İmanı muhafaza etmek çok önemlidir

A -
A +
İmanı muhafaza için, imanı gideren sözleri ve işleri öğrenerek bunlardan sakınmalıdır. Ehli sünnet âlimleri bunları kitaplarında maddeler hâlinde bildirmiştir.
 
En büyük nimet imandır. Onu muhafaza etmek çok önemlidir. İmanı muhafaza için , imanı gideren sözleri ve işleri öğrenerek bunlardan sakınmalıdır. İmanı gideren şeyleri bilmeyenin imanını koruması zor olur. Ehli sünnet âlimleri bunları kitaplarında (şunu yapan, şunu söyleyen imanını kaybeder) diye maddeler hâlinde bildirmiştir. Eskiden ecdadımız ailesine, çoluk çocuğuna öncelikle kelime-i tevhid, kelime-i şehadet ve manalarını, kabir suallerini, 32 farzı, imanın ve İslamın şartlarını, abdesti, guslü, teyemmümü, Allahü teâlânın sıfatlarını, 54 farzı, büyük günahları, özellikle imanı gideren sözleri ve işleri öğretirlerdi. Müslüman, bile bile imanı gideren bir şeyi söylemez ve yapmaz. Fakat bilmeden ve hata ile olabilir. Onun için her gün bir kere, “Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [imanın gitmesine] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, bunlara ve bütün günahlarıma pişman oldum, beni affet” diye tövbe etmeli.  Ayrıca sabah akşam şu iman tazeleme duasını okumalıdır: “Allahümme inni üridü en ücedddidel imane ven nikâha tecdiden bi kavli La ilahe illallah Muhammedün resulullah.” Manası: (Allahım! La ilahe illallah Muhammedün resülullah diyerek imanımı ve nikâhımı tazelemek istiyorum) şeklindedir.
İmanı gideren işler ve sözler pek çoktur. Bunlardan özellikle günümüzde kullanılanlardan bazıları şunlardır:
* “Allah baba, Allah dede” demek.
* Allahü teâlâ, gökten bize bakıyor, Allah gökte şahidimdir, demek. Böyle söylemekle, Allahü teâlâya mekân isnat edilmiş olur.
* Hristiyanların haçlarını kolye olarak kullanmak. Böyle yapmakla, Hristiyanlığın alameti olan bir şeyi beğenmiş olmaktadır.
* Dine, imana, kitaba sövmek.
* Ağıza "def i hacet" lafzıyla sövmek.
* Ahirette olacak şeylerle alay etmek. Mesela (Ben Cenneti istemem, Cehennemi isterim. Çünkü falanca ve filanca orada) demek.
* Yalan bir söze, Allahü teâlâ biliyor ki doğrudur demek, yine yalan olarak Allahü teâlâ  biliyor ki seni çocuğumdan çok seviyorum demek. Böyle söylemekle Hak tealaya cehalet isnat edilmiş olur.
* Abdestsiz olduğunu bilerek namaz kılmak.
* Ben çalınanları ve gayb olanları bilirim demek. Böyle söylemek ve söyleyene inanmak. [Gaybı, ancak Allahü teâlâ ve Onun bildirdikleri bilir.]
* Cinnin varlığına inanmamak.
* İmanı gideren bir sözü, güldürmek için ve şakadan söylemek.
* Gayrimüslimlerin dinî ayinlerini, bayramlarını beğenmek. Bu günlerde, onların yaptığını yapmak.
* İnşallah, maşallah demek karın doyurmaz veya namaz kılmak karın doyurmaz demek. Böyle söylemekle dinin bir emri beğenilmemiş, alay edilmiş olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.