Mutlu aile mutlu toplum

A -
A +
Eve gelince hanımına selam vermeli. Hâlini hatırını sormalı, daima gönlünü almalıdır. Çocukları terbiyede ona yardım etmelidir. Hanımını dövmemelidir...   Aile toplumun en küçük birimidir. Aile huzurlu ve mutlu olursa toplum da huzurlu ve mutlu olur. Aile hayatının huzur ve mutluluğu, eşler ve aile fertleri arasında sevgi ve merhamete, karşılıklı görev ve sorumluluğun yerine getirilmesine bağlıdır.

Kadın eşine iyi davranmalı, saygılı ve itaatkâr olmalıdır.

Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem (Bir kadın beş vakit namazını kılar, ramazan ayında orucunu tutar, namusunu korur, zevcine (kocasına) itaat ederse cennete dilediği kapıdan girer) buyurdu.

Kadın kocasına güler yüzle davranmalı, iyilik ve hizmetlerine teşekkür etmeli, evde israf yapmamalı. Eşiyle dargın durmamalı ve onu kötülememeli.

Erkeğin de aile içerisinde hanımına ve çocuklarına karşı birtakım görev ve sorumlulukları vardır. İbrahim Hakkı hazretleri Marifetname adlı eserinde özetle bunları şöyle anlatır: 

Erkek hanımına karşı güzel huylu olmalıdır. [Allahü teala iyi huylu olanları sever, huysuz olanları sevmez. Bir insanı incitmek haramdır.] Hanımına karşı her zaman yumuşak davranmalıdır. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem (Müslümanların en iyisi, en faydalısı zevcesine (hanımına) karşı iyi ve faydalı olandır) buyurdu...

Eve gelince hanımına selam vermeli. Yani selamün aleyküm demeli. Hâlini hatırını sormalı, daima gönlünü almalıdır. Çocukları terbiyede ona yardım etmelidir. Hanımını dövmemelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: 

(Erkek zevcesini döverse kıyamette ben onun davacısı olurum.)

(Zevcelerinizi dövmeyiniz! Onları üzecek söz ve hareketlerde bulunmayınız! Onlar, sizin köleniz değildir.)

Hanımı kızınca susmalıdır. Ona tatlı ve yumuşak sözlerle nasihat etmelidir. Onun ayıplarını sırlarını herkesten gizlemelidir. Hanımıyla şaka ve latife yapmalıdır. Zevcesine Kur'ân-ı kerim okumasını, farzlardan haramlardan ona lazım olanları öğretmelidir. Allahü tealanın emir ve yasaklarını bilmeyen, hanımına ve çocuklarına öğretmeyen cehennemde azap çekecektir. Hanımının ve çocuklarının davranışlarında bir değişiklik görürse kabahati kendinde bulup ben iyi olsaydım onlar böyle yapmazdı demelidir.

Hanımının ve çocuklarının iyi işlerine karşı onlara dua etmeli, Allahü tealaya şükretmelidir. 

[Huzurlu ve mutlu olmak isteyen kadın ve erkek birbirini üzmez. Hayat arkadaşını üzmek akıl kârı değildir. O hâlde insan, hayat arkadaşına yapacağı huysuzlukların, vereceği sıkıntıların zararlarının kendine de olacağını düşünmeli, birbirine karşı hep güler yüzlü tatlı dilli olmaya çalışmalı. Bunu yapabilen kimse rahat ve huzur içinde yaşar, Rabbinin rızasını da kazanır.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.