"Allahü teala güzel ahlakı sevdiklerine vermiştir"

A -
A +

Dinimiz güzel ahlakı emretmektedir. Peygamber efendimiz, (Ahlakınızı güzelleştirin) buyurmuştur. Dinimizin emirlerini yapıp, yasak ettiklerinden kaçan, huyunu değiştirip güzel ahlaklı olur. Güzel ahlaklı olan hem dünyada hem de ahirette rahat olur. Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:

"İçinizde en sevdiğim kimse, huyu en güzel olanınızdır."
"Allahü teâlâ, dünyalığı, dostlarına da düşmanlarına da vermiştir. Güzel ahlakı ise yalnız sevdiklerine vermiştir."

Resulullah’tan “sallallahü aleyhi ve sellem” soruldu ki, Cennete girmeye sebep olan şeylerin başlıcası nelerdir? (Allahü teâlâdan korkmak ve iyi huylu olmaktır) buyurdu. Cehenneme girmeye sebep olan şeylerin başlıcası nelerdir denildiğinde,  (Diline ve şehvetine hâkim olmamaktır) buyurdu. [Allahü teâlâdan korkmanın alameti, haramlardan, günahlardan sakınmaktır.]
"Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onun yardımına koşar. Onu küçük ve kendinden aşağı görmez. Onun kanına, malına, ırzına, namusuna zarar vermesi haramdır."
"Küçüklerimize acımayan ve büyüklerimize saygılı olmayan, bizden değildir."
"İhtiyarlara saygı gösteren ve yardım eden ihtiyarlayınca, Allahü teâlâ ona da yardımcılar nasip eder. Allahü teâlânın sevdiği ev, yetim bulundurulan ve ona iyilik yapılan evdir."
"İki arkadaştan Allahü teâlâ indinde daha iyi olanı, arkadaşına iyiliği daha çok olanıdır."
"Bir kimsenin iyi veya kötü olduğu, [Müslaman] komşularının onu beğenip beğenmemesi ile anlaşılır."
"İmanı üstün olanınız, huyu daha güzel ve zevcesine daha yumuşak olanınızdır."
"Allahü teâlâ indinde en iyiniz, zevcesine karşı en iyi olanınızdır. Zevcesine karşı en iyi olanınız, benim."
"Zevcelerinizi dövmeyiniz! [
Onları üzecek söz ve hareketlerde bulunmayınız!] Onlar, sizin köleniz değildir."
Ebû Hüreyre’ye (İyi huylu ol!) buyurdu. İyi huy nedir? deyince, (Senden uzaklaşana yaklaşıp nasihat et ve sana zulmedeni affet ve malını, ilmini, yardımını senden esirgeyene bunları bol bol ver!) buyurdu.
"Bir kimse, sevmediği birisine bela, sıkıntı geldiği için sevinirse, Allahü teâlâ, bu kimseye de bu belayı verir."
"Kimse ile münakaşa etmeyen, haklı olsa bile, dili ile kimseyi incitmeyen Müslümanın Cennete gireceğini size söz veriyorum. Şaka ile veya yanındakileri güldürmek için olsa bile, yalan söylemeyenin Cennete gireceğini size söz veriyorum."

Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” şu duayı çok okurdu: "Ya Rabbi! Senden, sıhhat, afiyet, emanete hıyanet etmemek ve güzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum. Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için, bunları bana ver!"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.