Namazlardan sonra yapılan dua...

A -
A +
Dua, uyanık kalp ile sessiz yapılmalıdır! Duayı yalnız namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmamalıdır. Her fırsatta dua etmelidir! 
 
Namazlardan sonra, okunması gereken belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder. Ne istediğinin farkında olarak dua etmelidir. Belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi dua etmemelidir. Dua, uyanık kalp ile sessiz yapılmalıdır! Duayı yalnız namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmamalıdır. Her fırsatta dua etmelidir! Rahat ve huzur zamanlarında çok dua edenin, dert ve bela zamanlarındaki duaları çabuk kabul olur. Bilhassa mühim duaları tekrar etmelidir. Namazlardan sonra din büyükleri şöyle dua ederlerdi:
Elhamdülillahi Rabbil’âlemîn. Essalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedin ve Âlihî ve Sahbihî ecma'în… [Yâ Rabbî! Kıldığım namazı kabul eyle! Ahir ve akıbetimi hayreyle. Son nefesimde kelime-i tevhîd söylememi nasip eyle. Ölmüşlerimi af ve mağfiret eyle.] Allahümmagfir verham ente hayrürrâhimîn. [Allah'ım af ve mağfiret eyle. Merhamet eyle. Sen merhamet sahiplerinin en merhametlisisin.] Teveffenî müslimen ve elhıknî bissâlihîn. [Ya Rabbi! Müslüman olarak ruhumu al. Beni salihler arasına kat.] Allahümmagfir-lî ve li-vâlideyye ve lilmü’minîne vel mü’minât yevme yekûmül hisâb. [Ya Rabbi! Kıyamet günü beni, anamı, babamı bütün müminleri af ve mağfiret eyle.] Yâ Rabbî! Beni şeytan şerrinden ve düşman şerrinden ve nefs-i emmârem şerrinden muhafaza eyle! Evimize iyilikler, helal ve hayırlı rızklar ihsân eyle! Ehl-i islâma selâmet ihsân eyle!  Müslümanlara imdâd-i ilâhiyyen ile imdâd eyle! Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül’afve fa’fü annî. [Ya Rabbi! Sen affedicisin affı seversin, beni affeyle.] Yâ Rabbi! Hastalarımıza şifâ, dertli olanlarımıza devâ ihsân eyle! Allâhümme innî es’elükessıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüs-nelhulkıverrıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ erhamerrâhimîn. [Ya Rabbi! Senden sıhhat, afiyet, emanete hıyanet etmemek, güzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum. Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için bunları bana ver.] Anama, babama ve evlatlarıma ve akraba ve ahbabıma ve bütün din kardeşlerime hayırlı ömürler ve hüsn-i hulk [güzel ahlak], akl-ı selîm ve sıhhat ve âfiyet, rüşd ü hidâyet [doğru yolda olmak] ve istikâmet [doğruluk] ihsân eyle yâ Rabbî! Âmîn.[Buraya özel dualarımız da ilave edilebilir.] Velhamdü-lillâhi rabbil’âlemîn. Allahümme salli ala..., Allahümme bârik alâ..., Allahümme Rabbenâ âtinâ... Velhamdü lillâhi Rabbil’âlemîn. Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah, estagfirullahel’azîm elkerîm ellezî lâ-ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.