Saadet kapılarının anahtarı namazdır

A -
A +

Namaz, dünya ve âhiret saadetlerinin kapısını açan bir anahtardır. Allahü teâlâya inanan ve tembel olmayan bir Müslüman, bu anahtarı, elde edebilir.

 

 
 
Bir ihtiyar Müslümanın kızına nasihati... -6-
Ey Kızım! [Namaz Allahü tealanın emri olduğu için kılınır. Ancak] namazın maddî ve manevî pek çok faydası vardır. Maddî faydaları şunlardır: Her gün beş defa abdest alan Müslüman, temiz bir insan demektir. Her gün, kırk defa (kırk rek’at) Allahü teâlânın emri ile eğilerek secdeye kapanarak, ayağa kalkan bir insan, vücudunun her uzvunu hareket ettirmektedir. Temiz ve hareketli bir insan ömrünün her yaşında sıhhatini muhafaza edebilir. Dikkat edilirse, ömrü boyunca namaz kılanların büyük bir ekseriyeti sağlam insanlardır.
Namazın manevî faydasına gelince: Her gün beş defa namaz kılmak, yani beş defa Allahü teâlânın huzuruna çıkmak, Allahü teâlâyı sık sık hatırlamak demektir. Namazı terk etmek, Allahü teâlâyı unutmaya sebep olur. Kendisini unutanlara Bekara suresinin yedinci âyetinde, meâlen (Onların kalplerini mühürledik) buyurdu. Bu hâle gelmekten Allahü teâlâ, cümlemizi korusun!
Allahü teâlâya inanan, ondan korkan insan, onun emirlerinin dışına çıkmış ise, namaz vakitlerinde hatasını anlar. O hatayı tekrar etmekten kaçınır, kendini ıslah etmek yolunu arar ve bulur. Kendini ıslah etmek belki ilk zamanlarda kolay olmaz. Fakat, namaza devam ettikçe, Allahü teâlânın emirlerini yapar ve yasaklarından kaçınır. Böylelikle kâmil bir insan, salih bir Müslüman olmak yoluna girer. Namaz, insanları doğru yola götürmek için en güzel bir vâsıtadır. Namaz, her Müslümanı iyi bir insan hâline getirir. Böyle insanların meydana getirdiği topluluk da, ne mutlu bir topluluk olur.
Namaz Müslümanlığın temel taşıdır. Temelsiz bir bina sağlam olmadığı gibi, namazsız Müslümanlık da günün birinde yıkılmaya mahkûmdur.
(Namaz, işlerimizi, kazancımızı aksatıyor. Bilhassa öğle ve ikindi namazlarında abdest almak ve namaz kılmak zordur) diyenler var. Böyle söylemek doğru değildir. Çünkü, bütün medenî memleketlerde ve her iş yerinde öğle zamanında en az bir saat, yemek zamanı ayrılmıştır. Bu zamanda abdest almak ve namaz kılmak için, on beş dakika kâfidir. İkindi zamanında ise, öğle abdesti ile, beş veya on dakika içinde namazını kılmak mümkündür.
Namaz, dünya ve âhiret saadetlerinin kapısını açan bir anahtardır. Bu anahtarı ele geçirmek, herkesin elindedir. Nihâyet, Allahü teâlâya inanan ve tembel olmayan bir Müslüman, bu anahtarı, elde edebilir. Bu bir irade ve azim işidir. Namaz kılmanın zevkine eren bir Müslüman, artık onu bırakamaz.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.