i Mu’âviye kumandasında, kardeşi Yezîd’e yardıma gönderdi.
Hazret-i Hâlid bin Velîd’i de, Irâk’tan Şâm’a gönderdi. Hazret-i Hâlid, askerin bir kısmını Müsennâ’ya bırakıp, birçok muhârebe ve zaferlerle Sûriye’ye geldi. İslâm askerleri birleşerek “Ecnâdîn”de büyük Rum ordusunu yendiler.
Sonra, “Yermük”te 46.000 İslâm askeri, Herakliüs’ün 240.000 askeri ile uzun ve çok çetin savaşlar yapıp gâlib geldiler. 100.000’den ziyâde Rum askeri öldürüldü. 3.000 müslümân şehîd oldu. Bu muhârebede İslâm kadınları da harb ettiler. Başkumandân Hazret-i Hâlid bin Velîd’in ve tümen komutanı Hazret-i İkrime’nin şaşılacak kahramânlıkları görüldü.
Bütün bu zaferler, Halîfenin cesâreti, dehâsı ve güzel idâresi  ve bereketi ile oldu. Yermük Savaşı yapılırken, Halîfe Medîne’de vefât etti.
İki sene, üç ay ve on gün hilâfetten sonra, hicretin onüçüncü yılı, 22 (veya 28) Cemâzıl-âhır 13 Salı günü akşamdan sonra, [m. 634] senesinde, 63 yaşında vefât etti. Resûlullahın yanındadır.
Vasiyeti üzerine zevcesi Esmâ yıkadı. Resûlullahın tabutuna konulup, cenâze namazını Hazret-i Ömer kıldırdı; gece, hucre-i saâdete Peygamber Efendimizin yanına defnedildi.
Zevceleri "Ümm-i Rûmân”dan, Abdurrahmân ve Âişe; "Katîl"den, Abdullah ve Esmâ ismindeki çocukları olmuştur. Ca’fer-i Tayyâr’dan dul kalan Esmâ’yı ve Habîbe’yi alıp, birincisinden Muhammed, ikincisinden, kendisinin vefâtından sonra Ümm-i Gülsûm dünyâya gelmiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.