OYALAMA TAKTİĞİNE DİKKAT!..

A -
A +
8 Ağustos akşamına kadar Fırat’ın doğusuna yapılacak harekâta muhakkak nazarıyla bakılmaktaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da değişik zaman ve zeminlerde yaptığı konuşmalarda harekâtın “ân mes’elesi” olduğunu söylemekteydi.
Bundan dolayı konuya dair fikir serdeden bütün kanaat önderleri, ABD hey’etiyle yapılan müzakerelerden bir şey çıkmayacağı, harekâtın kaçınılmaz olduğunu söylüyorlardı. Biz de böyle yazdık ve konuştuk.
Oluşmuş bu kanaat ve havadan dolayıdır ki 8 Ağustos akşamı hem Millî Savunma Bakanlığından ve hem de ABD’nin Ankara sefaretinden yapılan “mutabakata varıldı” açıklaması, kamuoyu için beklenmedik bir netice oldu. İki tarafın açıklaması da aşağı-yukarı aynı metindir. Metin kısadır. Kısa olduğu için de tam kavranamamıştır. Bu itibarla anladığımızı paylaşarak bir netlik temin etmek isteriz:
1-Müzakereler, Amerikan askerî heyetiyle Millî Savunma Bakanlığımızın yetkilileri arasında yapılmıştır.
2-Bu müzakereler, 5-7 Ağustos tarihleri arasında Ankara’da 3 gün devam etmiştir.
3-Mutabık kalınan hususlar şunlardır:
-Türkiye’nin güvenlik tedbirlerini telafi etmek için en kısa zamanda bir Müşterek Harekât Merkezi kurulacaktır.
-MHM, Türkiye’de kurulacak ve Türk ve Amerikalılar tarafından iş birliğiyle yönetilecektir.
-Yerinden olmuş Suriyelileri yerleştirmek için de Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge tesis edilecektir. Bu güvenli bölgenin adı, “Barış Koridoru” olacaktır…
Görüldüğü gibi 2 madde üzerinde mutabık kalınmıştır. Ya mutabık kalınan hususlar bundan ibarettir veya müzakereler ve mutabakat devam ettikçe yenileri peyderpey açıklanacaktır. Bu iki maddenin tez elden açıklanması, hem Türk-Amerikan ilişkilerinin sağlığını haber vermek ve hem de vatandaşı askerî harekât beklentisinden çıkarmak için olabilir.
MHM’nin ne zaman ve hangi mıntıkamızda kurulacağına dair bir açıklama yapılmamıştır. İncirlik herhâlde düşünülmüyordur.
Açıklamada şu soruların cevabı da yoktur:
-Barış Koridoru kaç km derinlikte olacaktır?
-Terör örgütüne verilen silahlar toplanacak mıdır, toplanacaksa ne zaman toplanacaktır?
-Terör örgütü mensupları, Barış Koridoru’ndan ne zaman çıkarılacak ve nereye götürülecektir? Biz, bölgeyi temizlemeye çalışırken ABD’nin bu militanları Kuzey Irak’a, Kandil’e taşıması “Pençe Harekâtı”nı boşa çıkarmak olur.
-Terör örgütünün Barış Koridoru’nda inşa etmiş olduğu tünel, korugan ve benzerleri, kim tarafından ve ne zaman yıkılacaktır?
-Barış Koridoru’nda asayişi Türkiye mi, Türkiye ve Amerika birlikte mi, yoksa “BM Barış Gücü” mü temin edecektir?
-Barış Koridoru’na ne kadar sığınmacı, hangi takvimle nakledilecektir? Buraya diğer devletlerden de sığınmacı kabul edilecek midir?
-Bütün bu faaliyetlerin muhtemel bütçesi nedir? Masrafları taraflar, hangi ölçüde karşılayacaktır?
-MHM, kaç yıllığına kurulmaktadır?..
Ankara’da bu açıklama olurken Washington’da Amerika’nın SDK dediği ve içinde malum terör örgütünün de olduğu yapılanma kastedilerek “DEAŞ’a karşı birlikte mücadele ettiğimiz yerel müttefiklerimiz zayıflatılıyor!” sesleri işitilmeye başlandı. Bu itirazın Pentagon’dan geldiği söylense de tam belli değil.
Elbette ki barış, savaştan evladır.
Biz çok uzun zamandır bu güvenli bölgeyi kurmak için uğraştık. Bu zaman zarfında ikinci başkan Beyaz Saray’a oturdu. Türkiye, bu arada sürekli oyalandı. Ne zaman bir harekâta kalkışsak hemen türlü pembe vaatlerle bize hak verip sırtımızı sıvazladılar.
Çok dikkatli olmak şarttır. Yeni bir pembe vaatle bir kere daha oyalama taktiği güdülüyor olabilir. Zaman aleyhimize çalışmamalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.