Doğru yolda olmanın ölçüsü

A -
A +
Doğru yolda olmanın ölçüsü; itikadımızın, ibadetlerimizin ve ahlakımızın Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına uygun olmasıdır. Ehl-i sünnet olmayan kimselerin kitaplarından din bilgisi öğrenmemelidir.
 
 
Bizim bir şeye doğru veya yanlış dememizin bir kıymeti yoktur. Elimizde doğru bir ölçü olmalı. O ölçüye göre bir sözün veya işin doğru olup olmadığını anlarız. Bu ölçüyü İmam-ı Rabbani hazretleri şöyle bildiriyor:
"Bir hükmün doğru veya yanlış olduğu Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uygun olup olmadığıyla anlaşılır. Çünkü Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uymayan her mana kıymetsizdir, yanlıştır. İtikadı bozuk kimseler, Kur'an ve sünnete uyduğunu sanır, bozuk itikatlarının doğru olduğunu iddia ederler. Kısa görüşleri ile bu kaynaklardan yanlış manalar çıkarırlar. Doğru yoldan kayar, felakete giderler. Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdikleri manalar doğrudur, bunlara uymayan yanlıştır."
İslâm âlimlerinden Cüneyd-i Bağdâdî “kuddise sirruh” buyurdu ki:
"İnsanı ebedî saadete kavuşturacak tek bir yol vardır. O da, Resulullah’ın izinde bulunmaktır. Resulullah’ın yolunda bulunmak Ehl-i sünnet âlimlerine tabi olmakla olur."
Ubeydullah-i Ahrar hazretleri de buyuruyor ki:
"Bütün kerametler, harikalar bize verilse fakat kalbimiz Ehl-i sünnet itikadıyla süslenmese, kendimizi mahvolmuş ve hâlimizi harap biliriz. Bütün haraplıklar, felaketler üzerimize yağsa ama kalbimiz Ehl-i sünnet itikadıyla şereflenmişse, hiç üzülmeyiz."
Yine İmam-ı Rabbani hazretleri şöyle buyuruyor:
"Nasihatlerin birincisi Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında bildirdiklerine göre itikadı düzeltmektir." Dört mezheb âlimlerine Ehl-i sünnet âlimi denir...
Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) efendimiz buyurdu ki:
"Ümmetim arasında fitne ve fesat yayıldığı zaman sünnetime yapışana yüz şehit sevabı vardır." Sünnete yapışmak Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını öğrenmekle ve bunlara uymakla olur...
Demek ki doğru yolda olmanın ölçüsü; itikadımızın, ibadetlerimizin ve ahlakımızın Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına uygun olmasıdır. Ehl-i sünnet olmayan kimselerin kitaplarından din bilgisi öğrenmemelidir. Böyle kimselerin sözlerine ve yazılarına aldanmamalıdır.
"Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye" kitabı yüzlerce Ehl-i sünnet âliminin kitaplarından hazırlanmış kelam, fıkıh ve ahlak bilgilerini içine alan kıymetli bir ilmihal kitabıdır. Bu eseri dikkatlice okuyan bir kişi doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırır. Dinini doğru olarak öğrenir. Doğru bir ölçüye sahip olur. Bu kitap, her Müslümanın okuyup, çoluk çocuğuna da okutacağı ve onlara bırakacağı en güzel mirastır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.