İlk insan ve ilk peygamber

A -
A +
İlk insanlar, bazı kimselerin zannettiği, filmlerde görüldüğü gibi, ilimsiz, fensiz, görgüsüz, çıplak, vahşî kimseler değildi.”
  Yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamber Âdem aleyhisselamdır. Bütün insanların babasıdır... Çeşitli memleketlerden getirilen toprakları melekler su ile çamur yapıp, insan şekline koydu. Pişmiş gibi kurudu. Önce Muhammed aleyhisselamın nuru alnına kondu. Sonra ruh verildi. Allahü teâlânın emri ile bütün melekler, Âdem'e doğru secde etti. Fakat İblis (şeytan) emri dinlemedi. Secde etmedi... Âdem aleyhisselam kırk yaşında iken Firdevs adındaki Cennete götürüldü. Cennette yahut daha önce, Mekke dışında sol kaburga kemiğinden, hazret-i Havva yaratıldı. Allahü teâlâ, bunları nikâh etti. Cennette, bin sene kadar yaşadılar. Yasak edilen ağaçtan unutarak, önce Havva, sonra kendisi, yediği için Cennetten çıkarıldılar... Âdem aleyhisselâm, Hindistan’da, Seylân (Serendip) adasına, Havva ise, Cidde’ye indirildi. İki yüz sene ağlayıp yalvardıktan sonra, tövbe ve duaları kabul olup, hacca gelmesi emir olundu. Arafat ovasında, Havva ile buluştu. Kâbe’yi inşa etti ve her sene hac yaptı... Allahü teala, Âdem aleyhisselamın kıyamete kadar gelecek çocuklarını, belinden zerreler hâlinde çıkardı. Onlara: (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?) diye sordu. Hepsi (Evet) dedi. Sonra, hepsi zerreler hâline gelip, beline girdiler. Ardından Hazreti Âdem ile Hazreti Havva Şam’a geldiler. İlk insanlar, bazı kimselerin zannettiği, filmlerde görüldüğü gibi, ilimsiz, fensiz, görgüsüz, çıplak, vahşî kimseler değildi. Evet, bugün, Asya, Afrika çöllerinde ve Amerika ormanlarında tunç devrindekilere benzeyen vahşîler yaşadığı gibi, ilk insanlarda da bilgisiz, basit yaşayanlar vardı. Fakat bundan dolayı, ne bugünkü, ne de ilk insanların hepsi için, vahşîdir denilemez. Âdem aleyhisselâm ve ona iman edenler şehirlerde yaşarlardı. Okumayı ve yazmayı bilirlerdi. Demircilik, iplik yapmak, kumaş dokumak, çiftçilik, ekmek yapmak gibi sanatları vardı. Âdem aleyhisselam, bin beş yüz yaşında iken evladına Peygamber oldu. Allahü teâlâ, kendisine on kitap gönderdi. Bu kitaplarda, iman edilecek şeyler, çeşitli dillerde lügatler, her gün bir vakit namaz kılmak, (Bunun sabah namazı olduğu İbni Âbidîn'de yazılıdır) gusül abdesti almak, oruç tutmak, leş, kan, domuz yememek, birçok sanatlar, fizik, kimya, tıp, eczacılık, matematik bilgileri, hendese (geometri) gibi şeyler bildirildi. Evlâdı çeşitli dillerde konuştu.  Bir rivayete göre iki bin yaşına gelince, vefat etti. Hazreti Havva ise kırk sene sonra Cidde’de vefat etti. Hayatlarını bildiren rivayetler çok farklıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.