2022 için kendime 22 tavsiye

A -
A +

1- İnsanlara teşekkür etmek için acele et. Yani takdirini peşin sun. Ama eleştirini vade farkı istemeden takside böl. Eğer tersini yaparsan, bu alışverişten bir kazanç bekleme.

2- Beklenti enflasyonun yükseldikçe, kaybetme ihtimalin artıyor. Her şeyin mükemmel olmasını beklemek yerine, hayırlısını dile ve bekle.

3- Tenkit edilmekten korktuğun kadar, taltif edilmekten de kork. Marifet iltifata tabidir elbette. Ama nefsine tabi olan için fazla iltifat, tahrifata yol açar. Yani tabi olduğun makam ne kadar alçalırsa, egon da o kadar yükselir. Öyleyse egonu sıfırlamak için, en yüksek  makama tabi ol.

4- Eğer kimsenin seni anlamadığını düşünüyorsan, kalbinle dilin arasındaki mesafeyi ölç. Özün sözün bir değilse, sözlerinin tesiri sıfır olur. Çünkü özne-yüklem uyumsuzluğu, anlatım bozukluğuna yol açar.

5- İnsanlara güven, suizan etme. Kendinden şüphesi olan, herkesten şüphelenir. Ayrıca kimseye güvenmeden geçen bir hayat, birkaç hayal kırıklığından çok daha kötüdür.

6- Birisi kaldıramayacağın bir söz söylerse, aldırma! Eğer o sözü hak etmediğini düşünüyorsan, bırak yerde kalsın, kaldırma. Ama hak ettiğini düşünüyorsan, o zaman nefsin kaldırma kuvvetini artırmak için biraz egzersiz yap.

7- Birisi hoşuna gitmeyen bir şey söylediğinde, “O kim oluyor da benimle böyle konuşabiliyor?” diye esip gürleme. Asıl sen kimsin? Dünyanın en kıymetli insanları bile hakarete uğramış. Sana ne oluyor? Kendine gel!

8- Nezaket standartlarını insanların mevkilerine göre ayarlama. Bir garibin duası, nüfuzlu kişilerin referansından çok daha etkili olabilir. Ayrıca sadece üstüne saygı gösterirsen, iş hayatın altüst olduğunda kimseden saygı göremezsin.

9- Birisi gelip bir başkası aleyhinde konuşmaya başladığında, rahatsız ol. Ve bunu karşındakine yansıt. Böyle yapmazsan, laf taşıyanların yük boşaltma istasyonuna dönersin. Ve bu yükle irtifa kaybetmeye mahkûm olursun.

10- Senden daha başarılı olanları bir tehdit olarak görme. İnsanı en çok bu korku küçültür. Enerjini insanların kuyusunu kazmak için harcarsan, hep dibe doğru gidersin. Ve eninde sonunda o kuyulardan birine düşersin.

11- Bir işte hata yaptığında, suçunu azaltmak için başkalarının açıklarını arama. Açık arayan elbet bulur. Ama kendi hatasını arayan ve bulan, olur.

12- Rakamların ve makamların yükselmesini bir başarı olarak görme. Çünkü insan en çok bu ikisinden imtihan olur. Karşılık beklediğin işlerden bir fayda bekleme. En büyük endişen, rızkından endişe etmek olsun.

13- Çok para kazanma hırsını “Çocuklarım ileride rahat etsin” mazeretiyle sevimli hâle getirmeye çalışma. Sen çocuklarını bugün kazan ki ileride herkes rahat etsin.

14- İş hayatında başarılı olmaya çalışırken, iyi bir eş ve iyi bir baba olmayı ihmal etme! Çünkü ikinci kısmı ihmal edersen, birinci kısmı da berbat edersin. Asıl kariyer evde yapılır. Sakın unutma!

15- Yaşadığın her dakikayı başkalarıyla paylaşma. Özel hayat perdeye muhtaçtır. Perdeleri ardına kadar sıyırırsan, gün gelir karanlıkta oturmaya mahkûm olursun. Hem millet senin akşam ne yediğini, sabah ne giydiğini merak etmiyor. Saçmalama!

16- Çocuğunu veya eşini sosyal medyada sevme. Evlilik, seyircisiz oynanan bir oyundur. Kazanmak istiyorsan mahremiyete dikkat et. Ne kadar mutlu olduğunu herkese göstermek ve tezahürat almak istiyorsan da şunu unutma! İlk golü yedikten sonra yapılan tezahüratlar hoşuna gitmeyebilir.

17- Özgür iradeyi yanlış anlayıp nefsine esir olma. Özgür irade, eylemlerini, arzu ve niyetlerine göre kontrol altında tutabilme gücüdür. Arzularını kontrol altında tutamazsan, iraden de ifaden de özgürlüğüne kavuşamaz.

18- Niyetini düzgün tut. “Nasıl” çoktan seçmeli bir sorudur. Milyon tane seçenek vardır cevaplaman için. Ama “Niçin” boşluk doldurma sorusudur. Eğer “Niçin” sorusundaki boşluğu doldurmazsan, hayatındaki boşluk hissi asla geçmez.

19- Yazdığın her kitabın içine kıymetli bir cümle sakla. Yazdıklarının hesabını vermekte zorlanırsan, o cümleye tutunursun. Sadece para kazanmak veya meşhur olmak için yazarsan, satır satır burnundan gelir. Pişman olursun.

20- Anne baba duası almak için her fırsatı değerlendir. Özellikle elden ayaktan düştüklerinde alım fırsatını kaçırma. En uzun vadeli ve kazanç garantili yatırımın, büyüklerin duası olduğunu unutma!

21- Kaç yıl yaşarsan yaşa, hayatın son nefestir. Bir nefeslik ömrünü nefsine uyarak geçirme. Ölüm acısı aslında pişmanlığın acısıdır. Öyleyse ölmekten değil, pişman ve perişan olarak ölmekten kork.

22- Ruhunu ibadet ve duayla iyileştir. Kul olduğunu hatırlaman için sana verilen fırsatları iyi değerlendir. Saatin alarmını sabah namazına kur. Çünkü namaz, yeni bir güne uyanmanın en güzel vesilesidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.